Welke bijzondere dieren leven er allemaal in Australië?

Travel Active
Algemeen
19 februari 2019

Australië is een prachtig land, dat veel te bieden heeft, ook in het dierenrijk! We hebben een lijstje gemaakt met unieke dieren die te vinden zijn in Australië en deze moét je in het echt zien! 

Vogelbekdier (platypus)

Perry het vogelbekdier, misschien ken je hem nog van Phineas en Ferb? Dit is hem in het echt! Vogelbekdieren zijn zoogdieren die voorkomen in Oost-Australië en Tasmanië. Ze hebben een grote snavel en leggen eieren. Vogelbekdieren zijn echte waterdieren en brengen dan ook het liefst hun tijd onder water door. De mannetjes hebben bij elke achterpoot een giftige stekel, dus pas op! Deze dieren zijn echt alleen nog in Australië te vinden, dus sla deze vooral niet over tijdens je bezoek!

Walvishaai

In de hele wereld zijn er nog maar 1000 geregistreerde walvishaaien. De naam is misschien verwarrend, maar dit zijn echte haaien, geen walvissen. Dit dier kan 18 meter lang worden en 15.000 kilo wegen, en kan ouder worden als 100! Vaak zwemmen deze haaien nabij het wateroppervlak, om plankton te zeven, en vaak komen duikers ze dan ook tegen. Dit is dé plek om deze machtige dieren te ontmoeten.

Kangoeroe

De kangoeroe, hét symbool van Australië. Er zijn maar liefst 69 verschillende soorten kangoeroes te vinden in Australië. Je kunt ze overal vinden, van de tropische gebieden in het noorden, tot de woestijn in het binnenland en de koelere regenwouden aan de oostkust. De Red Kangaroo kan wel 1,80 meter groot worden, zo’n 90 kilo wegen en snelheden van 60 km per uur halen.

Wombat

Een wombat is een buideldier dat op een kleine beer lijkt en de noordelijke breedneuswombat is één van de zeldzaamste zoogdieren ter wereld. Ze kunnen goed graven met hun sterke poten en lange nagels. Ze leven vaak solitair en blijven overdag ondergronds. In de nacht gaan ze op pad om allerlei planten te zoeken. Je kunt ze vooral vinden in Oost-Australië en Tasmanië!

Pinguïns

Je zou het misschien niet denken bij het klimaat van Australië, maar ze hebben ze toch. Pinguïns! Er is zelfs een speciaal eiland, namelijk Penguin Island. Het eiland ligt ten zuiden van Perth, op ongeveer 45 minuten rijden. Vanaf daar brengt een veerpontje je in 5 minuten naar het eiland. Het eiland is klein, maar de pinguïns ook, dus let goed op, want je mist ze zo!

Koala

De koala heeft een schattig en zeer aaibaar uiterlijk. Toch kun je dit beter niet doen in het wild, ze kunnen namelijk flink van zich af bijten en krabben. De koala heeft een heerlijk, lui leven. Ze eten namelijk ongeveer 4 uur op een dag en de overige 20 uur zijn ze bijna geheel aan het slapen en doezelen in de bomen. Een koala hoeft ook bijna nooit te drinken, aan het vocht uit de eucalyptusbladeren die ze eten hebben ze genoeg. Koala’s leven alleen in Australië in het wild, en daar zijn ze moeilijk te vinden, maar hopelijk heb je geluk in de staten Queensland, New South Wales, South Australia of Victoria. Anders kun je ze altijd bezoeken in de speciale opvangcentra en parken!

Dromedarissen

Dromedarissen in Australië? Ja! De dieren zijn vanaf 1850 uit het Midden-Oosten ingevoerd en gebruikt om mensen en goederen over grote afstanden te vervoeren. Tegenwoordig bevindt ’s werelds grootste kudde wilde dromedarissen zich in Australië, met ruim 1 miljoen leden. Dromedarissen hebben een schofthoogte van 180 tot 200 centimeter en wegen tussen de 300 en 690 kilo. Deze dieren zijn overal te vinden in Australië!

Geïnspireerd om deze dieren met eigen ogen te gaan zien? Check even onze verschillende reizen naar Australië en wie weet zien we je daar!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.