Naar een High School in Engeland: ‘Ik ga hier veel liever naar school dan in Nederland!’

Floor
High School
2 juni 2015

Waarom naar Amerika gaan als je ook dichterbij je High Schoolervaring kunt beleven? Floor zit op een High School in Engeland en vertelt over hoe het leven op een middelbare school in Engeland eruit ziet. ‘Om de week heb ik de maandag vrij.’

Het schoolsysteem

Het schoolsysteem hier is totaal anders. Op je zestiende heb je hier als het goed is je GCSE’s gehaald. Dit zijn examens aan het eind van leerjaar 11, waarmee je naar bepaalde colleges kan. Ik denk dat dat vergelijkbaar is met het vmbo. Je kunt ervoor kiezen of je dan gaat werken of verder gaat leren. Vervolgens kun je naar sixth form gaan, waar je na je examens naar de universiteit kunt gaan. Dit is vergelijkbaar met het vwo. Als je naar een hoog aangeschreven universiteit wil gaan, kom je er met alleen de punten niet. Dan kun je beter in de twee jaar sixth form vrijwilligerswerk doen, extra lessen volgen en andere dingen doen om je cv bijzonder te maken.

De school

Elke leraar spreek je aan met de achternaam, of miss/sir. Elke student draagt een schooluniform en de pauze duurt een uur. De leraren zijn allemaal heel aardig en veel meer betrokken bij de leerlingen, misschien ook wel omdat de klas zo klein is. Ze doen veel meer om ervoor te zorgen dat je straks op het eind je werk perfect kan inleveren en het examen gaat halen.

In de pauze zitten we in de common room. Dit is een soort aula en studieruimte in één. Het is alleen  voor de leerlingen van sixth form. In de hoek van de ruimte is een klein keukentje met een magnetron, waterkoker en koffie. Tijdens de pauze eten de leerlingen pasta of rijst opgewarmd in de magnetron of sommigen halen pizza of friet. Er zijn er ook nog een paar die net als ik een boterham van thuis meenemen. Zoals we het in Nederland doen.

De lessen

Ook de lessen zijn hier anders. De klas bestaat vaak uit maar ongeveer tien leerlingen, doordat er zoveel vakken zijn waar je uit kunt kiezen. Mijn grootste klas bestaat uit 16 leerlingen, de kleinste uit 6 leerlingen. Dit zorgt wel voor een veel hechtere relatie tussen de leraren en de studenten. Doordat je zoveel vrije tijd hebt, wordt er verwacht dat je veel zelfstandig doet. Maar toch doen de leraren heel erg hun best dat iedereen slaagt en kan je altijd komen met vragen. Iedereen heeft ook een mentorgroep en deze zie je elke dag voor ongeveer 20 minuutjes.

De vakken

De vakken kies je op basis van wat je op de universiteit wil studeren. Dit maakt de vakken een stuk interessanter en iedereen neemt het een stuk serieuzer. Als je naar de universiteit wil moet je namelijk behoorlijk goede punten halen. Je kiest vier vakken uit het enorme aanbod, bijvoorbeeld psychology, drama, photography, textiles of engineering. Die vier vakken volg je elk tien uur, verdeeld over twee weken. Je hebt dus maar 20 uur les in de week en bovendien ben ik om de twee weken de hele maandag vrij. Toch ben ik genoeg tijd bezig met school. Je krijgt meer huiswerk omdat er geen toetsen tussendoor zijn. Dat huiswerk nemen ze wel een stuk serieuzer hier, omdat sommige vakken bestaan uit alleen het examen op het eind van het schooljaar. Sommige vakken bestaan uit coursework of beide. Coursework betekent dat je een opdracht krijgt waar je vervolgens een verslag over moet schrijven. Ik vond het een beetje te vergelijken met een profielwerkstuk. Ik ga hier heel graag na school (,een stuk liever dan in Nederland!).

Buitenschoolse activiteiten

Er zijn niet heel veel naschoolse activiteiten meer in sixth form, in tegenstelling tot de GCSE-jaren daarvoor). We hebben twee uur per week core. Dit is een gelegenheid om extra dingen te doen. De school geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen, lessen te volgen op de universiteit of het helpen coachen van teams van de jongere studenten. Ik zelf ga elke week naar de bibliotheek om daar te helpen. Als je vrijwilligerswerk wilt doen zijn er heel veel opties. Zo kun je werken in een charity shop of bij de kinderboerderij. Ik doe dit met veel plezier. Ik ben een stuk jonger, maar al de andere mensen die er werken zijn erg geïnteresseerd in hoe het gaat en zijn altijd in voor een praatje. Dat helpt ook goed om mijn Engels te verbeteren.

Naar een High School gaan in het buitenland is niet alleen leuk en goed voor je ontwikkeling, maar staat daarnaast ook nog eens goed op je cv, je verbetert je kennis van de betreffende taal en je leert internationale vrienden kennen. Wil jij ook net als Floor naar een High School in Engeland?

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.