Alle voorbereidingen voor Vrijwilligerswerk in Sri Lanka

Renske
Vrijwilligerswerk
14 juli 2017

Renske gaat binnekort starten met haar vrijwilligerswerk in Sri Lanka. In deze blog vertelt ze wat er allemaal bij de voorbereiding op die reis kwam kijken. Van de keuze voor Sri Lanka tot en met een laatste belangrijke tip, je leest het allemaal. 

Vrijwilligerswerk in Sri Lanka

Nog vijf dagen te gaan, en dan vertrekt mijn vliegtuig (met mij erin) naar Sri Lanka, met eerst nog een tussenstop in Qatar! Mijn reis komt ondertussen erg dicht bij, en dat betekent dat de nodige voorbereidingen getroffen zijn en ik bezig ben de laatste dingen te regelen. Ik ga zes weken vrijwilligerswerk doen in de parel van het Oosten, welk project precies, weet ik nog niet, maar het zal iets sociaals worden en met kinderen. Het begint dus al typisch Aziatisch: flexibel en we zien wel! Ik heb er vertrouwen in dat ik op een project terecht kom waar ik plezier en voldoening uit haal, dus helemaal prima. Ik heb er ontzettend veel zin, maar moet ook eerlijk zeggen dat het meer spanning met zich meebrengt dan verwacht. Even terugblikken naar hoe het begon en mijn voorbereidingen, wellicht kun je je dan ook een beetje inleven in mijn stress, haha!

Waarom Sri Lanka?

Ik droom al jaren over reizen, de wereld zien en iets toevoegen. De mooiste manier om hieraan te beginnen leek mij vrijwilligerswerk doen in het buitenland, en dan ook ergens ver weg. Zo maakte ik een afspraak bij TravelActive en werd geïnspireerd door de programma’s die zij bieden, met eigen ervaring en persoonlijk contact. Waarom Sri Lanka? Goede vraag, sommige landen trekken je, andere minder. Sri Lanka staat een beetje bekend als klein Azië en bovendien trok het me van alle kanten, dus die keuze was snel gemaakt! Ik meldde me in januari aan en het balletje ging rollen.

alle-voorbereidingen-voor-vrijwilligerswerk-sri-lanka-1

Meer dan 150 dagen te gaan

Ik downloadde gelijk de ‘Big Day Lite’ app die de dagen voor mij aftelt tot 6 juli, scheelt een hoop hersenwerk. Hij stond toen nog op meer dan 150 dagen en ik zag er toen nog niet de nood van in dingen te gaan regelen, ik was allang blij dat ik eindelijk de keuze had gemaakt wat betreft de inhoud van mijn programma. Ik kreeg wat informatie thuisgestuurd, las het netjes door, stuurde alle documenten ondertekend op en vertelde mijn omgeving van mijn plannen deze zomer. Ik was super enthousiast en dat straalde er ook vanaf als ik over mijn reis begon.

Vliegticket en Muses Training

Ik begon met wat te oriënteren op de dingen die geregeld moesten worden, om te beginnen het boeken van een vliegticket. Zoveel keuze en aanbieders, zo weinig logica, en de eigenschappen gestructureerd en geen keuzes kunnen maken sluiten perfect bij mij aan. Dus het boeken van mijn vlucht was niet makkelijk, maar na een paar maanden heb ik toch de knoop doorgehakt, toen ik zag dat het alleen maar lastiger werd een goede vlucht te vinden en de prijzen daarentegen alleen maar zag stijgen. Ook de training bij Muses stond op de planning, 9 april. Een interessante, leerzame en goed georganiseerde dag. Super leuk ook om andere reizigers te zien en te horen wat voor plannen zij hebben.

alle-voorbereidingen-voor-vrijwilligerswerk-sri-lanka-2

Nog een hoop geregel

Vervolgens was het weer een stille periode wat betreft de voorbereidingen voor mijn reis. Was dat handig? Nou, nee. Ik zag er enorm naar uit, maar zag er tegenop uit te zoeken wat er allemaal precies nog geregeld moest worden. Dat kwam later allemaal wel, onder druk presteer ik het best, dus die moest nog even opgevoerd worden. Dat lukte wel, haha. Ongeveer een maand geleden realiseerde ik me dat ik er niet alleen over moest dromen, maar dat het ook wel tijd werd dingen te ondernemen. Vaccinaties, backpack, visum, creditcard, reisverzekering, wandelschoenen, inlezen in het land en wat ik kan verwachten.

Backpack, vaccinaties en visum

Ik plande een afspraak voor mijn vaccinaties en kon van een vriend een backpack lenen (super thanks!). Een oud, super enthousiast vrouwtje vertelde me van alles over de vaccinaties, dieren die ik niet mocht aanraken, mannen waar ik niet zomaar, onveilig, mee naar bed mocht, diarree die vervelend is, maar vanzelf weer overgaat. Gelukkig stak ze daarna ook nog de naalden met een beetje vloeistof in mijn lichaam, waar ik voor dacht te komen. Niet veel later lag de Lonely Planet op de deurmat, ik begon me een echte reiziger te voelen. Vorige week bedacht ik dat het wel tijd werd om eens mijn visum aan te vragen. Een dertig dagen visum is makkelijk via internet aan te vragen, maar omdat ik langer in Sri Lanka ben was het het handigst om bij de ambassade een negentig dagen visum aan te vragen. Dus tussen alle drukte van de andere dingen losstaand van mijn reis, moest ik even op en neer naar Den Haag, vanuit het noorden. Eenmaal daar aangekomen was ik, natuurlijk, vergeten geld te pinnen, de man van de ambassade legde me vriendelijk uit waar de dichtstbijzijnde pinautomaat was en veertig minuten later was ik weer terug. Ik vulde braaf alle formulieren in, liet mijn documenten zien, stopte mijn paspoort weer terug in mijn tas en dacht dat het geregeld was. “Where is your passport?” Nou, gewoon, weer in mijn tas? Ik pakte mijn paspoort en gaf hem weer aan de man, denkende dat hij iets moest checken. Vervolgens stopte hij er een papiertje in en legde hem op de tafel achter zich neer. “You keep it here?”, vroeg ik verbaasd en hij liet een stapel andere paspoorten zien. Logisch, dacht ik toen ineens, de visumaanvraag duurt even en daarna zetten ze een stempel erin natuurlijk. Wist ik veel, niet over nagedacht. Waar ik gelukkig wel over nadacht was dat ik de volgende dag nog op vakantie ging, en dus mijn paspoort nodig had. Wat een gedoe, maar ik kon mijn paspoort meekrijgen en moest zodra ik terug was van mijn vakantie echt direct terugkomen naar Den Haag voor een stempel! Dacht ik eindelijk wat af te kunnen vinken op mijn still-to-do lijstje, kwam er alleen maar meer stress bij. Het mocht de pret niet drukken, want ik heb desondanks een hele leuke en fijne vakantie gehad!

alle-voorbereidingen-voor-vrijwilligerswerk-sri-lanka-3

Laatste lootjes

Terug van vakantie had ik nog een ruime week om de laatste dingen te regelen, waar ik nu druk mee bezig ben. Eergisteren mijn stempel opgehaald, na veel twijfel toch nog een creditcard aangevraagd, waar maximaal zeven werkdagen voor staan, terwijl ik toen over vijf werkdagen vertrok. Een half uur na mijn aanvraag belde die vrouw me heel lief op, dat de aanvraag al was goedgekeurd en als het goed is binnen vijf werkdagen er zou moeten zijn, perfect! Omdat ik toch in Den Haag was maar wat winkels doorgelopen opzoek naar praktische kleren, uiteindelijk is het gebleven bij een lakenzak, slotjes en sportshirtje. Vandaag mijn reisverzekering afgesloten, even gekeken naar een hostel voor de eerste nachten en tips gezocht.

Een laatste tip

Al met al komt het waarschijnlijk allemaal net goed, maar het was niet verkeerd geweest als ik wat eerder begonnen was (tip!). Ik vind het super spannend, maar ik denk dat ik het maar gewoon op me af moet laten komen en ga genieten. Ik heb er in elk geval ontzettend veel zin in en kan niet wachten de Sri Lankaanse cultuur te omarmen!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.