Alles wat jij wilt weten over vrijwilligerswerk in Tanzania

Melissa
Vrijwilligerswerk
4 februari 2017

'Jambo Tanzania'! Travel Active’s Melissa ging op reis naar Tanzania en bezocht daar ook al onze projecten. Een perfecte combinatie van vrijwilligerswerk in Tanzania, cultuur, natuur en wildlife!

Afrika zoals ik het me had voorgesteld

African massage. Beetje een raar begin van een blog, maar het is mijn eerste herinnering aan Tanzania. Hobbelend over zandpaadjes en wegen bracht Adam, een van onze lokale collega’s, me naar het gastgezin van Mama Mackrine. “The roads here in Tanzania give you African massage,” zei hij met een grote glimlach. Ik ben heel nieuwsgierig naar de omgeving, maar zie helaas weinig omdat het al zo vroeg donker is in Tanzania. De volgende ochtend zie ik eindelijk waar ik ben beland, precies het Afrika zoals ik me dat had voorgesteld. Veel verschillende groene bomen, roodbruine zandpaden en een felblauwe lucht. Aan weerszijden van de grote weg zijn de locals druk in de weer met hun winkeltjes.

Vrijwilligerswerk in Tanzania Melissa

Voetballen voor sterren

Emma Marije, onze lokale contactpersoon in Arusha, neemt me mee naar de projecten. Het is alweer een tijdje geleden sinds ons laatste bezoek en ik ben ontzettend benieuwd om alles met eigen ogen te zien! Halte 1 is de Future Stars Football Academy (stiekem een van mijn favoriete projecten). In een kamer vol bekers, medailles en voetbalposters word ik vriendelijk ontvangen door Alfred. Zijn visie voor Future Stars? Voetbal en educatie mogelijk maken voor alle kinderen, hun leiderschapsvaardigheden ontwikkelen en kinderen hun potentie laten zien. We bespreken de rol van vrijwilligers bij Future Stars, hun taken en de bijdrage die ze leveren. Alles is gebaseerd op gelijkwaardigheid tussen vrijwilligers en het lokale personeel.

Medische projecten en stages

Next stop: de medische projecten! Zowel in Kaloleni Health Centre als bij het Tengeru Hospital kunnen vrijwilligers met een medische achtergrond het lokale personeel ondersteunen bij hun dagelijkse taken. Ontzettend interessant en leerzaam om een kijkje te nemen in de gezondheidszorg van een ander land! Kaloleni en Tengeru zijn ook prima plekken voor een buitenlandse stage voor het vrijwilligerswerk in Tanzania. Bij Tengeru kun je ook meelopen op meerdere afdelingen. Je kunt er ook een combinatie van maken, zodat je zowel in een kleinere kliniek (Kaloleni) als in een groot ziekenhuis (Tengeru) kunt assisteren.

Een culturele uitwisseling bij vrijwilligerswerk in Tanzania

Natuurlijk bracht ik ook een bezoekje aan de educatieve projecten: Trinity Daycare, de Mianzini en de Meru school. Stuk voor stuk hele leerzame bezoeken waar ik kennis maakte met het vriendelijke personeel. Samen praatten we over de rol van vrijwilligers, hun bijdrage aan het project en hun toekomstplannen. De lokale leraren zijn echt trots op de samenwerking met vrijwilligers en ervaren die ook als een stimulatie voor de kinderen. Met eigen ogen heb ik gezien hoe vrijwilligers een mooie aanvulling zijn op het lokale personeel en daar assisteren waar het nodig is. Een klas met 50 kinderen en 1 docent kan wel wat extra handen gebruiken. Het was interessant om te zien hoe ons lokale team in Arusha vormgeeft aan deze eerlijke samenwerking van het vrijwilligerswerk in Tanzania. De culturele uitwisseling staat echt voorop! Jij bent daar om hen te helpen en ondersteunen, leert van de Afrikaanse cultuur, maar zij leren tegelijkertijd ook van jouw inzichten, werkervaring en jouw cultuur.

Lokale cultuur ontdekken bij een gastgezin

Een cultuurshock had ik niet. Ik voelde me echt thuis in Tanzania. Dat had ik vooral te danken aan het gastgezin waar ik verbleef. Mama Mackrine is echt een hele lieve vrouw en haar gezin zorgt goed voor je. Mama is dol op stroopwafels (cadeautip!) en is echt een typische Afrikaanse dame, gekleed in vrolijk gekleurde jurken. Iedere dag werd er voor de vrijwilligers gekookt, voornamelijk lokale gerechten. Het eten was verrassend lekker! Hoewel ik soms ook wel verlangde naar het Nederlandse eten hoor. Verblijven bij een gastgezin is echt een fijne manier om kennis te maken met de lokale cultuur. Maar het is ook de ideale manier om andere vrijwilligers te leren kennen! Bij Mama Mackrine verbleven namelijk meerdere vrijwilligers in huis! Tijdens het eten hoorde ik iedere dag weer de leukste verhalen over de projecten, de streken van een aantal kids in de klas en het lief en leed dat de dalla dalla heet. Zo kwam ik tijdens mijn verblijf een aantal meiden van Travel Active tegen! Bijzonder om die meiden eerst helemaal voor te bereiden en dan vervolgens samen in de tuin te genieten van het Afrikaanse zonnetje!

Uitvalbasis voor mooie safari’s

Naast het vrijwilligerswerk in Tanzania, heb ik ook veel van het land zelf gezien! Iets wat absoluut niet mag ontbreken aan je reis naar Tanzania is een safari. Arusha is de uitvalsbasis voor veel safari’s richting de Serengeti, de Ngorongoro krater, Lake Manyara en Tarangire. Emma Marije organiseert duurzame safari’s die ze zo lokaal mogelijk organiseert. Adam, die ik al eerder had leren kennen, was onze tourguide en wist ontzettend veel te vertellen over de dieren. Het is zo bijzonder om leeuwen, giraffes en olifanten zo vlak voor je neus te zien, maar als je gids dan ook nog wat leuke feitjes over de dieren weet te vertellen, maakt dat het plaatje compleet. Zo zagen wij een struisvogel een beetje raar met z’n achterste schudden, terwijl zijn vleugels op en neer fladderden. Leuk dansje dachten wij, maar Adam vertelde dat het een manier was om de vrouwtjes te lokken. Jammer genoeg hebben we nét de Big 5 niet gezien, we misten alleen de neushoorn! Wel zagen we een kudde olifanten oversteken, een baby giraffe achter zijn moeder aanhuppelen, een cheeta met drie jongen en een leeuwin die haar vers gevangen ontbijtje (een gnoe) aan het oppeuzelen was.

Groene oases en een Masai stam

Afrika staat natuurlijk niet alleen bekend om wildlife, maar ook om de prachtige natuur. Daar kwam ik wel achter toen ik vier uur ging hiken om de Sapuku Waterfalls te zien. Normaal een tochtje van twee uur, maar de gids dacht dat we wel fit genoeg waren om een de scenic route te doen. Een tikkeltje vermoeiend, maar zo zag ik wel weer wat meer van de Afrikaanse jungle. Een van mijn andere favoriete uitstapjes was een tripje naar de Kikuletwa Hotsprings. Letterlijk in the middle of nowhere ligt een groene oase waar je heerlijk kunt zwemmen in de hotsprings. Je kunt zelfs aan een liaan over het felblauwe water zwaaien en erin plonsen! Ook draaide ik een ochtendje mee bij een Masai stam. Samen met een paar andere vrijwilligers maakte ik een uitstapje naar een Masai dorp, waar we alles leerden over hun unieke levensstijl. Van hun kleding aantrekken tot armbandjes maken, speerwerpen en hun springdans… ze leerden ons alles!

Mijn reis naar Tanzania was een fantastische beleving en een leuke mix van cultuur, vrijwilligerswerk, natuur en wildlife. De kennis die ik heb opgedaan was ontzettend waardevol en ik blijf het leuk vinden om mijn ervaringen te delen!

Zou jij vrijwilligerswerk willen doen in Tanzania? Of ga je liever naar een andere vrijwilligerswerk bestemming? Vraag ook onze vrijwilligerswerk brochure aan of bekijk hier onze gratis online presentaties!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

35 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.