Vrijwilligerswerk in Costa Rica

Vrijwilligerswerk | Regulier

Pura Vida in Costa Rica!

 • Costa Rica
 • vanaf 4 weken
 • vanaf 17 jaar

Costa Rica grenst met de oostkant aan het Caribisch gebied en is omgeven door witte stranden met palmbomen en bedekt met tropische regenwouden. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers, vooral omdat veel flora en fauna in beschermd gebied zich goed kan ontwikkelen. Het land heeft een voorbeeldfunctie in Midden-Amerika: het is stabiel en veilig, de economie draait goed en het land is makkelijk bereisbaar. Costa Rica heeft niet voor niets als motto: Pura Vida! Een ideale plek voor vrijwilligers die in tropische omstandigheden mee willen helpen op een van de vrijwilligersprojecten.

Vrijwilligerswerk in Costa Rica

Jouw programma in het kort

Het tropische Costa Rica staat bekend om haar prachtige natuur. Naast sociale projecten zijn er vele natuurprojecten waar je aan de slag kunt. Beleef 'La Pura Vida' in Costa Rica

 • Taalcursus in Heredia of Samara mogelijk
 • Veel natuurprojecten
 • Stabiel land, hoge levensstandaard
 • Projecten op unieke locaties

Ons programma in Costa Rica

Het is mogelijk om in Costa Rica te starten met een taalcursus Spaans. Het is echter niet verplicht om te starten met een taalcursus. Het is wel een leuke aanvulling op jouw vrijwilligerswerk avontuur om dichterbij de lokale bevolking te komen.

Costa Rica is een vrij ontwikkeld, stabiel en veilig land, maar de extra hulp van vrijwilligers is hier welkom. Er zijn verschillende soorten projecten waar je mee kunt helpen en de vaste medewerkers kunt assisteren/ondersteunen bij hun dagelijkse werkzaamheden. Zo is het o.a. mogelijk om te assisteren bij het geven van Engelse les.

Ben jij graag in de natuur bezig dan zijn er een aantal natuur-/wildlifeprojecten beschikbaar waarbij je een bijdrage kunt leveren aan het behoud van de prachtige en unieke flora en fauna die Costa Rica rijk is. Kies je voor een sociaal / educatief project dan doe je dit voor minimaal 3 weken. Werken op een natuur-/wildlifeproject doe je voor een periode vanaf minimaal 2 weken of langer. Tijdens de optionele taalcursus verblijf je in een gastgezin en tijdens het vrijwilligerswerk verblijf je in een vrijwilligers accommodatie of een accommodatie op het project zelf (afhankelijk per project). Op deze projecten kun jij aan de slag:

Heredia/Sámara:

Esparza:

 

Vrijwilligerswerk Events

Heb je behoefte aan contact met een oud-deelnemer of iemand van het Vrijwilligerswerk team? Kom naar een van de Vrijwilligerswerk infodagen en stel al je vragen!

Reisdetails

Wat zijn de programmakosten?

Programmakosten

De programmakosten zijn afhankelijk van het gekozen programma('s) en de gekozen locatie. De programmakosten staan in de informatie over ieder specifiek project vermeld. Wil je meer informatie over jouw mogelijkheden? Neem dan contact op met het Vrijwilligerswerk team.

Inclusief vrijwilligerswerk in Costa Rica

Voor vertrek

 • Een goede voorbereiding & begeleiding van het Vrijwilligerswerkteam
 • Handboek Costa Rica; de complete voorbereiding van A tot Z
 • Vliegticket offerte – vraag deze na boeking vrijblijvend aan

Na vertrek

 • Airport pick-up en transfer naar accommodatie
 • Start taalcursus in Samara: airport pick-up San José op zaterdag, overnachting gastgezin in Heredia, transfer naar Samara op zondag
 • Taalcursus Spaans
 • Lesmateriaal en extra schoolactiviteiten
 • Accommodatie en maaltijden tijdens gehele programma
 • Begeleiding van partnerorganisatie
 • Noodnummer - 24 uur per dag, 7 dagen per week
 • Certificaat als bewijs van deelname (op aanvraag)

Exclusief Vrijwilligerswerk in Costa Rica

 • Administratiekosten: € 100,-
 • Vliegticket naar Costa Rica
 • Annuleringsgarantie - specifiek afgestemd op de programma’s van Travel Active
 • Werk- en reisverzekering - Tasman Verzekeringen biedt een speciaal pakket voor vrijwilligerswerk
 • Visumkosten
 • Kosten voor aanvraag Verklaring Omtrent Gedrag (deze is noodzakelijk om te kunnen deelnemen): +/- € 40,-.
 • Vaccinaties - Informeer bij Travel Doctor welke vaccinaties je nodig hebt

Hoe worden de programmakosten besteed?

Travel Active vindt het belangrijk om helder en transparant te zijn over de besteding van de programmakosten. Lees meer over de opbouw en besteding van de programmakosten voor onze vrijwilligerswerkprogramma’s.

Accommodatie en maaltijden

Tijdens je programma in Costa Rica is je accommodatie inbegrepen. Tijdens de taalcursus verblijf je bij een gastgezin in huis. Een leuke en bijzondere manier om de Costa Ricaanse cultuur te leren kennen. De gastgezinnen in Costa Rica zijn erg vriendelijk en gastvrij en stellen graag hun huis open voor anderen. Tijdens de taalcursus zijn maaltijden inbegrepen en deze worden verzorgd door je gastgezin.

Tijdens het vrijwilligerswerk verblijf je in de meeste gevallen in het vrijwilligershuis. Maaltijden zijn inbegrepen tijdens het vrijwilligerswerk.

Vertrekmogelijkheden

Afhankelijk van je optionele Spaanse taalcursus kies je zelf het aantal weken voor een taalcursus in Heredia of Samara. Je kunt iedere maandag starten met de taalcursus. Start je met de talencursus in Heredia? Dan is aankomst op zondag. Start je met de talencursus in Sámara? Dan is aankomst op zaterdag.

Start je direct met het vrijwilligerswerk? Je kunt iedere week starten met het project. Het is de bedoeling dat je op zondag tussen 10:00 en 21:00 aankomt op de internationale luchthaven van San José (SJO, Juan Santa María). Na aankomst word je opgehaald door onze partnerorganisatie en naar je accommodatie gebracht.

Let op: tijdens de Kerstvakantie zijn de talenscholen gesloten. Het is in deze periode niet mogelijk om te starten met een taalcursus in Costa Rica.

Ben jij geschikt als vrijwilliger?
 • Je bent minimaal 17 jaar oud
 • Je bent flexibel en initiatiefrijk
 • Je bent een natuurliefhebber en houdt van een tropisch klimaat
 • Je bent een ondernemend persoon en zelfstandig ingesteld
 • Je vraagt een Verklaring Omtrent Gedrag aan
 • Je houdt van een uitdaging en je zoekt graag naar creatieve oplossingen
 • Je neemt deel aan de voorbereidingstraining van onze voorbereidingsworkshop

Wanneer jij op een project met kinderen wilt gaan werken, zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Lees hier meer over onze visie & missie en over vrijwilligerswerk met kinderen.

Voorbereidingen

Travel Active besteedt veel aandacht aan de voorbereidingen op jouw reis. Een goede voorbereiding is immers een voorwaarde voor het succesvol laten verlopen van jouw verblijf in het buitenland. We lichten alle stappen in de voorbereiding even kort toe:

 • Na je aanmelding ontvang je van ons de verdere inschrijfformulieren waar je meer informatie geeft over jouw motivatie, werkervaring (CV), voorkeuren, lengte van je verblijf, startdatum, etc.
 • Wanneer jij de ingevulde formulieren hebt teruggestuurd, nemen wij contact op onze partnerorganisatie om alles voor je te bevestigen en zetten wij en onze partnerorganisatie alle voorbereidingen in gang.
 • Zodra alles bevestigd is, ontvang jij van ons uitgebreide informatie. Zo krijg je een informatiehandboek, onderteken je onze gedragscode en krijg je een uitnodiging om deel te nemen aan onze voorbereidingsworkshop. Nu kun jij ook je vlucht boeken, hier helpen wij je graag bij!
 • Ondertussen kun jij verder met alle andere voorbereidingen op je reis, denk hierbij aan: vaccinaties, aanvragen van een visum (indien nodig) en regelen van je reisverzekering. Het Travel Active team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden.
 • Ongeveer 3 weken voor je vertrek ontvang je van ons alle laatste reisdetails. Alles is voor je geregeld en onze partnerorganisatie verwelkomt jou graag. Je avontuur kan beginnen!
Spaanse taalcursus

Om vrijwilligerswerk te kunnen doen in Costa Rica is het handig om een woordje Spaans te spreken, echter is dit geen vereiste.

Travel Active werkt samen met 2 schoolcampussen:

 • De gezellige studentenstad Heredia ligt op ongeveer 10 km van de hoofdstad San José. De mooie koloniale school ligt in het centrum van het levendige Heredia. De universiteit bevindt zich op loopafstand en het nabij gelegen centrale plein is de ontmoetingsplaats van de Tico’s en Tica’s, zoals de inwoners van Costa Rica genoemd worden.
 • In tegenstelling tot het drukke Heredia, heerst er in de kleine kustplaats Samara een relaxte sfeer. De schoolcampus waar je lessen kunt volgen bevindt zich op een unieke locatie aan het strand. De echte ‘surfdudes’ zullen in deze locatie hun hart kunnen ophalen aan het lange uitgestrekte zandstrand.

Kies voor een combinatie van een taalcursus in beide locaties om het maximale uit je verblijf te halen. De ervaren en enthousiaste leraren op beide scholen helpen je op weg om in korte tijd zoveel mogelijk Spaans bij te leren.

Verantwoord vrijwilligerswerk

In 2017 gaven Niko en Reinier van Stichting Volunteer Correct aanzet tot het oprichten van een branchevereniging. Inmiddels hebben we, samen met 14 andere organisaties, officieel ‘Vereniging Volunteer Correct’ (VVC) opgezet: de eerste landelijke branchevereniging voor eerlijk, duurzaam en verantwoord internationaal vrijwilligerswerk. Om duurzame en verantwoorde praktijken te waarborgen, zijn er kwaliteitsrichtlijnen opgesteld. Hier dient iedere aan VVC deelnemende organisatie aan te voldoen. Met gepaste trots kunnen we zeggen dat wij aan deze richtlijnen voldoen en aanbieder zijn van verantwoord vrijwilligerswerk!

Extra’s

Trips & excursies

Uiteraard wil jij tijdens je verblijf in Costa Rica ook wat meer zien dit prachtige land. Costa Rica heeft immers veel mooie nationale parken en bijzondere bezienswaardigheden die je absoluut gezien moet hebben! De talenscholen in Costa Rica organiseren diverse (weekend)excursies naar de meest bekende bezienswaardigheden in Costa Rica. Op de talenschool kun je terecht voor dagexcursies, maar ook voor uitgebreide en geheel verzorgde weekendtrips. De kosten voor deze excursies zijn voor eigen rekening. Naast deze geheel verzorgde excursies organiseren de scholen ook leuke naschoolse activiteiten waar je kosteloos aan kunt deelnemen. Denk hierbij aan: salsa/merengue danslessen, kooklessen of filmavonden.

Reisverzekering

Natuurlijk sta je te springen om aan je vrijwilligerswerk avontuur te beginnen, maar soms kunnen dingen helaas anders lopen dan gepland. Tasman Verzekeringen is gespecialiseerd in verzekeringspakketten die afgestemd zijn op een specifiek reisdoel. Zo biedt Tasman Verzekeringen onder andere een verzekering specifiek voor het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland. Reguliere reisverzekeringen zijn namelijk vaak niet geldig of qua dekking ontoereikend voor dergelijke reizen. Tasman Verzekeringen voorziet je van goed en betrouwbaar advies en hanteert aantrekkelijke premies.

Annuleringsgarantie

Wanneer je op reis gaat naar het buitenland, boek je deze vaak al enige tijd van tevoren. Tenslotte heb je even nodig om je goed voor te bereiden, je ticket te boeken enz. Helaas kan het zo zijn, dat er in de tussentijd een kink in de kabel komt, waardoor je niet meer op reis kunt. Met een annuleringsgarantie zorg je ervoor dat veel van deze onvoorziene omstandigheden verzekerd zijn en dat je de kosten die annulering met zich meebrengt, terugbetaald krijgt.

Zo start jij jouw Vrijwilligerswerk programma

 
1

Meld je aan

Boek het project of land van je voorkeur

2

Intake & Interview

We begeleiden en adviseren je over alle (combinatie) mogelijkheden

3

Plaatsing & voorbereiding

Je wordt goed voorbereid en begeleid op jouw programma

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.