Infodagen Gratis magazine
Malou Wonen in Zuid-Afrika 15 februari 2015

Zuid-Afrika is het land van the Big Five, de beroemde Tafelberg en de apartheid. Hoe is het om er te wonen? Marlou weet het. Ze vertelt je graag over haar leven in dit prachtige land.

1. Wat was je eerste indruk van Zuid-Afrika toen je er net was?

De eerste keer dat ik in Zuid-Afrika aankwam was in 2012 voor een vakantie. Ik vond Johannesburg toen uiteraard heel indrukwekkend en was verbaasd over hoe stedelijk Zuid-Afrika eigenlijk is. Dit veranderde natuurlijk toen we meer landinwaarts trokken en ook verschillende natuurparken bezochten waaronder Kruger en Hluhluwe. Dit zijn allebei echte aanraders! Ik ben toen helemaal verliefd geworden op het land. Ik denk dat de meeste mensen die er al geweest zijn dit gevoel wel kunnen beamen. De tweede keer dat ik er aankwam in 2014 was het heel anders. Ik ben er toen een halfjaar gaan wonen. De eerste dag leerde ik mijn huisgenoten kennen. Dit waren er een hele hoop. Ik was nogal onder de indruk van het huis. Gezellige drukte, een zwembad, een jacuzzi en natuurlijk een braai, een soort barbecue! Want braaien.. dat doe je vaak in Zuid-Afrika.

Wonen in Zuid-Afrika Ik ben helemaal verliefd op dit land

2. Wat zijn de grootste verschillen tussen Zuid-Afrika en Nederland?

De grootste verschillen tussen Zuid-Afrika en Nederland is dat de apartheid er een rol speelt. Officieel is er een punt achter deze periode gezet. Toch merk je het dagelijks. Blanke mensen bekleden vaak de hogere posities terwijl veel donkere mensen moeten strijden om baantjes en inkomsten. Dit is heel pijnlijk om te zien. Verder zijn veel blanke mensen ook nog bang voor de donkere mensen in Zuid-Afrika en andersom zien zij de blanken vaak als ‘rijke stinkerds’. Ik vond het dan ook erg spijtig om te horen dat er in Johannesburg steeds meer rellen zijn en dat er bijvoorbeeld winkels van mensen die zijn geëmigreerd naar Zuid-Afrika, in brand worden gestoken. Maar natuurlijk zijn er ook positieve dingen. Het weer is er ook heel anders! Wanneer het winter – en in Nederland zomer – is, heb je geen last van regen en zijn de temperaturen erg aangenaam. Dit geldt echter niet voor alle gebieden. In Kaapstad is het dan namelijk juist regenachtig. 

Wonen in Zuid-Afrika Ik ben helemaal verliefd op dit land

3. Hoe is het om in Zuid-Afrika te wonen?

In Zuid Afrika wonen is fantastisch. Iedereen is open minded en je maakt snel nieuwe vrienden als je ervoor openstaat. De meeste huizen en appartementencomplexen hebben een eigen zwembad. Het klimaat is, meestal, erg lekker. Als je van feesten houdt, zit je er ook goed. Dansen en muziek maken kunnen ze daar wel. Ik heb in Johannesburg gewoond en ik kan me voorstellen dat wonen in Kaapstad weer heel anders is. Je zult met veel meer internationale mensen samenwonen en ook veel meer internationale mensen tegenkomen. Verder zijn er natuurlijk altijd veel toeristen te bekennen. Het grootste verschil met Nederland vind ik toch het onderhoud van de huizen. Huizen zijn vaak iets slechter onderhouden, hebben vaak enkel glas en de bedden waarin wij sliepen waren niet helemaal top. Maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door alle pluspunten.

Wonen in Zuid-Afrika Ik ben helemaal verliefd op dit land

4. Waarover heb je je verbaasd in Zuid-Afrika?

Het waren vooral de Zuid-Afrikanen die zich verbaasd hebben geloof ik. Het is schijnbaar een hele happening om blanke mensen (vooral vrouwen) te zien dansen. Verder viel het me op dat er toch nog veel Nederlanders in Zuid-Afrika wonen. Ik heb er zelf ook verre familie wonen, maar dat er tijdens het WK een heel Holland Heineken House werd georganiseerd waar ontzettend veel Nederlanders op af kwamen, was erg leuk.

Daarnaast heb ik mij ook verbaasd over de verschillen tussen arm en rijk. Van het een op het andere moment kom je van een rijke wijk terecht in een ‘township’, waar de inwoners elke dag weer moeten zien te overleven. Wat mij daar opviel was dat mensen je wel alles proberen te geven terwijl ze zelf helemaal niet zo veel hebben. Daar mogen wij in Nederland nog wat van leren.

Wonen in Zuid-Afrika Ik ben helemaal verliefd op dit land

5.Wat zijn de dingen die je gedaan móét hebben als je in Zuid-Afrika bent?

Het is een land met ontelbare mogelijkheden en ik heb ze waarschijnlijk nog niet eens allemaal meegemaakt. Dit zijn mijn hoogtepunten:

  • Shark Cage Diving in Gansbaai. Je gaat dan een kooi in terwijl er zo’n witte reus van een haai even voorbij komt zwemmen
  • Bungeejumpen van de hoogste brug van de wereld in Tsitsikamma
  • Bezoek zoveel mogelijk natuurparken. Dit gaat nooit vervelen. Elke keer sta je er weer versteld van wat je tegenkomt en ben je blij als je weer wat gespot hebt.
  • Een wijntour door Stellenbosch. Zorg dat je niet zelf hoeft te rijden. Ik ging met een organisatie mee en er werd voor alles gezorgd. Vervoer, een lekkere lunch, kaas proeven en natuurlijk voldoende wijn!
  • In een golfkarretje over de golfbaan rijden en dan een giraffe tegenkomen en die – op een veilige en vriendelijke afstand – achterna gaan voor de perfecte zonsondergangfoto
  • Walvissen spotten in Hermanus
  • Naar een schietbaan. In Nederland is het veel moeilijker om daar naartoe te gaan en je mag schieten met grof geschut.

Mijn tip is: Doe gewoon zoveel mogelijk als je naar Zuid-Afrika gaat en geniet van de mooie natuur maar ook van de steden. South Africa has it all!

Wonen in Zuid-Afrika Ik ben helemaal verliefd op dit land

Wil je meer lezen? Bekijk dan onze blogpagina. Neem ook een kijkje bij de programma's van Travel Active.

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's