Waarom je niet moet twijfelen over backpacken

Pascal
Work & Travel
1 augustus 2015

Twijfelen over backpacken of toch met je koffer op reis? Van tevoren alles plannen of ter plekke? Deze en andere vragen komen bij veel mensen op en zullen misschien ook in jouw hoofd spelen of gespeeld hebben. Pascal had hetzelfde ‘probleem’, maar hij heeft maar één oplossing. Hieronder lees je zijn tips voor de vakantie van je leven. 

Tien jaar geleden studeerde ik af en wilde ik, net als zovelen, de wijde wereld in. Gewoon met een rugzak, een open ticket en enkele Lonely Planets. Maar waar ga je heen? Wat ga je daar doen? Keuzes, vragen en veel mogelijke antwoorden. Vragen waar jij nu misschien ook mee zit…

blog-waarom-je-niet-moet-twijfelen-backpacken1

Bestemming onbekend

Waar de meesten kozen voor een rondreis door Azië of Zuid-Amerika heeft Afrika mij van kleins af aan al getrokken, dus zou dat mijn bestemming worden. Zo gezegd, zo gedaan. Ik kocht een open retourticket naar Afrika en vertrok. Maar waar ging ik eigenlijk heen? Ja, ik wist ongeveer hoe mijn route zou zijn; Kenia, Uganda, Tanzania, Zanzibar, Malawi, Zambia, Namibië en Zuid-Afrika. Maar verder? De reis, het transport en bestemmingen zou ik ter plekke wel bepalen. Spannend? Zeker, maar op vakantie naar Spanje zou ik de rest van mijn leven nog kunnen. Dus waarom zou ik het niet doen? En omdat veel van mijn studiegenoten en vrienden naar Zuid-Amerika, Azië of Australië gingen wilde dat toch niet zeggen dat ik dat ook moest doen? Mijn tip: volg je hart en kies een bestemming waar je zelf van droomde toen je jong was…

blog-waarom-je-niet-moet-twijfelen-backpacken2_0

Wel of niet plannen?

Natuurlijk is het leuk om vooraf plannen te maken. Bezienswaardigheden, interessante steden en routes, ik heb het allemaal langs zien komen en mijn plannen wijzigden voordat ik ging dan ook per dag. Ook tijdens mijn reis veranderde mijn plan regelmatig, ik heb zelfs de eerste nacht al niet in het hostel overnacht dat ik eigenlijk geboekt dacht te hebben (niet mijn schuld overigens). En dat is natuurlijk ook het mooie van zo’n reis. Je hebt de tijd, je bent flexibel en de werkelijkheid is zo vaak anders dan de Lonely Planet of welke andere reisgids dan ook je doet geloven… dus maak vooraf niet te veel plannen en ben niet bang om ze los te laten. De highlights zie je toch wel en spijt achteraf dat wil niemand.

Dus overweeg jij het komende jaar ook om Nederland achter je te laten en met de rugzak de wijde wereld in te trekken? Dan kan ik je maar een tip geven: DOEN! Ik was enkele maanden later weer heelhuids terug in Nederland en een fantastische ervaring rijker. Zeker nu ik werk, en het niet zo eenvoudig is om voor enkele maanden op reis te gaan, kijk ik vaak met veel plezier terug op mijn reis door Afrika. Dus, stop met twijfelen, je krijgt er geen spijt van….

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.