Helen en Celine deden 4 weken vrijwilligerswerk in een ziekenhuis in Tanzania!

Helen en Celine
Vrijwilligerswerk
19 oktober 2018

Helen en Celine hebben samen 4 weken vrijwilligerswerk gedaan in Tanzania bij het Tengeru District Hospital! In hun blog lees je alles over de ervaringen in het ziekenhuis, de excursies, de cultuurshock en de 3-daagse safari waar zij hun reis mee hebben afgesloten.

Voorbereidingen op vrijwilligerswerk

Naast de benodigde vliegtickets, vaccinaties en verzekeringen was het zondag dan zover: de voorbereidingsdag bij Stichting Muses! Per trein reisden we naar Amsterdam. Hier ontmoetten we andere vrijwilligers. Het waren voornamelijk meiden van onze leeftijd, die meegaan helpen bij andere projecten, over de hele wereld verspreid. Het was erg interessant om hun plannen en verwachtingen te horen.

De training werd vrijwillig verzorgd door 3 trainsters. Zij waren super enthousiast en konden dit goed overbrengen op ons. Dit gaat ons zeker helpen tijdens bepaalde momenten in Tanzania! Door alle drukte met werk en de studies dachten we hier soms wat minder aan, maar op deze dag werden we er weer helemaal enthousiast voor gemaakt!

helen-en-celine-hebben-zich-4-weken-als-vrijwilliger-ingezet-een-ziekenhuis-tanzania-1

Let’s go!

Vandaag is het dan zover; ons avontuur start! Nadat de laatste paar spullen ingepakt zijn, de laatste keer (warm) gedoucht is, de laatste paar benen zijn geschoren en de laatste boterhammen met hagelslag zijn weggewerkt, reden we naar Schiphol, ons afvragend of we nou écht wel alles hadden ingepakt. Na afscheid van onze families te hebben genomen, leverden we onze zwaarbeladen backpacks in.

Na een lange reis kwamen we aan in Tanzania! Na een lange wachtrij bij de aanvraag van het visum werden hartelijk ontvangen door onze supervisor Sia. Onze eerste indruk is positief over de stad; iedereen zegt aardig gedag en "mambo" (wat "hoe gaat het?" betekent), de wegen zijn prima, er zijn genoeg winkeltjes, de kinderen zijn heel vrolijk en zwaaien steeds en de natuur is heel mooi! We hebben een goede eerste indruk van onze lodge en van Tanzania en zijn erg nieuwsgierig en hebben vooral veel zin om te beginnen bij ons project, Tengeru District Hospital!

helen-en-celine-hebben-zich-4-weken-als-vrijwilliger-ingezet-een-ziekenhuis-tanzania-2

Arusha National Park!

Wow, zondag meteen op safari en wat was dat toch mooi! We zijn de hele dag in Arusha National Park geweest en daar met een safari jeep rondgereden. We hebben superveel mooie dieren gezien; verschillende soorten aapjes, zebra’s, giraffen, olifanten, buffels, zwijnen, herten, flamingo’s, speciale vogeltjes en ik vergeet er vast nog wat! Ook de natuur was super mooi!

Maandag hebben we de introductiedag met Sia gehad in Arusha city centre. We hebben alle lokale marktjes bezocht en (teveel) leuke souvenirtjes gehaald... het was wel een beetje een cultuurshock om te zien hoe alles daar zo anders geregeld is en hoe druk het is. In de avond hebben we Swahili-les gehad. Nog even en we zijn echt helemaal omgetoverd tot Afrikaanse vrouwen!

helen-en-celine-hebben-zich-4-weken-als-vrijwilliger-ingezet-een-ziekenhuis-tanzania-3

Tengeru District Hospital

Vandaag hadden we de introductiedag in het Tengeru District Hospital. Helen, ging kijken bij het laboratorium en mocht helpen bij het registreren van de patiënten en het noteren van de bloed- en urineresultaten. Celine ging helpen bij de maternity ward. Ze mocht de bloeddruk meten, baby’tjes wegen, hoogzwangere vrouwen naar de O.K. brengen voor bevalling en ze heeft zelfs bij een keizersnede mogen kijken! Over het algemeen was het een erg leerzame dag en hebben we zin om nog meer op het project te helpen!

Onze eerste week in het ziekenhuis zit erop. De klusjes die we kunnen doen blijven een beetje hetzelfde, maar we leren nog steeds nieuwe dingen. Ook worden wij ons bewuster van de verschillen tussen Nederland en Tanzania en de rollen die wij hier vervullen. Bij bijna alles moeten we nadenken over de vraag hoe wij het normaal zouden doen in Nederland en hoe ze het hier doen. Ook dit is erg leerzaam! We hebben het nog steeds naar ons zin! Mogelijk gaat Helen kijken of ze kan helpen op een andere afdeling maar Céline zal nog bij de afdeling 'maternity' blijven, omdat ik daar wat meer taken kan doen en de artsen en verpleegkundigen wat beter leer kennen. We hebben weer zin in komende week.

helen-en-celine-hebben-zich-4-weken-als-vrijwilliger-ingezet-een-ziekenhuis-tanzania-4

Excursie naar de Masai!

Zaterdag zijn we op excursie naar de Masai geweest. Het was erg verrassend en indrukwekkend om een dag in de Masai mee te maken! Daarna zijn we terug naar de Lodge gereden, waar we probeerden pizza te bestellen. Helaas lukte dit niet omdat er geen bereik was, dus waren we genoodzaakt om naar de stad te gaan om naar een hip westers café te gaan, waar we heerlijk hebben gegeten!

helen-en-celine-hebben-zich-4-weken-als-vrijwilliger-ingezet-een-ziekenhuis-tanzania-5

Verjaardag in Tanzania

Woensdag 8 augustus ben ik (Helen) ook eindelijk 22 jaar geworden! 🙂 Aangezien het in Tanzania een nationale feestdag was, waren veel vrijwilligers in onze lodge vrij en zijn we met een grote groep naar de Hotsprings bij de Kilimanjaro geweest! De hotspring was echt een tropisch paradijsje! Helder blauw en warm water, veel palmbomen eromheen, een lianenzwaai, vers uit een kokosnoot drinken en het zonnetje scheen de hele dag!

helen-en-celine-hebben-zich-4-weken-als-vrijwilliger-ingezet-een-ziekenhuis-tanzania-6

De laatste week alweer...

Dit was alweer onze laatste week in het ziekenhuis. De tijd gaat hier zo ongelooflijk snel! In onze laatste week hebben we op verschillende afdelingen gestaan. Het is voor ons beide een zeer leerzame periode in het ziekenhuis geweest. We hebben gezien hoe anders de zorg hier is en dat we in onze handjes mogen wrijven dat het in Nederland zo goed geregeld is, wat soms nog wordt gezien als vanzelfsprekend. Ook beseften wij ons goed hoe dankbaar we moeten zijn dat wij in Nederland zijn geboren, dat wij/onze ouders geld genoeg hadden om te kunnen studeren en dat we deze reis konden maken. We hebben genoten van onze tijd hier, ondanks het soms vele wachten en de andere manier van werken ("pole pole", wat "langzaam" betekent). Vandaag hebben wij helaas afscheid genomen van weer wat mensen van de groep.

Het Tanzania avontuur hebben we afgesloten met een enorm leuke 3-daagse safari! We zijn naar het Serengeti National Park en naar de Ngorongoro Crater geweest. Na deze geweldige afsluiting moesten we helaas weer terug naar Nederland... Het waren 4 super leuke, interessante, vermoeiende, gezellige en vooral leerzame weken!

helen-en-celine-hebben-zich-4-weken-als-vrijwilliger-ingezet-een-ziekenhuis-tanzania-7

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

35 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.