Seranne blikt terug op haar vrijwilligerswerkavontuur in India!

Seranne
Vrijwilligerswerk
9 augustus 2019

Seranne is voor 3 weken naar India gegaan om vrijwilligerswerk te doen en heeft een prachtige tijd gehad. Ze heeft zowel in een tehuis geholpen met mensen met een verstandelijke beperking als ook in een verzorgingstehuis voor ouderen. In deze blog geeft ze een kijkje in hoe dat is gegaan!

seranne-blikt-terug-op-haar-vrijwilligerswerkavontuur-india-1

Introductieweek

De introductieweek was heel divers. We hebben veel verschillende activiteiten gedaan maar ook veel handige lessen gevolgd. Zo kregen we bijvoorbeeld veel informatie over India, de gewoontes die ze hier hebben en de geschiedenis van het land. We hebben les gekregen in de taal (dit was overigens niet heel makkelijk), kookles en yoga- en verdedigingslessen. Een beetje cultuur snuiven mocht natuurlijk niet ontbreken dus we hebben ook een kerk, ofja meer een ruïne bezocht en een oud fort van de Portugezen. We hebben ook nog een lokale markt bezocht en een kruidenplantage waar we een overheerlijke lunch kregen. Het eten hier is echt top!! Het verkeer is overigens geen grapje en het kan er heftig aan toe gaan voor Nederlandse begrippen haha.

Tijdens de introductieweek heb ik ook kennis gemaakt met het bejaardentehuis waar ik vrijwilligerswerk ga doen! Ik kreeg een rondleiding en heb met iedereen een praatje gemaakt. Het is de bedoeling dat ik in de ochtend hier ga werken en ’s middags help bij een ander project.

seranne-blikt-terug-op-haar-vrijwilligerswerkavontuur-india-2

Het bejaardentehuis

Na de introductieweek was het dan zover: ik mocht gaan helpen in het bejaardentehuis. Hier ga ik eigenlijk alleen in de ochtend aan de slag en mijn werkzaamheden bestonden in de eerste week voornamelijk uit gezelschap geven aan de ouderen. Ik ben een hoop ochtenden zoet geweest met het spelen van kaartspelletjes haha. Maar ik voerde ook leuke gesprekken met ze.

In de tweede week heb ik gevraagd of ik wat meer mocht helpen met het verzorgen van de ouderen omdat ik erg benieuwd was hoe dat er aan toe zou gaan hier. Ik heb twee ochtenden mee gekeken met een zuster en daarna mocht ik wat zelfstandiger aan de slag. Ik heb geholpen met het wassen/baden en verzorgen van de ouderen. Dit is trouwens hoe ze mensen baden: met het kleine emmertje haal je water uit de grote emmer en maak je de mensen nat.

Steeds op de terugweg naar mijn verblijf heb ik alle indrukken toch flink moeten laten bezinken. Ik wist dat het niet zou worden zoals bij ons maar of ik dit had verwacht weet ik niet... De grootste verschillen die ik heb ondervonden zijn: ze gebruiken handschoenen meerdere keren terwijl wij in Nederland iedere keer nieuwe pakken, de ouderen slapen met best wel veel in één ruimte en er is weinig personeel voor het aantal ouderen (4 zusters voor 34 ouderen). Ook is het heel erg wennen hoe ze ouderen wassen. Soms is het moeilijk om te zien dat je misschien weet hoe je bepaalde problemen kan verhelpen, maar dat ze de middelen er hier helaas niet voor hebben. Al met al was het super leerzaam en heel erg leuk!

seranne-blikt-terug-op-haar-vrijwilligerswerkavontuur-india-3

Tweede vrijwilligersproject

De meeste vrijwilligers geven in de middag les op een basisschool, maar ik ga helpen in een tehuis waar mensen wonen met een beperking. Dit is normaal niet mijn doelgroep dus het was even wennen, maar het zijn zo’n lieve mensen! Ik zou bij thuiskomst zomaar een carrière switch kunnen maken, zo leuk vond ik het. De mensen met een verstandelijke beperking maken hier verschillende producten die ze uiteindelijk gaan verkopen. Het geld wat ze hiermee verdienen gaat ook daadwerkelijk naar deze mensen, dus dit is hun salaris. Volgens de begeleiders zijn de mensen erg trots op zichzelf als ze het salaris krijgen! Tijdens dit project heb ik voornamelijk geholpen met knutselworkshops, het maken van prullenbakken van papier-maché en ik heb geholpen met het verven van het pand.

seranne-blikt-terug-op-haar-vrijwilligerswerkavontuur-india-5

Afscheid

De laatste dag als vrijwilliger viel me toch wel zwaar. In een vrij korte tijd heb ik met veel bewoners in het tehuis een goede band gecreëerd. Tijdens mijn laatste dag voelde ik me dan ook best een beetje verdrietig. Aan het einde van de ochtend ben ik langzaam afscheid gaan nemen van iedereen. Ik kreeg veel kusjes, knuffels, “God bless you”, “stay here” en “when do you come back” op me af, wat me wel een goed gevoel gaf. Ik ga iedereen van de projecten ontzettend missen!

seranne-blikt-terug-op-haar-vrijwilligerswerkavontuur-india-4

Vrije tijd

In de ochtenden voor het werk ben ik vaak gaan hardlopen of badmintonnen. En mijn dag begon pas écht na een heerlijke typische Chai Tea. ’s Avonds en in de weekenden als ik vrij was ging ik vaak leuke dingen doen met andere vrijwilligers. We gingen vaak naar het strand, naar de markt, uiteten of gezellig drankjes doen. Leuk gezelschap, live bands en avonden dansen doen altijd goed!

Mijn eerste bioscoop ervaring in India was ook bijzonder. Daar zaten we dan, perfecte plaatsen; laat de film maar beginnen. Maar voordat de film begint moet eerst iedereen opstaan voor het volkslied. Apart om te zien dat ze dit doen bij iedere film in de bios. Maar goed, grappig om een keer mee gemaakt te hebben. Ook heb ik me een aantal avonden bezig gehouden met het plannen van mijn rondreis door India voor als ik klaar ben met vrijwilligerswerk.

seranne-blikt-terug-op-haar-vrijwilligerswerkavontuur-india-6

Holi

Holi is een bijzondere, nationale feestdag in India. Ze vieren dan eigenlijk dat het lente is/wordt. Dit vieren ze door middel van kleur poeder naar elkaar te gooien en daarna met water te spelen. Ik dacht dat ik vandaag in de ochtend naar de mensen met een beperking zou gaan om het hier te vieren, maar door een miscommunicatie moest ik mee naar een school waar we Holi vieren met een groepje kinderen. ’s Avonds zijn we het zelf ook gaan vieren en dit was tot nu toe een van de gezelligste avonden hier! Met net iets veel drankjes, maar ja je moet ook geen drankspelletjes doen die je niet kent. Maar ach, het Holi feest maak je ook niet dagelijks mee.

seranne-blikt-terug-op-haar-vrijwilligerswerkavontuur-india-7

Verdere plannen

Na mijn tijd als vrijwilliger ga ik rondreizen door India, Bali en de Filipijnen. Ik heb er mega veel zin in en kijk met veel plezier terug op mijn tijd in Goa!

Wil jij net als Seranne vrijwilligerswerk doen in India? Of een van de andere landen? Kom naar een van onze infodagen of maak een afspraak voor meer informatie en ontdek de mogelijkheden! 

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.