Infodagen Gratis magazine

Veelgestelde vragen Vrijwilligerswerk programma

Hieronder een overzicht van veelkomende vragen voor het vrijwilligerswerk programma. Per programma vind je een overzicht van de vragen. Staat een vraag er niet bij neem dan gerust telefonisch, per e-mail of per chat contact op met onze vrijwilligerswerk medewerkers. Zij kunnen je alles vertellen over de mogelijkheden.

Bekijk de veelgestelde vragen van een specifiek onderwerp:

Veelgestelde vragen Algemeen

Hieronder een overzicht van veelkomende vragen voor het vrijwilligers algemene programma. Per programma vind je een overzicht van de vragen. Staat een vraag er niet bij neem dan gerust telefonisch, per e-mail of per chat contact op met onze vrijwilligerswerk medewerkers. Zij kunnen je alles vertellen over de mogelijkheden.

Wat is vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk is simpel: Je draagt bij om iets zinvols te doen voor de minder bedeelden.

Een vrijwilliger is iemand die voor een instelling/project werkzaam is en niet betaalt wordt voor de werkzaamheden. Er zijn echter nog een aantal voorwaarden waaraan de werkzaamheden moeten voldoen voordat het vrijwilligerswerk mag heten. Vrijwilligerswerk is:

 • Werk waarvoor niet betaald wordt;
 • Werk dat niet beroepshalve wordt verricht;
 • Werk dat geen vaste arbeidsplaats inneemt;
 • Vrijwilligerswerk is wel vrijwillig maar niet vrijblijvend;

Met het vrijwilligerswerk programma van Travel Active ga je werken op vrijwilligersprojecten in Latijns-Amerika, Afrika of Azië. Wanneer je graag iets wilt betekenen voor mensen die het minder goed hebben dan jij of graag een bijdrage wilt leveren aan het behoud van dier en natuur dan ben je zeer geschikt om vrijwilligerswerk te gaan doen. Je draagt je steentje bij aan de ontwikkeling van een land en haar inwoners.

Verwacht niet dat je meteen alle problemen in een land, stad of gemeenschap op kunt lossen. Wij vinden het belangrijk dat je met de juiste verwachtingen aan de vrijwilligerswerkperiode begint. Je gaat helpen op een project en de plaatselijke bevolking is je heel dankbaar voor je hulp, maar zitten niet te wachten op iemand die alles op zijn kop komt zetten. In je eentje kun je niet de wereld verbeteren maar je kunt wel kleine veranderingen aanbrengen en zo toch een belangrijke bijdrage leveren. Hier moet je dan ook de focus op leggen.

Welk land past het beste bij mij?

Deze vraag is voor ons ook lastig om te beantwoorden. Wij hebben wel een aantal tips waardoor je er achter kunt komen welk land het beste bij je past (lees bijvoorbeeld eens de reisverhalen van andere reizigers, dit kan op www.travelactive.tv). Wanneer je neigt naar een bepaald continent of land dan is het belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie inwint om erachter te komen of het continent/land daadwerkelijk bij je pas. De uiteindelijke keuze ligt immers bij jezelf. Je kunt jezelf wel een aantal vragen stellen om erachter te komen wat het beste bij je past:

 • Heb je een voorkeur voor een Spaans- Frans- of Engelstalig land?
 • Wil graag naar Latijns-Amerika, Afrika of Azië?
 • Heb je een voorkeur voor een sociaal- natuur- of cultuurproject?
 • Hoe lang wil je graag wegblijven?
 • Vind je het belangrijk om snel in contact te komen met andere vrijwilligers?
 • Wil je graag naar een meer toeristische bestemming of juist een onontdekte bestemming?

Nadat je jezelf deze vragen hebt gesteld kunnen wij een advies uitbrengen en samen met jou bekijken welk land bij je past.

Wat is de gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers?

Het grootste deel van onze deelnemers is tussen de 17 en 35 jaar oud.

Is er een maximum leeftijd aan de vrijwilligerswerk programma’s verbonden?

Nee! Iedereen met de juiste instelling kan deelnemen aan onze programma’s. Of je nu 18 jaar oud bent of 60 jaar: Je instelling en motivatie telt! Ook voor ‘oudere’ deelnemers zijn de meeste programma’s geschikt.

Op Bali bieden we zelfs een speciaal programma aan voor de oudere doelgroep: Bali Experience 30+. Dit programma bestaat uit 3 weken waarin je Bali op een intensieve manier leert kennen. Je komt meer te weten over de Balinese cultuur, doet vrijwilligerswerk en bezoekt interessante bezienswaardigheden. En dit alles in groepsverband, samen met andere 30 plussers. 

Ik ben 16 jaar. Kan er een uitzondering worden gemaakt?

Jazeker! Wanneer je 16 jaar bent, kun je deelnemen aan onze groepsreis in Thailand, Sri Lanka of Bali. Onze meeste vrijwilligersprojecten zijn mogelijk vanaf 17 jaar. Voor enkele landen in Afrika en Latijns-Amerika geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.

Kan ik ook samen met mijn vriend(in), moeder, vader, tante, oom enz. vrijwilligerswerk doen?

Geen probleem! Voor de meeste landen is het mogelijk om samen te reizen en om samen op hetzelfde project en in dezelfde accommodatie geplaatst te worden. Je kunt dit vooraf bij ons aangeven en wij gaan jullie wensen proberen te realiseren. Let op: we kunnen niet garanderen dat dit altijd gaat lukken. Het is ook mogelijk om vrijwilligerswerk met het gezin te gaan doen. Lees er in deze blog meer over!

Kom je snel in contact met andere reizigers/vrijwilligers?

Ja, ja en ja! De meeste deelnemers reizen individueel maar komen ter plekke snel in contact met andere mensen. Vaak is er voorafgaand aan het vrijwilligerswerk een oriëntatieweek/taalcursus. In deze periode zul je snel nieuwe vrienden maken. Vaak maken deelnemers ter plekke afspraken om eventueel na afloop van het vrijwilligerswerk nog rond te gaan reizen met iemand die zij ter plekke hebben leren kennen.

Bedenk dat veel mensen, net als jij, het leuk vinden om nieuwe mensen te ontmoeten. Uit eigen ervaring en uit reacties van oud-deelnemers blijkt altijd hoe makkelijk het is om contact te leggen op reis. Samen kun je ervaringen delen en nieuwe dingen gaan ontdekken!

Ik ben maar kort beschikbaar. Zijn er ook mogelijkheden voor een korte periode?

Deze zijn er voldoende! We bieden een breed aanbod aan korte programma’s aan. In Latijns Amerika zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden vanaf 3 weken (Avontuurlijk Guatemala) en 4 weken (Kennismaking Guatemala/Costa Rica/Peru/Ecuador/Bolivia).

Ook in Afrika zijn er mogelijkheden voor een korte periode. Verder bieden we in Azië programma’s aan vanaf 2 weken. Ben je dus maar kort beschikbaar, dan is dit geen probleem. Je hebt keuze uit vele verschillende bijzondere reizen!

Hoe lang kun je maximaal aan een vrijwilligerswerk programma deelnemen?

Je kunt maximaal een half jaar aan onze programma’s deelnemen.

Waarom betaal ik om vrijwilligerswerk te kunnen doen?

Travel Active is geen non-profit organisatie en wij ontvangen geen subsidies of steun van de overheid. Wij organiseren vele verschillende culturele uitwisselingen (High School, Work & Travel, Au Pair, Taalcursussen en nog veel meer). Alle medewerkers zijn in loondienst. Onze deelnemers betalen aan ons de programmakosten. Van deze programmakosten organiseren wij een compleet pakket waarbij een aantal belangrijke onderdelen inbegrepen zijn. 

Daarnaast investeren wij natuurlijk ook in het up-to-date houden van alle informatie, organiseren van informatiebijeenkomsten en promotiemateriaal (website, brochure) en zijn er voorzieningen nodig om onze programma’s op te zetten.

Afhankelijk per programma zijn maaltijden en accommodatie inbegrepen. Daarnaast is standaard het volgende inbegrepen bij de programmakosten:

 • Goede persoonlijke voorbereiding door vaste contactpersonen vanaf aanmelding tot vertrek
 • Begeleiding van partnerorganisatie ter plekke
 • Airport pick-up
 • Oriëntatie in het land zelf
 • Geselecteerd vrijwilligersproject

Je betaalt dus niet voor het doen van vrijwilligerswerk, maar voor alles wat nodig is om het vrijwilligerswerk nodig te maken!

Meer informatie over de verdeling van de programmakosten vind je hier.

Waar gaan de programmakosten die ik betaal naartoe?

Maar een klein gedeelte van de door jou betaalde programmakosten is bestemd voor de onkosten die wij in Nederland maken, zoals het informatiemateriaal, de internetsite en de infodagen. De overige kosten komen ten goede aan de partnerorganisatie, die zo de medewerkers een passend inkomen kan geven. Ook besteden zij jouw bijdrage aan projectontwikkeling, huisvesting, vervoer, begeleiding en materialen. Al met al stimuleren de programmakosten de lokale economie en is het voor ons mogelijk eerlijk vrijwilligerswerk te kunnen bieden. Daarbij gebruiken wij een deel van de programmakosten voor ons eigen vrijwilligersprojecten. Travel Active steunt structureel kleinschalige lokale projecten zoals het Happy Hearts Slum Outreach project in Goa, India. Ook vele andere projecten krijgen onze hulp en hebben deze ook dringend nodig

Welke kosten zijn voor eigen rekening?

Dit verschilt per programma. Vaak zijn maaltijden en accommodatie inbegrepen maar het kan ook zijn dat je je gastgezin een maandelijks bedrag betaald. Je moet in ieder geval rekening houden met de volgende bijkomende kosten:

 • Kosten voor de vlucht;
 • Eventuele visumkosten;
 • Vaccinatiekosten;
 • Kosten voor de reisverzekering.

Word ik opgehaald bij aankomst?

Bij alle programma’s is een airport pick-up inbegrepen. Je wordt opgehaald van de luchthaven (ongeacht hoe laat je aankomt) en naar je accommodatie gebracht. Over het algemeen starten onze programma’s op een maandag en je dient dan op zondag aan te komen.

Hoe verloopt de periode voorafgaand aan mijn programma?

Het contact met het Travel Active team is intensief en persoonlijk. Er zal voorafgaand aan de reis eerst een (telefonisch) interview gehouden worden om jou beter te leren kennen en daarnaast toetsen we jouw motivatie en verwachtingen omtrent het vrijwilligerswerk. Na dit interview bespreken we jouw wensen met onze partnerorganisatie en vervolgens kijken we samen met onze collega’s welk project het beste bij je past en/of wat jou het meest aanspreekt. Daarnaast zullen jullie veel informatie ontvangen en is er een verplichte voorbereidingstraining. 

Waar moet ik rekening mee houden als ik vrijwilligerswerk ga doen?

Iedere vrijwilliger van Travel Active vragen wij om onze gedragscode te ondertekenen. Met name voor vrijwilligers die gaan werken op een project met kinderen is het belangrijk om een aantal richtlijnen in acht te nemen om de veiligheid en welzijn van kinderen zo goed mogelijk te waarborgen. De opgestelde gedragscode is in lijn met de regels die door Better Care Network zijn opgesteld. Ook raden wij je aan om een voorbereidingstraining te doen. Wanneer je met kinderen gaat werken is deze voorbereidingstraining zelfs verplicht, evenals het aanvragen van de VOG. Kijk hier voor meer informatie over eerlijk vrijwilligerswerk.

Is Travel Active aangesloten bij Volunteer Correct?

Jazeker! Samen met een aantal andere organisaties hebben we de branchevereniging Vereniging Volunteer Correct opgezet. Deze branchevereniging heeft strikte kwaliteitseisen voor eerlijk, duurzaam en verantwoord vrijwilligerswerk opgesteld. We zijn er bij Travel Active trots op dat wij aan deze eisen voldoen, en dus goedgekeurd zijn door Volunteer Correct! Je kunt hier meer lezen over eerlijk vrijwilligerswerk.

Deel deze pagina