Infodagen Gratis magazine
Maud Vrijwilligerswerk in Indonesië 18 februari 2017

Wanneer je vrijwilligerswerk wilt gaan doen, komt er een hoop bij kijken. Maud vertelt wat je vooraf moet weten om je goed te kunnen voorbereiden op vrijwilligerswerk in het buitenland.

Even voorstellen!

Mijn naam is Maud en ik heb besloten om in het najaar van 2017 vrijwilligerswerk in Azië te gaan doen. Van jongs af aan wil ik al een bijdrage leveren aan de zorg en ontwikkeling van anderen. Mijn eerste stap heb ik 10 jaar geleden genomen door sponsor te worden van Proyek Campung Loco. Een volgende stap die ik daarin heb ondernomen is het volgen van de opleiding SPW (Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen). Deze opleiding heb ik in 2015 succesvol afgerond. Ondertussen werk ik al 2,5 jaar op een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking. En nu heb ik de keuze gemaakt om vrijwilligerswerk in Azië te gaan doen via Travel Active. Ik heb hen dan ook een paar vragen gesteld wat zij eraan doen om je zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op vrijwilligerswerk in het buitenland.

blog-hoe-je-je-het-beste-kunt-voorbereiden-op-vrijwilligerswerk-in-het-buitenland

Van elkaar leren en begrip krijgen

De organisatie gaat bewust om met de begeleiding van vrijwilligers die naar het buitenland gaan. Er moeten namelijk verschillende stappen worden ondernomen voor vertrek. Er is een persoonlijk interview waarbij motivatie, ervaringen, je cv en achtergrond, interesses en het vrijwilligersproject aan bod komen. Ook vraag je een Verklaring Omtrent Goed Gedrag aan. Travel Active is oprecht betrokken bij het vrijwilligerswerk en wil dit op een verantwoorde en goede manier organiseren. Het is een culture uitwisseling waarbij zowel de vrijwilliger als de mensen op het project van elkaar leren en begrip krijgen voor elkaar. Het betreft uitsluitend samenwerkingen op een zeer gelijkwaardig niveau.

blog-hoe-je-je-het-beste-kunt-voorbereiden-op-vrijwilligerswerk-in-het-buitenland

Goed voorbereiden op vrijwilligerswerk

Je gaat een verdieping aan over het land en de cultuur waar je naartoe wilt. Het aanpassen aan de lokale gewoontes, kleding, gebruiken, beleefdheids- en omgangsvormen. Dit soort zaken staan allemaal in een handboek die je krijgt nadat je je hebt aangemeld. Als deelnemer is ook het belangrijk om deel te nemen aan een voorbereidingstraining van een onafhankelijke stichting genaamd Stichting Muses. Hier wordt ingegaan op het werken met kinderen zodat je je goed kunt voorbereiden op vrijwilligerswerk in het buitenland. Er is ook een verdiepende training “Wijzer met kids”. Hierin leer je alles over de ontwikkeling van een kind in een ontwikkelingsland en de hechting bij kwetsbare kinderen.

blog-hoe-je-je-het-beste-kunt-voorbereiden-op-vrijwilligerswerk-in-het-buitenland

Begeleiding vooraf en tijdens het verblijf

Het is van belang vrijwilligers goed voor te bereiden en te begeleiden. Dit wordt in samenwerking gedaan met zorgvuldig gekozen lokale partnerorganisaties. Deze organisaties zijn goed op de hoogte van de lokale omstandigheden en ontwikkelingen. Er wordt vaak al jarenlang samengewerkt en er zijn regelmatige bezoeken die Travel Active brengt aan de lokale collega’s. Ook is er direct contact met de projecten waar vrijwilligers naar toe gaan. Bij aankomst regelen ze een voorbereidende oriëntatie en bieden ze begeleiding tijdens het verblijf.

blog-hoe-je-je-het-beste-kunt-voorbereiden-op-vrijwilligerswerk-in-het-buitenland

Verantwoording bij de lokale werknemers

Te allen tijde hebben de lokale werknemers de verantwoording over de kinderen. Ervaring en een opleiding rond dit werk is een pré. Dan kun je pas echt meedraaien met de dagelijkse werkzaamheden. Zonder deze ervaring is je takenpakket vooral gebaseerd op aanvullende en ondersteunende werkzaamheden voor het lokale personeel. Daarnaast wordt er rekening gehouden met het aantal vrijwilligers op een project. Bijvoorbeeld op een groep van 20-25 kinderen worden geen 5 vrijwilligers geplaatst.

blog-hoe-je-je-het-beste-kunt-voorbereiden-op-vrijwilligerswerk-in-het-buitenland

Omgaan met de impact tijdens het vrijwilligerswerk

BCNN staat voor Better Care Network Netherlands. Als vrijwilliger ontvang je uitgebreide informatie over het vrijwilligerswerk en de richtlijnen volgens het BCNN. Zij willen vrijwilligers bewust maken van het feit dat werken met kinderen in het buitenland een enorme impact kan hebben. Er worden adviezen en richtlijnen gegeven hoe je hier verantwoordelijk mee kan omgaan. Travel Active staat achter deze richtlijnen en hecht veel waarde aan de samenwerking.

blog-hoe-je-je-het-beste-kunt-voorbereiden-op-vrijwilligerswerk-in-het-buitenland

Ten slotte als je eenmaal terug bent in Nederland, zal er een persoonlijke evaluatie en terugblik op het vrijwilligerswerk plaatsvinden. Indien nodig kunnen ze deze informatie terugkoppelen naar een project. Veel oud-deelnemers helpen dan ook bij het geven van voorlichting aan nieuwe vrijwilligers.

Wil jij vrijwilligerswerk doen op een van onze bestemmingen? 
Vraag ook onze vrijwilligerswerk brochure aan en bekijk onze gratis Infodagen!

 

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's