Moeder Elke kijkt terug op haar dochter’s bijzondere jaar High School in Spanje!

Moeder van Elke
High School
22 oktober 2016

Marloes heeft een jaar lang High School in Spanje gedaan. In deze blog bekijken we het een keer van de andere kant en vertelt de moeder van Marloes hoe zij dit heeft ervaren.

Marloes in Spanje

September 2016: onze 16-jarige dochter komt zojuist op de fiets terug uit school, waar ze inmiddels weer gewend is aan het ritme van 5 VWO op haar school in Leiden. Hoe anders was ons leven een jaar geleden. Marloes was toen ruim een week in Alicante, Zuid-Spanje. Waar ze net een paar dagen begonnen was aan haar High School in Spanje op het Instituto de Educación Secundaria, in de 1e Bachillerato. Dit was de klas waarvan wij hoopten dat die zou lijken op 4 à 5 VWO.

La preparación

De voorbereiding van dit High School jaar begon toen Marloes in 4 VWO zat. Het idee om naar een High School in Spanje te gaan was in het jaar daarvoor al ontstaan. En Marloes had al samen met haar vader een bijeenkomst van Travel Active bezocht. We hadden voor Spanje gekozen, omdat ik als moeder mijn 15-jarige dochter een beetje in de buurt wilde houden en Marloes het zelf wel leuk vond een nieuwe taal te leren. Dus naast haar vakken voor 4 VWO, volgde Marloes samen met ons wekelijks een uurtje Spaans van een enthousiaste Mexicaanse. Dit bleek later een zeer gewenste voorbereiding, het zorgde ervoor dat Marloes in de eerste paar weken in ieder geval met haar gastgezin over basale dingen kon praten. We hadden er voor gekozen veel van het voorbereidende werk door Marloes zelf te laten doen en omdat zijzelf volledig gemotiveerd was om dit High School jaar in Spanje te gaan doen, liep dat allemaal zeer voorspoedig.

Het afscheid

In juni van dat jaar hadden we in Arnhem een zeer geslaagde kick-off dag van Travel Active gehad en voor we het wisten stonden we op 4 september 2015 met onze dochter op Schiphol om haar uit te zwaaien. Marloes ging naar een jong Boliviaans echtpaar, dat samen met hun 4-jarige dochtertje in het centrum van Alicante woonde. Behalve onze dochter zou er dat jaar ook nog een andere High School student, Noi, uit Denemarken komen. In het gezin werd alleen Spaans gesproken en in het begin heeft Marloes, zo goed en zo kwaad als het ging, getolkt voor Noi, die eigenlijk eerst naar Canada zou gaan en pas op het laatst in Alicante was geplaatst.

Aangekomen in España!

Na een week acclimatiseren begonnen de lessen op maandag met een uur Engels. We hadden met Marloes via Facetime gesproken en we hadden bedacht dat dat wel handig was: dan kon ze zichzelf mooi even voorstellen in een taal die ze al wel goed beheerste. Helaas bleek dat ook in de Engelse les vrijwel alleen Spaans werd gesproken en de docente zelf sprak Engels met een zwaar Spaans accent. Uiteindelijk heeft onze dochter gedurende het gehele jaar alleen maar Spaans gehoord en gesproken, dit zorgde ervoor dat ze de taal nu vrijwel kan dromen en nog steeds in het Spaans appt met haar vrienden in Alicante en de rest van Europa. De enige met wie ze wel eens Engels sprak waren de andere uitwisselingsstudenten van de partner van Travel Active in Spanje, maar ook met hen werd de voertaal al snel Spaans. Natuurlijk begreep ze aanvankelijk vrijwel niets van wat er in de lessen besproken werd, maar na een paar weken appte ze dat ze inmiddels de helft van de lessen verstond. Al snel was de taal geen issue meer en kon ze zich volledig richten op de inhoud. Gelukkig voor Marloes was het niveau op school wat lager dan dat ze gewend was, zodat ze ook veel tijd en energie kon stoppen in het maken van vrienden.

Het dagelijkse ritme

Thuis hadden we veel gesprekken gevoerd over hoe het zou zijn om te wonen bij een vreemd gezin. We hadden Loes aangeraden zo min mogelijk te oordelen over andere gewoontes en gebruiken, zij zou daar te gast zijn en zich moeten aanpassen. Gelukkig bleken Nancy en Roberto, haar gastouders, twee zeer vriendelijke, duidelijke, ervaren gastouders. Dus eigenlijk zijn er op dat vlak helemaal geen problemen geweest. Marloes draaide vanaf het begin mee in het ritme van dit gezin, hielp mee met koken en schoonmaken en keek Spaanse soaps met haar gastmoeder. Haar gastouders regelden een lidmaatschap bij de plaastelijke basketbalvereniging en gingen zelfs mee naar uitwedstrijden.

De contactpersoon

Vanuit de partner van Travel Active in Spanje kreeg Marloes een contactpersoon, Isabel, die haar gedurende het hele jaar heeft begeleid. Zij bracht Loes in contact met andere uitwisselingsstudenten en organiseerde uitjes. Om de week hadden ze contact via Whatsapp en elke maand was er face-to-face contact. Het was voor ons als ouders erg prettig om te weten dat er iemand klaar stond om in geval van nood in te grijpen. Gelukkig is dit nooit nodig geweest!

High School in Spanje

Tijdens de voorbereiding van het High School jaar vroegen veel mensen zich af of ik, als moeder, het vol zou gaan houden. Veel vonden het bijzonder dat onze dochter pas 15 zou zijn bij vertrek (veel te jong?). Met Travel Active bespraken wij aanvankelijk dat wij niet van plan waren onze dochter helemaal los te laten, iets wat wél verwacht werd van de wat oudere uitwisselingstudent. Even was er zelfs sprake van dat Marloes dan maar helemaal niet meer mee zou doen in het programma. Uiteindelijk hebben wij ons laten overtuigen door de jarenlange ervaring van het team van Travel Active en besloten ons te schikken naar de eisen die zij aan ons stelden, iets waar we gelukkig nooit spijt van gehad hebben. Doordat Marloes direct zo liefdevol werd opgenomen in haar gezin en snel al veel vrienden had via school en de partner van Travel Active, is er nooit sprake geweest van heimwee. Elke zondag zagen wij op Facetime een nóg blijer kind en dit zorgde ervoor dat wij als ouders ook gewoon verder konden. Het Spaanse schooljaar loopt van half september tot half juni, waardoor Loes na 9 maanden het programma al afsloot. De laatste loodjes wogen het zwaarst voor Loes, omdat ze eigenlijk niet weg wilde (afscheid van zon, zee en uitgaan) en voor ons omdat we niet konden wachten tot we onze dochter weer in onze armen konden sluiten.

Een geweldige ervaring

Nu zijn we alweer een paar maanden verder en we kijken terug op een bijzonder jaar. We kregen een kind terug dat nog zelfverzekerder in het leven staat, een kind dat vloeiend Spaans spreekt, een kind met vrienden over heel Europa, een kind wat wel weer even moest wennen aan de vele regenachtige dagen hier in Nederland, maar een kind met een ervaring voor het leven.

Tips voor ouders

  1. Laat je kind zelf zoveel mogelijk de voorbereidingen doen, dan zie je vanzelf of hij of zij voldoende gemotiveerd is.
  2. Kijk ook eens naar een uitwisseling in een Europees land. In Spanje bijvoorbeeld, speelt het leven zich op straat af en wordt je kind al snel in een groep opgenomen.
  3. Laat je kind alvast een beetje de taal van het land waar je kind heen gaat leren. Dit zorgt ervoor dat de eerste weken wat minder ongemakkelijk zijn.
  4. Bespreek met je kind dat de gewoontes van het gastgezin gerespecteerd moeten worden. Hierdoor voelt iedereen zich prettiger.
  5. Regel de uitwisseling met een ervaren betrouwbare organisatie zoals Travel Active. Dan heb je altijd iemand om op terug te vallen mocht het niet zo voorspoedig lopen.

Maar vooral: geef je kind deze geweldige ervaring!


Wil je net als Elke naar een High School in Spanje, of ga je liever naar een andere bestemming zoals bijvoorbeeld Zuid-AfrikaCanadaAmerika of Australië? Travel Active helpt je graag in al jouw plannen voor een High School avontuur. Bekijk alle High School mogelijkheden of kom naar een van de geplande infodagen en laat al je vragen persoonlijk beantwoorden!

Gerelateerde blogs

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.