Infodagen Gratis magazine
Travel Active 03 april 2020

Mexico! Het land van Día de los Muertos, parelwitte stranden en natuurlijk heerlijk eten. In deze blog kun je die 10 lekkerste Mexicaanse gerechten vinden, van taco’s en burrito’s tot de minder bekende maaltijden. Als Mexico jouw volgende bestemming is, zijn dit de gerechten uit de Mexicaanse keuken die je geprobeerd moet hebben!

1.       Taco’s

Taco’s zijn razend populair in Mexico, maar ook in andere landen op de wereld. Logisch, want taco’s zijn heerlijk én je kunt er je eigen draai aan geven! Het enige cruciale ingrediënt is vlees. Daarnaast kunnen ze gevuld worden met bonen of andere groenten. Daarnaast kun je ook kaas en sauzen toevoegen. De originele Mexicaanse taco is anders dan wij kennen: in principe bevatten deze alleen vlees en worden er geen of weinig extra’s aan toegevoegd zoals zure room of guacamole. Als je een keer ‘out of the box’ wilt gaan, is “tacos árabes” een aanrader: een Arabische variant van de klassieke taco!

2.       Enchilada’s

Dit gerecht is eeuwenoud: het ontstond namelijk in de tijd van de Maya’s. Mexicanen vullen een grote tortilla met kip, varken of rund, bonen en groenten. In plaats van vlees kunnen ook zeevruchten gebruikt worden. Wat natuurlijk ook niet mag missen op een enchilada is de kaas. De gevulde enchilada’s worden in een ovenschaal gedaan en bedekt met een chilisaus en kaas. Daarna worden ze gebakken en kun je met zure room en guacamole van dit heerlijke gerecht genieten!

3.       Chilaquiles

Ook in dit gerecht worden tortilla’s gebruikt, maar wel met een twist! Om chilaquiles te maken, moeten tortilla’s eerst kleiner gemaakt worden. Daarna worden ze gefrituurd. Vervolgens worden de chilaquiles op een bord gelegd, en wordt er een saus zoals salsa aan toegevoegd. Daarna volgt nog een laag chilaquiles. Het gerecht wordt afgemaakt met heerlijke toppings, zoals ei, kip, kaas en zure room.

4.       Tamales

Tamales zijn gestoomde ‘zakjes’ met vulling. Net als bij de vorige gerechten kun je veel variëren met dit gerecht: de vulling kan bestaan uit varken, rund, kip en/of groenten en fruit. Daarnaast worden er ook vaak pepers in de vulling gedaan, om er extra smaak aan te geven. Na het vullen worden de tamales gestoomd, wat resulteert in een heerlijk hoofdgerecht waar je van kunt genieten met sauzen en fantastische bijgerechten!

5.       Mole

Mole is waarschijnlijk een van de bekendste sauzen uit de Mexicaanse keuken. De saus kan gebruikt worden als basis voor verschillende gerechten, zoals enchilada’s of als saus voor bij vlees. De smaak van mole kan enorm variëren: het kan zoet, zuur, pittig of wat bitter zijn. Soms komt de smaak van chocolade naar voren, omdat veel Mexicanen dit als basis van de saus gebruiken. Gemiddeld gaan er zo’n 20 ingrediënten in de saus, maar voor sommige recepten heb je er maar liefst 32 nodig! 

6.       Quesadillas

Een quesadilla is een heerlijk gerecht wat in principe een dubbelgevouwen tortilla is. Hoewel je een quesadilla met alles kunt vullen, mag de kaas (quesa) absoluut niet ontbreken! Na het vullen van de tortilla, vouw je hem dubbel en bak je hem bruin aan beide kanten in een pan. Een beetje salsa, zure room en een margarita erbij, en je kunt genieten van een heerlijk gerecht!

7.       Chiles en Nogada

Chiles en nogada wordt gemaakt met poblano-pepers, die gevuld worden met rund of varken en noten. Daarnaast wordt er ook vaak gedroogd fruit aan toegevoegd, wat zorgt voor een heerlijke zoete smaak. Daarna wordt er een roomsaus met walnoten overheen gedaan, en worden er granaatappelpitjes aan het gerecht toegevoegd. Het gerecht vertegenwoordigt de kleuren van de Mexicaanse vlag: een echt patriot-gerecht dus!

8.       Birria

Birria is niet heel bekend buiten Mexico, maar zeker het proberen waard! Het gerecht is eigenlijk een soort stoofpot met geitenvlees, dat men langzaam laat sudderen in een saus met heerlijke specerijen. Het resultaat is heerlijk zacht vlees met rijke smaken!

9.       Pozole

Pozole is een soep die wordt gemaakt met maiskorrels (hominy). Deze soep heeft 3 varianten, die allemaal in kleur en smaak verschillen. Zo is er de witte soep, die ook de basis is voor de 2 overige varianten. Deze wordt bereid met de hominy, waar kip of varkensvlees, komijn en knoflook aan worden toegevoegd. De rode pozole wordt gemaakt met rode chilipepers, en de groene soep bestaat uit groene pepers en tomaten. Er zijn zelfs restaurants die gespecialiseerd zijn in het maken van dit gerecht: deze zijn zeker een bezoek waard!

10.   Burrito’s

Burrito’s mogen natuurlijk ook niet missen in deze lijst! Een burrito is een opgerolde tortilla met een heerlijke vulling erin. Vroeger was het een redelijk simpel gerecht, maar tegenwoordig zit er een hele maaltijd in een burrito. Het makkelijke aan dit gerecht is dat je er alles in kunt doen: rundvlees, kip of vis, avocado’s, tomaten of gegrilde groentes, sauzen en kaas. Koks geven steeds vaker een eigen draai aan het gerecht, en vullingen uit andere landen worden steeds populairder, zoals Thaise kip of Koreaanse kimchi. Een burrito is de ideale manier om kennis te maken met de Mexicaanse keuken!

Ben jij een echte foodie en is de Mexicaanse keuken iets voor jou? Bekijk al onze mogelijkheden in het prachtige Mexico!

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's