Nina over de verschillen tussen Nederland en Argentinië

Nina
High School
25 oktober 2019

In deze blog vertelt Nina over de grootste verschillen tussen Nederland en Argentinië!

Voordat ik de verschillen ga benoemen tussen een Nederlandse en Argentijnse school, zal ik eerst even wat achtergrondinformatie geven.

Mijn School

Op mijn school zitten de ‘basisschool’ (primera) en de ‘middelbare school’ (secundaria) in hetzelfde gebouw. Op de begane grond zit de basisschool, op de eerste verdieping de middelbare school. Er is zelfs een optie voor een studie, of een stukje studie te volgen op school (tercera). De middelbare school bestaat hier uit vijf jaar. In je derde jaar kies je voor een van de drie ‘klassen’. De drie klassen zijn: Artes, Biológico, Humanidades. Ik zit in de klas Humanidades, net zoals mijn gastzusje.

De school begint om 7.30 en eindigt, afhankelijk van de dag, tussen 12.00 en 13.00. Op sommige dagen heb ik dan ’s middags nog gym of Portugees.

Nina over de verschillen tussen Nederland en Argentinië 1

Mijn vakken

 • Problematica Educativa: Bij dit vak praten we over die problemen die zich in scholen voordoen.
 • Lengua y Literatura: Bij dit vak behandelen we literatuur, maar aangezien het huidige boek dat ze lezen al voor de Argentijnen moeilijk is om te lezen, hoef ik dit niet te lezen. In plaats daarvan heb ik met de lerares afgesproken om comics te lezen en hier vragen over te behandelen.
 • Primer Idioma: In mijn geval is dit Engels, maar mijn gastzusje heeft bijvoorbeeld Italiaans en weer andere hebben Frans.
 • Filosofia: Dit is filosofie.
 • Historia: Bij dit vak word de geschiedenis behandeld, momenteel is dat de Argentijnse geschiedenis, de dictatuur.
 • Mathematica: Dit is wiskunde. Hoewel het in het Spaans is, is het voor mij vrij makkelijk.
 • Ciencia de la comunicación: Bij dit vak worden manieren van communiceren door mensen behandeld. Wat ik er tot nu toe van meekreeg, is dat de mensen tekeningen moeten maken.
 • OCL/ Orientación en contextos labórales: Bij dit vak worden de rechten van de arbeiders en hoe je je moet gedragen in interviews voor het krijgen van een baan behandeld.
 • Seminario de investigación contemporánea: Mijn zusje wist het niet zo goed uit te leggen, maar het komt er op neer dat ze opdrachten krijgen waarin ze een bepaald thema moeten onderzoeken.
 • Construcción de la Ciudadanía y Derechos (CCD): Dit is rechten, ze praten hier over rechten in Argentinië.
 • Segunda Idioma: Dit is voor iedereen die Engels niet als eerste taal heeft gekozen, Engels. Voor de rest is dit Frans of Italiaans, of, in mijn geval, Portugees. Dit, omdat het niet goed in het rooster paste. Bom dia
 • Gimnasia: dit is gym.

Dit zijn geloof ik alle vakken die ik heb. Mijn rooster ziet er als volgt uit:

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag
Prob. Edu. (80 min) Historia (80 min) Filosofía (80 min) CCD (80 min) Seminario (80 min)
Lengua (80 min) Primer Idioma (80min) OCL (80 min) OCL (80 min) Primer idioma (80 min)
Primer idioma (40 min) Matemática (80min) Seminario (80 min) Prob. Edu. (80min) Historia (40 min)
Filisofía (80 min) Cs. Com. (80 min) Cs. Com. (40 min) Lengua (80 min) Matemática (40 min)
CCD (40 min)
Gimnasia (14.15-15.15) Gimnasia (14.15-15.15) Segunda Idioma (14.00-16.00)

De verschillen met Nederland

Scholen
Om te beginnen, hebben ze in Argentinië twee verschillende soorten scholen. Ditzelfde geldt trouwens ook voor o.a. ziekenhuizen en universiteiten. Ze hebben hier namelijk publieke en privé scholen. Daarnaast zijn er religieuze en niet-religieuze scholen. Ik zit op een publieke, niet-religieuze school. Ik heb nauwelijks een idee van hoe het er aan toe gaat op privé of religieuze scholen, maar een ding weet ik van dat laatste. Het is echt religieus. Vlakbij mijn huis zit er heen en toen mijn gastvader daar met mij heen ging om te stemmen, kon ik niet om de Bijbelse afbeeldingen en kunstwerken heen. Het springt er redelijk duidelijk uit. Hoewel mijn school in Nederland geloof ik katholiek is, heb ik er maar een heel klein minikruisje van jezus gezien ergens in de aula. Op mijn school hier ben ik helemaal niks qua religie tegen gekomen, wat dan ook logisch is. Verder kan ik je niet vertellen wat het verschil tussen een publieke en privé school is, maar dat er verschil is, is sowieso zeker. Privé scholen zijn duurder, dus niet iedereen kan daar heen en ook beschikt de school over meer geld voor onderhoud etc.

Lesuitval

Ik heb deze hele week vrij gehad en ik kan je vertellen dat het vooral heel saai was voor mij. Ook hebben we al een keer uitval gehad om dat de schoonmakers staakten en de andere keer ben ik vergeten waarom hij uitval. In ieder geval valt een dag gemakkelijk uit. Wanneer mensen jarig zijn, is er best een kans dat ze die dag geen zin hebben om naar school te gaan. Ook de lessen als gym vallen makkelijk uit, gewoon puur omdat het plein waar de gymles is (en dat is buiten), nat is van de regen.

Tijden van de lessen
Tijden van de lessen. Dat is denk ik wel duidelijk. In Nederland waren mijn lesdagen véél langer, maar hier valt het wel mee.

Koffie in de kantine
Dat had ik in Nederland helaas niet. De koffie is overigens niet te drinken, maar dat terzijde.

Leswisselingen.
Bestaan over het algemeen niet. Ik moet een keer van lokaal wisselen, als ik Engels heb. Verder wisselt de docent van lokaal, niet de leerling, dus heb ik het hele jaar in hetzelfde lokaal les. Compleet met een kalender van de verjaardagen, de Bariloche reis en nog meer dingen erop.

Vakken kiezen
Hier kies je dus een klas en het enige wat de leerlingen zelf te kiezen hadden was hun primera y segunda idioma.

Wc.
Als ik naar de wc moet, moet ik zelf mijn wc-papier meenemen. Om even een vriendin uit Nederland te quoten, “jouw school is net een camping”, maar ach… het went.

Telefoon in de les

Als je op je telefoon zit in de les, wordt die hier niet zomaar afgepakt en in de telefoontas gedaan. Die telefoon is bij een aantal vakken juist nodig om je lesmateriaal te hebben, of om je huiswerk te maken. Boeken heb ik niet, alleen fotokopieën. Ik heb al mijn vakken in een map zitten, gescheiden door blaadjes. Mijn schooltas is dus vrij licht en een kluisje is niet nodig. Sowieso niet, want je zit in hetzelfde lokaal. Maar, je neemt aan het einde van de dag wel al je spullen mee naar huis.

Muziek in de pauzes
Er wordt gewoon muziek afgespeeld, door een grote box, volume op zijn hardst, in het lokaal. En met de muziek hier heb ik geen problemen, het varieert van raggaeton, tot the Beatles en Arctic Monkeys. Helemaal prima!

Manier van lesgeven
Dit is ook wel anders. Er is nog steeds een leraar, de aantekeningen worden op het bord geschreven, dat had ik in Nederland ook. Overigens is dit een krijtbord en sommige handschriften zijn ehm… niet zo goed leesbaar, maar gelukkig zijn mijn klasgenoten heel behulpzaam! Als iemand het antwoord weet, wordt het in de meeste gevallen gewoon gezegd, niemand steekt zijn hand op.

Verwarming
Is er niet in de school. Maar goed, ik heb het idee dat op mijn Nederlandse school, de verwarming toch niet werkte, dus dit is haast een overeenkomst te noemen.

Zoals te zien is, zijn er veel verschillen, maar ik ben er wel al aan gewend denk ik. Tot de volgende blog!

Wil jij aankomend schooljaar ook graag naar een High School in Argentinië? Of wil je graag wat meer informatie over het programma? Vraag dan een gratis magazine aan of kom naar één van onze High School infodagen!  

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.