Maria’s taalreis Arabisch in Marokko

Maria
Taalreizen
11 december 2017

Al een paar jaar ben ik met de Arabische taal bezig. Eigenlijk begon dat al toen ik een jaar of 10 jaar was en mijn moeder, die goed kon voorlezen, me voorlas uit een boek dat ik kreeg voor mijn verjaardag. Het boek 1001 nacht: sprookjes voor kinderen met prachtige illustraties in goud en blauw en rood, met sultans en vrouwen die Fatima heetten en kaliefen en schitterende paleizen....Dat is me altijd bijgebleven!

Hoe het begon

Heel veel later, toen ik helemaal niet meer aan die sprookjes dacht, ging ik met mijn oudste zoon die het huis zou gaan verlaten om op eigen benen te staan, naar Egypte als afscheidscadeau. Daar liep ik door de Khan el Khalilly Bazar en kwam alles weer boven uit het boek van vroeger: de spiegels en lampen, de waterpijpen, de thee, de kleine tafeltjes met snuisterijen en kruiden en vooral de kleuren en de geuren... Ik kon niet verstaan wat de mensen vertelden, ik kon niet lezen wat er op de ramen stond geschreven, of op de bus, toen ik verdwaalde kon ik niet de weg vragen. Zo kwam het dat ik daarna een korte schriftelijke cursus Arabisch begon, om iets te begrijpen van die op schrift zulke mooie letters en woorden!

Dat was toen....

Jaren later ging ik reizen door het Midden Oosten, en pakte ik de draad weer op, ik wilde verder met de Arabische taal en vond een docent die mij verder hielp. Nog later hoorde ik van scholen in Marokko,  Jordanië, Egypte, Algerije en kwam ik ik terecht bij Travel Active Taalreizen. Marokko, Tetouan...ja, dat leek me wel wat! Ik had nooit van die stad gehoord hoewel ik door Marokko had gereisd. Ik besloot daar naartoe te gaan voor 2 weken. Dat was in oktober 2016. Alles, behalve de vlucht, heb ik geboekt bij Travel Active en daar ging ik dan!

De eerste taalreis

De eerste dag om 08:00 uur was de intake en ik was mijn leesbril vergeten, wat een ramp! Ik werd in een klas geplaatst met twee leerlingen, een Française en een Duitse vrouw. Het ging goed, ik was wel verder dan zij, de docent merkte dat ook natuurlijk. Maar ik vond het wel best zo, op mijn gemak huiswerk maken, en wat rondwandelen, verdwalend de stad verkennen... In het weekend tussen de 2 lesweken heb ik een uitstap gemaakt naar Tanger met medestudenten, met z'n vijven in een taxi gepropt haha! Voor mij waren die weken een enorme uitdaging, ik vond het een prachtige tijd en eenmaal thuis ging ik gewoon door met het studeren op die prachtige taal.

De tweede taalreis

Na een jaar ging het weer kriebelen, ik wilde terug naar Tetouan, naar Dar Loughet. De school gelegen aan een centraal plein met prachtige witte gebouwen in Spaanse stijl. Dus in oktober 2017 ben ik gegaan. Ik heb mij twee weken lang ondergedompeld in de Arabische taal en cultuur. Het was geweldig om weer terug te zijn, mijn intake (nu met leesbril) was goed gemaakt, ook omdat ik in de zomer heel erg gestudeerd heb op de erg moeilijke grammatica. Dit keer kreeg ik privéles, de docent was geweldig en humoristisch en ik werkte hard.

Mijn verblijf

Ik verbleef niet in het hotel (hostel) van vorig jaar maar koos voor een mooie oude Riad in de oude medina (wereld erfgoed) waar ik na een paar dagen al als familie werd bestempeld Ik heb er zelfs mogen koken samen met de kok Karima! Elke dag na de les dronk ik koffie om de hoek, en liep door een drukke straat met allerlei kraampjes met fruit, huishoudelijke artikelen en naar de poort waarachter de oude medina was. Ik wist na een week pas de weg naar de Riad, maar de mensen daar, in de kleine straatjes, wezen me altijd de goede weg! in de middag deed ik mijn huiswerk op het dakterras, daar deed ik 2 a 3 uur over, elke dag.

In het weekend tussen de 2 lesweken ben ik in mijn eentje met een bus naar het stadje Chefchaouen gegaan, het ligt in het Rifgebergte en het was dan ook een mooie tocht van zo'n anderhalf uur! Het is een prachtig oud stadje uit de 15e eeuw en alle huizen zijn blauw met mooie kleine straatjes en trapjes,  wel veel toeristen...(ik ook natuurlijk) en zeker een aanrader!!

Het afscheid

De laatste week vloog voorbij, ik voelde me zo thuis! Het afscheid van de lieve mensen van de Riad, mijn docent en het leuke cafeetje was erg moeilijk. Ik liep door de steegjes in de oude medina, door de marktstraten met hun geuren en kleuren, langs het paleis van de koning naar het plein bij de school. Ik wachtte bij de Spaanse kerk, het enige gebouw van okergeel, waar iemand van de school mij oppikte en mij naar AirPort Ibn Battuta in Tanger bracht....naar huis....

Het afscheid

Zou jij een taalreis willen doen in Marokko? Of ga je liever naar een van de andere Taalreis bestemmingen? Vraag ook onze Taalreizen brochure en bekijk onze gratis Infodagen!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.