Ilja High School in Canada 16 maart 2017

Nieuwe vrienden maken op een High School lijkt voor iedereen op het begin lastig. Sinds september studeert Ilja aan een High School in Canada en geeft jou tips hoe je volgens haar het beste nieuwe vrienden kunt maken!

Nieuwe vrienden maken moeilijk? Helemaal niet!

Allereerst wil ik even zeggen dat je, voordat je op een exchange jaar gaat, niet te veel verwachtingen voor jezelf moet stellen. Ik had zelf een beetje het probleem dat ik dacht dat het heel erg moeilijk zou worden om vrienden te maken, omdat je op een school komt waar je helemaal niemand kent. Iedereen kent elkaar natuurlijk al heel lang. En als je jezelf bedenkt hoe het eraan toegaat op je eigen school in Nederland, waar waarschijnlijk ook heel veel groepjes zijn die elkaar al heel lang kennen, is het misschien ook wel moeilijk. Maar niets is minder waar!

blog-hoe-kun-je-het-beste-nieuwe-vrienden-maken-op-een-high

Vertellen over jouw cultuur

Wat mij heel erg meeviel, is dat er aan het begin heel veel mensen interesse toonden omdat je natuurlijk uit het buitenland komt. Hierdoor kan je makkelijk een gesprek aangaan met iemand. Zo kun je bijvoorbeeld over jouw cultuur kunt vertellen. Tegelijk kun je dingen vragen over de cultuur in jouw gastland en de interesses van die persoon natuurlijk. Zo is het niet zo heel moeilijk om vrienden te maken.

blog-hoe-kun-je-het-beste-nieuwe-vrienden-maken-op-een-high-school

Met vrienden over de hele wereld leuke uitjes maken

Ook is het in Canada zo dat er heel veel andere exchange studenten zijn. Het is heel fijn om mensen te hebben waar je je verhaal aan kwijt kan en die je ook echt begrijpen omdat ze hetzelfde meemaken. Zo kon ik al nieuwe vrienden maken met mensen over de hele wereld. Ze komen onder andere uit Japan, Spanje, Italië, Turkije, Duitsland, België, Thailand, Argentinië en natuurlijk ook uit Canada. We hebben allemaal uitjes voor de internationals waardoor onze band steeds groter wordt. Zo zijn we naar het theater geweest, hebben we een hockey game bezocht en hebben we met zijn allen geskied op de skipiste, die maar 10 minuten van onze school verwijderd is.

blog-hoe-kun-je-het-beste-nieuwe-vrienden-maken-op-een-high-school

Vrienden worden met de Canadezen

Wat ik zelf toch wel het moeilijkste vond, is om vrienden te worden met Canadezen. Aan het begin zijn ze allemaal heel erg geïnteresseerd, maar uiteindelijk hebben ze toch die vriendengroep waar ze al jaren mee optrekken op school. Wat ik hier kan aanraden is om niet alleen maar met je vertrouwde exchange student groepje op te trekken, maar bijvoorbeeld in de les ook interesse te tonen in de Canadezen. Vraag hen dingen over het vak, hun interesses, hobby’s en andere dingen. Als jij interesse toont in hen, tonen zij ook interesse in jou. Misschien vragen ze dan wel of je bij ze komt zitten in de pauze of dat je een keer wilt afspreken.

blog-hoe-kun-je-het-beste-nieuwe-vrienden-maken-op-een-high-school

Een andere manier om vrienden te maken

Nog een tip om vrienden te maken. Doe mee aan schoolactiviteiten zoals clubs of schoolsporten. Hier maak je snel vrienden omdat je vaak met elkaar in aanraking komt en je deelt dezelfde interesse, namelijk de club of sport die je beoefend. Probeer ook altijd ja te zeggen tegen nieuwe dingen. Als jij de eerste paar keer telkens nee zegt als iemand met je wil afspreken, word je misschien nooit meer gevraagd. Natuurlijk is het eng om iets nieuws te proberen, maar uiteindelijk is dat het allemaal waard. Jij gaat toch ook liever iets leuks doen dan de hele tijd thuis te zitten?

blog-hoe-kun-je-het-beste-nieuwe-vrienden-maken-op-een-high-school

Leuke dingen doen door initiatief te tonen

Een tip die ik van mijn home stay coördinator kreeg, is om initiatief te tonen. Ik vertelde haar weleens dat ik mij alleen voelde en dat ik het gevoel had dat niemand iets leuks wilde doen. Uiteindelijk bedacht ik mijzelf dat het niet hun exchange is maar die van mij. En als ik iets wilde doen dat ik zelf initiatief zou moeten tonen. Wacht niet tot iemand anders jou vraagt, maar vraag zelf! Anders wordt het nooit werkelijkheid. En er is altijd wel iemand die met jou datgene wilt doen wat jij al zo lang wilt doen. Je bent nooit alleen!

blog-hoe-kun-je-het-beste-nieuwe-vrienden-maken-op-een-high-school

Net als Ilja het High School leven in Canada ervaren en nieuwe vrienden maken uit de hele wereld? Neem dan snel een kijkje bij het High School in Canada programma!

Gerelateerde programma's