De top 5 bestemmingen om vrijwilligerswerk te doen!

Travel Active
Vrijwilligerswerk
15 maart 2023

Je wilt binnenkort graag op reis, maar er zijn zoveel plekken om heen te gaan. Waar ga je heen? In deze blog bespreken we de top 5 bestemmingen waar je vrijwilligerswerk kan doen!

1. Costa Rica

Costa Rica ligt in Centraal-Amerika. Het is maar net iets groter dan Nederland, maar brengt ontzettend veel bijzonderheden met zich mee. Het is een tropisch land met hoge rijen palmbomen, grenzend aan uitgestrekte stranden, groene regenwouden en je kunt er de meest bijzondere dieren en planten spotten (zoals natuurlijk de mascotte van Costa Rica: de luiaard!) . Het levensmotto van Costa Rica is ‘Pura Vida’, oftewel geniet van het leven en dat lukt zeker wel op Costa Rica.

Ook als vrijwilliger kun je terecht in Costa Rica. Zo kun je Engelse les geven op een basisschool, mee helpen met het beschermen en verzorgen van dieren of samen met lokale mensen gebouwen renoveren.  De voertaal in Costa Rica is Spaans. In grote steden spreken de meeste mensen wel een behoorlijk woordje Engels, maar in kleine dorpjes is Engels nog niet zo bekend. Ben je niet zo goed in Spaans of moet je je geheugen weer even opfrissen? Dat kan! Het is mogelijk om je vrijwilligerswerkavontuur te starten met een taalcursus Spaans, zodat jij met een zeker gevoel kunt beginnen aan jouw project.

Costa Rica Jip

2. Bali

Bali is één van de duizenden eilanden die Indonesië rijk is. Je vindt er hagelwitte stranden, tropische regenwouden en allerlei soorten dieren en planten. Op het eiland bevinden zich zelfs meer bomen- en plantensoorten dan in heel Europa! Bali is dus niet voor niets een zeer populaire vakantiebestemming.  In de grote steden kun je een beetje overvallen worden door de drukte, maar zodra je de drukke, toeristische, steden verlaat kom je het karakter van het authentieke Bali tegen. In tegenstelling tot de andere eilanden, is op Bali het Hindoeïsme overal te zien, bijvoorbeeld tijdens feestdagen en natuurlijk tijdens het bezichtigen van een van de duizenden tempels.

Maar Bali is niet alleen voor vakantie een geschikte plek, je kunt ook je handen uit de mouwen steken op één van de vrijwilligerswerkprojecten. Als vrijwilliger kom je op Bali terecht in Ubud, hét culturele centrum van Bali. Hier kun je Engelse les geven op een school, voorlichtingen geven of meehelpen op een constructieproject. Op het eiland Nusa Penida werk je, samen met de lokale bevolking, aan het schildpaddenproject.
Ben je hierna nog even toe aan wat ontspanning voordat je weer terugkeert naar Nederland? Dan kun je kiezen om er een cultuurweek, yogaweek of avontuurlijke week bij te boeken.

3. Tanzania

Tanzania, de ‘safarihoofdstad’ van Afrika, ligt in het zuidoosten van Afrika en is dé bestemming om de Big 5 te spotten. In Tanzania leven ruim 120 verschillende stammen en er worden meer dan 100 talen gesproken. Swahili is de meest gesproken taal, maar gelukkig wordt er ook steeds meer Engels gesproken. De veelzijdigheid van Tanzania maakt dit land tot een populaire reisbestemming: beroemde natuurparken zoals het Serengeti National Park en de Ngorogoro Krater, de imposante Kilimanjaro, de kleurrijke Masaai stam en de paradijselijke eilanden Zanzibar en Pemba zijn de meest bekende highlights van Tanzania.

In Tanzania kun je verschillende vrijwilligersprojecten doen. Zo kun je projecten doen op een basisschool waar je lokale docenten ondersteunt, Engelse les geven en de kinderen vermaken. Ook zijn er medische projecten waar je het personeel ondersteunt. Daarnaast zijn er nog andere projecten zoals het sportproject, hondenopvang, vrouwenproject en fysiotherapieproject. Genoeg keuze dus!

Tanzania Leeuw

4. Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een veelzijdig land; van hoge bergen tot langgerekte stranden en van gevaarlijke dieren tot heerlijke wijnen. Het wordt door veel wereldreizigers gezien als één van de mooiste en meest onvergetelijke reisbestemmingen. Zuid-Afrika kent drie hoofdsteden: Kaapstad is de wettelijke hoofdstad, Pretoria de bestuurlijke hoofdstad en Bloemfontein de juridische hoofdstad. In Zuid-Afrika worden maar liefst 11 officiële talen gesproken. Je zult je waarschijnlijk verbazen als je de meest gesproken taal, het Afrikaans, zult horen. Deze taal lijkt namelijk erg op het Nederlands!

In Zuid Afrika bieden wij onder andere verschillende Wildlife projecten aan. Dit zijn hele gave projecten, waar je je bijvoorbeeld als Ranger midden tussen de wilde dieren bevindt in het bekende Kruger Park (bekend van "The Big Five").
Zijn leeuwen en andere wilde dieren toch niet helemaal jouw ding? Dan zijn er ook nog andere leuke opties zoals het medisch project, het milieuproject en verschillende onderwijsprojecten.

5. Thailand

Thailand is één van de meest populaire bestemmingen van Zuidoost-Azië! Het landschap, de natuur, de cultuur en het ontzettend lekkere eten zorgen ervoor dat het zo’n populaire bestemming is. De kust bestaat uit mooie witte stranden met helderblauw water waarin je kunt duiken, snorkelen en surfen. Er zijn berggebieden en tropische regenwouden met grotten en spectaculaire watervallen. De Thaise bevolking is zeer vriendelijk en gastvrij, het is dan ook niet gek dat Thailand vaak "The Land of Smiles" wordt genoemd.

De vrijwilligersprojecten die wij aanbieden, bevinden zich in de omgeving van Hua Hin, een populaire badplaats. Er zijn verschillende projecten die je daar kunt doen, zoals het Mangroveproject, onderwijsproject en het renovatieproject. Ook kun je er voor kiezen om je vrijwilligerswerk te starten of eindigen met een cultuurweek. Tijdens deze week word je ondergedompeld in de Thaise cultuur. Zo kan jij helemaal zelf bepalen hoe jouw avontuur eruitziet!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.