Vrijwilliger Jone “Tuta onana badaaye Tanzania!”

Jone
Vrijwilligerswerk
29 november 2014

Weinig plekken op aarde zijn zó mooi als Tanzania met zijn Serengeti, Ngorongorokrater en Kilimanjaro. Leeuwen, tijgers en nijlpaarden, olifanten: Tanzania heeft het allemaal. Jone (19) heeft de kans gekregen dit prachtige land te leren kennen, want zij besloot voor een maand als vrijwilliger naar Tanzania te reizen. In deze maand heeft ze haar steentje bijgedragen op het project en maakte ze leuke dingen mee met de rest van de vrijwilligers.

Jambo!

Ik ben Jone, tweedejaars Theater-, Film-, en Televisiewetenschap student aan de Universiteit Utrecht met een heerlijke nieuwe hobby: reizen. De maand juli is dit jaar een bijzondere maand geweest voor mij, een maand waar ik lang naar uitkeek en die veel te snel weer voorbij was. Ik ging namelijk vrijwilligerswerk doen in Tanzania! Mede doordat ik pas vrij laat besloot om deze zomer al te gaan in plaats van een jaar later, zorgde het plannen van deze reis voor de nodige stress. Het enige wat ik wel al langere tijd in mijn hoofd had, was dat ik ver wilde reizen (bij voorkeur naar een land in Afrika) en dat ik dit eigenlijk het beste kon doen voordat ik klaar was met studeren en vast kwam te zitten aan een baan. Uiteindelijk koos ik voor Tanzania, omdat ik meerdere positieve verhalen hoorde over de prachtige natuur in dit land en omdat ik de taal Swahili, die ik nog 0,0 beheerste, heel tof vond!

Goed, na een aantal maanden stressen en dromen was het eindelijk zo ver. Ik vloog rechtstreeks naar Kilimanjaro, Tanzania en reisde vanaf daar door naar het stadje Tanga in het zuidoosten. Daar kwam ik terecht in het kamp wat voor de rest van de maand mijn thuis zou zijn. Ook ontmoette ik hier mijn familie voor die komende tijd, bestaande uit zo’n vijftien Britten, tien Aussies, een paar verdwaalde Nederlanders en een handjevol leuke locals. Samen met hen heb ik vier weken lang mama’s uit de community geholpen met zeewieroogsten, houthakken en koken en heb ik restauratiewerk verricht in en om een van de scholen. Het project waar ik aan deel genomen heb, kun je 1, 2 of 3 maanden doen (ik heb dus voor 1 maand gekozen) en samen met andere vrijwilligers wordt de lokale bevolking in het dorpje vooral fundamenteel ondersteund door de vrijwilligers.

Een doorsnee dag in Tanzania

Op een doorsnee dag begonnen we rond half 9 aan onze halfuur durende wandeltocht richting de school. Eenmaal bij de school begonnen we met het repareren van schoolbanken, het schilderen van de klaslokalen, het bouwen van nieuwe toiletblokken en het pleisteren van de buitenmuren. Ook hielpen we een van de mama’s uit het dorp met de wederopbouw van haar hutje. Deze was tijdens het regenseizoen grotendeels weggespoeld en was absoluut niet meer bewoonbaar toen wij aankwamen. Rond een uurtje of vier kwam er een einde aan de werkdag en mochten we terug naar het kamp om daar met een beetje geluk een douche te nemen.

De werkdagen waren erg zwaar, maar betekenisvol en bovendien super leuk . Zo eindigde de eerste dag bij het hutje in een mega moddergevecht (super goed voor je huid!) en werden we bij ons zware werk ondersteund, of eigenlijk juist vertraagd, door alle nieuwsgierige kinderen die maar al te graag in de kruiwagens sprongen en op de emmers wilden jammen. En ja, ook de gedachte dat je van al het zware werk dun, gespierd en bruin werd was een goede motivatie. Daarnaast hoefden we natuurlijk niet 24/7 keihard te werken, maar hadden we in de weekenden lekker vrij!

Hakuna Matata

Voordat ik naar Tanzania vertrok had ik verwacht dat we in de weekenden onwijze cultuurtijgers uit zouden gaan hangen, maar ik had het mis. Ik zat namelijk in Afrika met Britten en Australiërs die vaak zin hadden in een goede borrel. Klein detail was ook dat de medicijnen die iedereen tegen malaria slikte ervoor zorgden dat de alcohol iets harder aankwam. Wel leerden we elkaar hierdoor we al snel goed kennen en werden we een hele hechte groep.

Naast deze gezellige avonden gingen we in de weekenden snorkelen, op safari (dus wel degelijk iets van de cultuur en natuur gesnoven), gewoon naar het dorp om te voetballen met de kinderen of leerden we Swahili van de oudere locals. In het begin was het best lastig om met de locals te communiceren, want zij konden bijna geen Engels en wij kwamen in het Swahili niet heel veel verder dan Jambo (hoi) en Hakuna Matata (geen zorgen). Gelukkig kon ik al snel een aardige conversatie voeren in het Swahili en werd ook het Engels van de locals een stuk beter naar verloop van tijd.

“Ik heb meer enthousiasme gekregen voor mijn studie”

Behalve de vaardigheid om hun taal te spreken, hebben de locals mij geleerd dat wij (westerlingen) vaak veel te gehaast leven. Pole pole simba! Ofwel: rustig aan leeuwtje! Zo was op tijd komen geen prioriteit en duurde sommige dingen oneindig lang. Iets anders wat ik aan mijn tijd in Afrika heb overgehouden is meer enthousiasme voor mijn studie. En dan niet op een zeurderige ‘In Afrika hebben ze geen kans om te studeren’ manier, maar anders. Toen ik een van de locals hielp met zijn huiswerk, zag hoe leergierig hij was en hoe blij hij was als bleek dat hij zijn opdrachten begreep, werd ik er namelijk aan herinnerd dat ik iets studeer wat ik echt leuk vind. Ik hoop dan ook dat ik bij mijn tentamens dit jaar iets minder verdrink in alle stress en dat ik mezelf een beetje kan redden met de gedachte dat ik iets interessants aan het leren ben.

Tanzania: tuta onana badaaye!

Last but not least heb ik zo’n goede ervaring met Camps International, de organisatie waarvoor ik werkte en partnerorganisatie van Travel Active, dat ik volgend jaar graag weer iets voor ze wil doen. Vlak na terugkomst in Nederland was het plan om met de groep vrijwilligers uit Tanzania de Kilimanjaro te beklimmen en ons hiervoor te laten sponsoren, maar er blijkt nu al dat we waarschijnlijk niet snel opnieuw zoveel geld bij elkaar zullen kunnen sparen. Vandaar dat het plan waarschijnlijk iets wordt uitgesteld. Maar uitstel is in dit geval géén afstel, dus Tanzania:

Tuta onana badaaye!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

35 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.