Top 4: typisch Australië

Travel Active
Algemeen
20 september 2017

Het ligt aan de andere kant van de wereld. Het is een hele reis maar dat is het zeker waard. Prachtige surfstranden, dromerige natuur, vrolijke mensen en rondhuppende kangoeroes. We hebben het natuurlijk over Australië! In dit blogartikel lees je over typisch Australische dingen.

Barbie

De Australische barbie is een welbekende traditie, waar veel waarde aan wordt gehecht. Vrienden en familie komen bij elkaar om met zijn allen te gaan barbecueën. Zodra het mooi weer is, zal je overal Aussies zien barbecueën. Niet alleen in de tuin, maar ook op het strand, in het park en op picknickplaatsen. Bij elke camping en picknickplaats is wel een barbecue te vinden.

Er wordt van alles op de barbecue gelegd. Hamburgers, vis, worstjes en kangoeroe steak. Dit allemaal onder het genot van een biertje. In Australië is het concept BYO, wat betekend bring your own, de normaalste zaak. Zelfs in restaurants nemen mensen hun eigen alcohol mee. Vergeet ook zeker niet wat eten en een paar biertjes mee te nemen naar een barbie, mocht je hiervoor uitgenodigd zijn.

Nergens ter wereld worden er zoveel barbecues georganiseerd als in Australië. Een verjaardag? Kerstmis? Australia Day? Elke gelegenheid word gevierd aan de hand van een barbecue.

Strine

Alhoewel Australië een Engels sprekend land is, wijkt het toch bijzonder veel af van het Engels dat wij kennen. Het Australische Engels word ook wel ‘Strine’ genoemd. Het bestaat voornamelijk uit afkortingen en verzonnen woorden.

Een gesprek in het Australische Strine:

G’day mate, howaya?
Arvo mate, fine… You?
Good, good...
Tegen de barman:
Aye mate, pass me a schooner of four-x will ya?
(Barman): ‘ere ya go
Cheers mate.
Je drinkt je biertje, de man naast je roept:
Com’on you bloody bananabender!!! I tell ya, mate… These blokes are all a bunch of bludgers, my better half can do better I tell ya!
Aye, fair dinkum, mate… I got to go to the dunny, guard my Amber fluid, K?
Terwijl je wegloopt hoor je hem roepen:
‘Av-a-go-you-mug’

En hieronder de vertaling:

Goedendag, beste man, alles goed?
Goedendag, alles is prima, en met jou?
Best goed.
Tegen de Barman:
Hey barman, een grote pils alstublieft!
(Barman): Alstublieft.
Bedankt, kerel.
Je drinkt je biertje, de man naast je roept:
Kom op nou, stomme bananabender (Queenslander)!!! Ik zeg het je maat, deze gasten zijn een groot stelletje nietsnutten, mijn vrouw kan het beter dan hun zeg ik je!
Ja, absoluut waar vriend… Hé, ik moet even naar het toilet, hou mijn pils even in de gaten, oké?
Terwijl je wegloopt hoor je hem een aanmoediging richting de sporters op de televisie roepen.

Sport in Australië

Cricket, Australian Rules Football en surfen. Alle drie onwijs populair in Australië om zowel uit te voeren als naar te kijken. Cricket is meegenomen vanuit Engeland en is een sport met onwijs veel regels. Het word voornamelijk op scholen beoefend. Australian Rules Football is een agressieve sport ontstaan uit een mengeling van rugby en voetbal. Het gaat er hier om wie de meeste punten kan scoren door een goal. Surfen is in Australië zo populair omdat het omringt is met de meest prachtige surfstranden en staat zeker op de bucketlist van veel surfers om te bezoeken.

Koalaberen en Kangoeroes

Het moest genoemd worden, de schattige koalabeer en de stoere kangoeroe. Ondanks dat Australië wemelt van de wilde dierensoorten, zijn deze twee toch echt typisch Australisch.

Wil je meer lezen? Bekijk dan onze blogpagina. Neem ook een kijkje bij de programma's van Travel Active.

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.