High School in Zuid-Afrika “ik heb nog lang niet alles gedaan en gezien”

Simon
High School
19 september 2015

Lang leve het Zuiden! En nee, dan bedoelen we niet Zuid-Nederland, maar het Zuiden van de wereld: namelijk Zuid-Afrika! Dit is de bestemming die Simon koos voor zijn High School avontuur in het buitenland. En hij heeft er beslist geen spijt van…

Een warm ontvangst

Ik zit op dit moment bijna twee maanden in Kaapstad, Zuid-Afrika, en het is tot nu toe geweldig! Om te beginnen met school (wel logisch aangezien ik het High School programma doe). Ik ga hier naar Milnerton High School, deze school is denk ik wel te vergelijken met onze middelbare scholen qua grootte. De klassen zijn ook ongeveer net zo groot, namelijk rond de 25 leerlingen in een klas. Natuurlijk was ook ik, net als alle andere High School studenten, voor de eerste schooldag een beetje zenuwachtig. Dit was helemaal niet nodig, ik werd meteen warm ontvangen door de principal en de coördinator van Grade 11. Toen ik in de klas kwam was iedereen meteen erg enthousiast en voor ik het wist was er al iemand een rooster voor me aan het maken. Niemand begreep dat ik op mijn 16e al klaar was met school in Nederland en waarom ik dan weer naar school ging.

Uniformen & sportkleding

We dragen hier een uniform, (die van onze school is niet heel erg haha) namelijk een grijze broek met blauwe blouse en blazer met het schoollogo er op. Sommige mensen hebben badges op hun blazer. Dit geeft aan dat ze in de leadership zitten, bepaalde dingen hebben gehaald of met een sport iets behaald hebben. Sport is best groot hier op school: we hebben hier in de winter voetbal, netbal, hockey en rugby. De zomersporten gaan nu beginnen en dit zijn zover ik weet zwemmen, cricket en atletiek. Ik heb afgelopen weken voetbal gespeeld, maar dit is helaas alweer afgelopen en begint na de zomer pas weer.

Big differences

De grootste verschillen met een Nederlandse school:

  • Het uniform
  • Assembly
  • Staan achter je tafel en wachten tot ma’am of sir je groet en je mag gaan zitten
  • Een leadership team hebben

Vuvuzela´s in aantocht!

Natuurlijk ga ik hier niet alleen naar school en doe ik ook andere dingen, vooral in het weekend. In Kaapstad kun je echt heel veel verschillende dingen doen. Ik heb ook nog lang niet alles gedaan en gezien. Ik zal een paar leuke dingen noemen. Een van de eerste weekenden ben ik naar het stadion geweest in de stad. Hier heb ik voetbal gekeken, onder andere Ajax Cape Town. De sfeer in het stadion is echt geweldig! Op sommige plekken zitten namelijk groepen die lawaai maken voor het hele stadion met hun vuvuzela’s en geschreeuw. Ook ben ik al een aantal keer naar het V&A Waterfront geweest. Hier heb je super veel restaurants, een food market, een mega shopping mall, een reuzenrad en vanuit hier vertrekken verschillende tours, met de boot en met de bus.

Township tour: kleine afstand, grote verschillen

Ik heb ook een township tour gedaan, een township is een krottenwijk. Dit was heel indrukwekkend om te zien… Namelijk nog geen half uur van de stad vandaan sta je midden in een township. Een kleine afstand verder, maar de verschillen zijn hier zo groot. Binnen de township zijn ook grote verschillen aangezien ze bezig zijn met het verbeteren van de townships door stenen huizen te bouwen, terwijl andere delen nog zelfgemaakte hutjes hebben. De criminaliteit of het gevoel dat het onveilig is valt me heel erg mee, ik heb me namelijk nog niet echt onveilig gevoeld. Je moet gewoon goed opletten en op straat niet met je telefoon of geld in je hand lopen. Als je zelf voorzichtig bent is er niks aan de hand!

Hollands klimaat

Iedereen denkt dat het in Afrika altijd warm is, nou Zuid-Afrika valt op dit moment nog wel mee hoor. Het is nu begin lente dus het begint een beetje warmer te worden maar er zijn nog steeds af en toe dagen dat het 17 graden is en het regent… Maar ik heb ook al een paar dagen 27 graden gehad met een strak blauwe lucht! Het lijkt op dit moment een beetje op Nederland dus… haha. Ik heb tot nu toe een super tijd hier en ik hoop dat de aankomende acht maanden net zo leuk gaan worden!

Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.
Nelson Mandela

Wil jij net als Simon de tijd van je leven beleven op een High School in Zuid-Afrika? Ga dan op High School in het buitenland! Lees dan ook de leuke verhalen van Loes. Loes is momenteel op High School in het enige echte Aussie. Laat je inspireren!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.