Linda deed vrijwilligerswerk in Nepal “Ik ben veel vindingrijker dan ik dacht!”

Linda
Vrijwilligerswerk
2 februari 2016

Linda’s droombaan is het expatbestaan van Floortje Dessing. Helaas bestond haar reislustige bestaan alleen uit korte tripjes. Totdat ze zich niet meer kon bedwingen en begon aan een avontuur ver buiten haar comfortzone: vrijwilligerswerk in Nepal.

Op naar Nepal!

Al jaren wilde ik vrijwilligerswerk in het buitenland doen, buiten mijn comfortzone gaan. In een land waar de stroom regelmatig uitvalt en het water koud is, is dat natuurlijk wel wennen. Gelukkig wist ik tijdens de cultuurweek al snel mijn plekje te vinden in Nepal. Ik maakte de cultuur eigen en leerde Nepalense gebruiken kennen, zoals alleen met je rechterhand eten. Er ontstond een hechte band met de andere vrijwilligers in Nepal . Dit kwam vooral door Rajesh, mijn contactpersoon in Nepal en door het gastgezin waar ik verbleef. Rajesh en zijn team onthaalden mij gastvrij en ik voelde me meteen op mijn gemak!

Vrijwilligerswerk met kinderen

Na de kennismaking begon het vrijwilligerswerk in Nepal: een start met heel veel nieuwe indrukken. Ik werkte in een kinderopvang en op een school, dat was wel even wennen. Het school- en leersysteem in Nepal zit anders in elkaar dan ik gewend ben. Dit is niet slecht, ik heb daardoor juist geleerd om op een andere manier met dingen om te gaan. Nepalese kinderen leren veel dingen uit het hoofd, maar vragen waarom iets zo is of doorvragen vinden ze vaak nog lastig. Samen met de andere vrijwilligers heb ik geprobeerd de kinderen hiervan bewust te maken. Hopelijk hebben de kinderen er iets van geleerd! Zelf heb ik ook erg veel geleerd, ik ben erachter gekomen dat ik veel creatiever en vindingrijker ben dan ik had gedacht!

Terug in Nederland

Na zeven maanden reizen en vrijwilligerswerk in Nepal zat mijn reis er helaas op en kwam ik weer terug in Nederland. Ik ben heel erg veranderd op een positieve manier! Ik heb deel mogen uitmaken van een andere cultuur en maatschappij en die kans krijg je niet vaak! Toen ik terug was in Nederland had ik moeite met onze maatschappij: ik stond nog met één been in Azië. Gelukkig kon ik naar een terugkomtraining van Stichting Muses. Hier heb ik mijn verhaal en mijn ervaring gedeeld met andere mede-vrijwilligers.

Geweldige ervaring!

Inmiddels ben ik ook trainer bij Stichting Muses. In Nepal bleek hoe goed de voorbereiding van Stichting Muses mij heeft geholpen om met de cultuurshock om te gaan. Door de trainingen voelde ik me zelfverzekerder, leefde ik bewuster en kon ik een betere duurzamere bijdrage leveren. Mijn verblijf in Azië, het reizen en het vrijwilligerswerk in Nepal hebben mijn leven compleet veranderd, het was zo’n bijzondere ervaring! Eenmaal terug in Nederland nam ik de beslissing om te stoppen met mijn werk en mijn droom achterna te gaan. Ik ben nu bezig met mijn master Ontwikkelingssamenwerking. Mijn droom is om van mijn passie mijn werk te maken. Gelukkig ben ik al een aardig eindje op weg!

Inspiratiebron voor anderen

Mijn prachtige ervaring werd mede mogelijk gemaakt door Travel Active. Ik blijf ook bij Travel Active betrokken, als ambassadeur. Ik vind het hartstikke leuk om toekomsitge vrijwilligers enthousiast te maken en hen te inspireren met mijn persoonlijke verhaal. Regelmatig ben ik te vinden op infodagen en geef ik presentaties over onder andere vrijwilligerswerk in Nepal. Mijn tip: volg je dromen, sta open voor nieuwe avonturen, doe lekker mee en bereid je zo goed mogelijk voor!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.