Infodagen Gratis magazine
Travel Active 09 juni 2020

Eén van onze favoriete bezigheden binnen Travel Active is natuurlijk reizen! Ondanks dat we op dit moment niet kunnen reizen kan dromen over toekomstige reizen natuurlijk wel (a.k.a bucketlist uitbreiden!). Bij het wegdromen over reisjes denken wij wel dat het belangrijk is om er ook eens over na te denken hoe we duurzamer kunnen reizen en onze ecologische impact kunnen verkleinen.

Door duurzamer te reizen houd je rekening met het milieu, dier en natuur en de lokale bevolking en cultuur. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet die je daarbij kunnen helpen, want met kleine aanpassingen kun je soms al een groot verschil maken!

Vervoer

Het is algemeen bekend dat vliegen niet de meest schone manier van reizen is. Er zijn gelukkig nog vele andere manieren om jezelf te verplaatsen. Dus wil je bijvoorbeeld naar een buurland reizen, kies er dan eens voor om met de trein te gaan. Gebruik daarnaast zo veel mogelijk het openbaar vervoer, de fiets (lekker Hollands) of tuktuks.

Is het openbaar vervoer geen optie, probeer dan een vlucht zonder overstap te boeken, het landen en opstijgen kost namelijk veel brandstof. Door een rechtstreekse vlucht te boeken verklein je dus weer een beetje je ecologische voetafdruk. Tegenwoordig bieden ook verschillende vliegtuigmaatschappijen de optie om je CO2-uitstoot te compenseren. Dit kun je natuurlijk ook overwegen!

blog-duurzaam-reizen

Plastic flessen en rietjes

Probeer tijdens het reizen zo min mogelijk plastic flesjes te kopen. Voldoende water drinken is natuurlijk super belangrijk, maar neem bijvoorbeeld je eigen waterfles mee en vul deze voordat je de deur uitgaat. Wil je je fles buiten de deur vullen, dan kan een waterfilter super handig zijn. Let er natuurlijk wel op dat je bewust omgaat met het water.

Hetzelfde geldt voor rietjes; gebruik deze niet of zo min mogelijk. Je ziet gelukkig steeds vaker dat restaurants rietjes gebruiken die niet van plastic zijn gemaakt, maar mochten ze plastic rietjes gebruiken zeg daar dan ‘nee’ tegen. Je kunt natuurlijk altijd een eigen rietje meenemen van bijvoorbeeld RVS. Dit is een kleine aanpassing, die een groot verschil kan maken!

blog-duurzaam-reizen

Boodschappen

Ga je boodschappen doen als je in het buitenland bent? Kies er dan voor om naar een lokale markt te gaan of een lokale supermarkt en niet naar een grote supermarktketen. Zo ondersteun je de lokale bevolking/boeren en koop je vaak wat er in de omgeving geproduceerd wordt. Dat is natuurlijk duurzamer dan geïmporteerde producten. Neem tijdens het boodschappen doen ook altijd een eigen boodschappentas mee, zodat je geen plastic tas van de supermarkt hoeft te gebruiken.

Support locals

Naast je boodschappen op een lokale markt kopen, kun je ook bij lokale eettentjes en food markets gaan eten. Als je in het buitenland bent wil je natuurlijk de lokale delicatessen proeven en dat kan het beste in een lokaal restaurant. Vaak is het zo dat de plek waar veel locals eten, het eten écht lekker is! Daarbij is het vaak ook een stuk voordeliger. Zo besteed je dus je geld lokaal en draag je indirect bij aan de lokale werkgelegenheid. Nog een groot pluspunt is dat je zo direct in contact komt met de locals en de cultuur nóg beter leert kennen.

Daarnaast kun je, wanneer je gaat reizen na bijvoorbeeld je vrijwilligerswerkavontuur, er vaker voor kiezen om in een guesthouse of kleinschalig, lokaal hostel te verblijven. Dat is 1. Veel leuker dan in grote internationale hotelketens en 2. Zo komt het geld vrijwel direct bij de bevolking terecht.

Tijdens onze programma’s in het buitenland heb je vaak de optie om in een gastgezin te verblijven, om je zo op een duurzame manier onder te dompelen in de cultuur!

blog-duurzaam-reizen

Vermijd dieronvriendelijke activiteiten

Wij raden het altijd af om tours of activiteiten met dieren te doen! Een groot deel van deze activiteiten heeft namelijk niet het belang van het dier voorop staan, maar eerder het belang en “plezier” van de toeristen/bezoekers. Denk hierbij aan activiteiten als een rit maken op een olifant, foto’s maken met baby tijgers, wandelen met leeuwen of het knuffelen met aapjes. Het lijkt het vaak alsof er goed voor de dieren gezorgd wordt als jij op bezoek bent, maar zodra jij weg bent is natuurlijk nog maar de vraag wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Daarbij leven deze dieren oorspronkelijk niet voor niets in de wilde natuur.

blog-duurzaam-reizen

Geef het goede voorbeeld en ruim alles netjes op

Dit spreekt natuurlijk voor zich. Heb je een gezellige middag op het strand gehad of een mooie hike door de natuur gemaakt? Ruim dan altijd netjes je eigen spullen op. En zie je iets liggen wat er niet hoort, het is een kleine moeite om dat ook even op te ruimen. Zo maken we allemaal de wereld een beetje schoner!

blog-duurzaam-reizen

Support lokale initiatieven/duurzaam vrijwilligerswerk

Travel Active werkt uitsluitend samen met lokale initiatieven en vrijwilligerswerkprojecten. Het belang van onze vrijwilligerswerkprojecten is dan ook om locals te ondersteunen en interculturele samenwerking te bevorderen. Onze vrijwilligers en stagiaires worden altijd in een ondersteunende rol ingezet en zijn er niet om betaalde krachten te vervangen. Als vrijwilliger draag je je steentje bij en help je waar gewenst!

Dus de volgende keer dat je op reis gaat sta dan eens stil bij de impact en maak (kleine) aanpassingen. Zo dragen we allemaal een steentje bij! Het Travel Active team ziet geen meer reden om dit niet te doen!

Deel deze pagina