Freeke is Au Pair in IJsland: ‘de foto’s van IJsland waren zo mooi dat ik het zelf gewoon moest zien’

Freeke
Au Pair
18 november 2020

Toen Freeke er achter kwam dat Au Pair in Noorwegen geen optie was voor haar, liet ze het hele Au Pair avontuur vallen. Toen ze zag dat ze ook naar IJsland kon als Au Pair twijfelde ze geen seconde langer en ging ze toch het avontuur aan!

Wie ben ik?

Mijn naam is Freeke, ik ben 20 jaar en sinds 6 april 2018 ben ik in IJsland om hier als au pair aan de slag te gaan. Ik ga dit avontuur aan voor vier maanden. Eind juli kom ik weer terug in Nederland. Dan heb ik nog een maand tijd om een kamer te vinden en aan de intro deel te nemen. In september zal ik namelijk beginnen aan een nieuwe opleiding.

Waarom Au Pair in IJsland?

Ik wilde eigenlijk eerst als au pair naar Noorwegen, dit was echter niet mogelijk voor mij omdat je per se voor 12 maanden moest gaan en ik zat met selectietoetsen in februari en maart. Eigenlijk heb ik het hele au pair avontuur toen laten vallen, totdat ik een advertentie zag van Travel Active om als au pair naar IJsland te gaan. Op dat moment wist ik gelijk dat dat was wat ik wilde! IJsland is een land waar ik altijd al een keer naar toe heb willen gaan, de foto’s die ik ervan zag waren zo mooi en ik moest het zelf ook gewoon zien.

Een gastgezin vinden in Ijsland

In september heb ik mij al ingeschreven voor het programma. Ik wilde alles geregeld hebben voor ik in oktober voor 4 maanden naar Canada en Amerika zou gaan. Ik heb alle documenten ingevuld en opgestuurd naar Travel Active. Nadat dit ontvangen was het tijd om een Skype interview te plannen. Dit interview was om het niveau van je Engels te bepalen. Het interview vond ik best wel spannend omdat ik dacht dat ik niet geaccepteerd zou worden als au pair als mijn Engels niet goed genoeg was. Het eerste deel van het interview was gelukkig in het Nederlands en toen werd alles uitgelegd en werd ik op mijn gemak gesteld. Uiteindelijk hoefde ik me er helemaal geen zorgen om te maken. Ook ben ik naar een workshop geweest. Dit vond ik een hele leuke middag waar je ook van anderen te horen kreeg hoe ver zij in het proces waren en wat je kon verwachten. Vervolgens kreeg ik een e-mail dat ik geaccepteerd was als au pair! Nu was het wachten op een leuk gezin.

Omdat ik me al in september had aangemeld en pas in april zou vertrekken duurde het erg lang voor er mogelijke gastgezinnen naar me toe werden gestuurd. Eind januari kreeg ik mijn eerste gastgezin toe gestuurd. Dit was een jong gezin met een dochter van 1,5 en ze woonden in het noorden van IJsland. Ik had een goede klik met dit gezin, toch was ik er niet helemaal zeker over. In het noorden is het niet heel erg dichtbevolkt dus de kans dat ik met veel andere au pairs op zou kunnen trekken achtte ik niet heel groot. Uiteindelijk kreeg ik een e-mail van het gezin dat ze geen au pair meer nodig hadden omdat ze toch een kinderdagverblijf voor hun dochter hadden kunnen vinden. Toen was het dus wachten op een nieuw gastgezin. Dit duurde erg lang, het was uiteindelijk half maart toen ik weer een mogelijk gastgezin toegestuurd kreeg. Ik heb gelijk een mail gestuurd naar dit gezin. De volgende week hebben ik het eerste Skype-gesprek gehad met de vader. Dit voelde gelijk heel erg goed. De volgende dag heb ik met de moeder gesproken via Skype. Ook dit voelde heel erg goed. De dag erna zou ik een Skype-gesprek hebben met zowel de moeder als de vader, de vader was echter niet thuis dus het was weer een kort gesprek met alleen de moeder. De dag erna kreeg ik een telefoontje van Travel Active dat dit gezin mij graag als hun au pair zou willen hebben. Hier heb ik gelijk enthousiast op gereageerd. De volgende stap was het bepalen van een startdatum. Het gezin wilde mij zo snel mogelijk al in IJsland hebben en de week erna vloog ik al naar IJsland!

Mijn gastgezin

Het gezin waar ik au pair ben is een samengesteld gezin. De moeder is Amerikaans en heeft een dochter van twee. De vader is IJslands en heeft een dochter van 3. Samen verwachten ze een baby in september. De oudste dochter is om de week bij ons in huis, de andere week is ze bij haar moeder. De jongste dochter is altijd bij ons in huis. Doordat de moeder Amerikaans is en geen IJslands spreekt, wordt er vooral Engels gesproken in huis. Dat is erg fijn want van IJslands begrijp ik niet heel veel.

Aankomst in IJsland

Toen ik op 6 april aankwam in IJsland was het wel even anders dan gepland. Vanwege privé-redenen was mijn gastgezin met spoed naar de Verenigde Staten gevlogen. Ik hoorde dit toen ik op het vliegveld werd opgehaald door een vriend van mijn hostdad. Hij vertelde me dat hij niet wist wanneer ze terug zouden komen maar dat ik bij hem kon verblijven. Dit was natuurlijk wel even schrikken maar ik heb er het beste van gemaakt. Het was gelukkig een erg leuk gezin waardoor ik mij niet verveeld heb de eerste dagen. Ook heb ik afgesproken met wat andere au pairs in mijn eerste weekend, dit was ook erg leuk. De moeder van mijn hostdad heeft mij een aantal dagen later opgehaald. Ik ben toen voor het eerst naar mijn nieuwe huis voor de komende dagen gegaan. In de middag heb ik mijn oudste ontmoet (zij was in IJsland bij haar moeder). Voor anderhalve week heb ik iedere dag de middag doorgebracht met mijn oudste, zo konden we allebei aan elkaar wennen en elkaar leren kennen. Daarna kwam de rest van mijn gastgezin gelukkig ook weer thuis en was het tijd om echt aan de slag te gaan.

Eerste weken als Au Pair

Mijn taken als au pair in dit gezin zijn ’s ochtends de kids naar het kinderdagverblijf brengen en het huis opruimen, in de middag haal ik vaak samen met mijn hostmom de kids weer op en soms moet ik spontaan even op de kids passen als mijn hostparents een rondje gaan wandelen of bij iemand op bezoek gaan. In de avond help ik vaak mijn hostmom met koken en na afloop ruim ik de keuken weer op. Afgelopen weekend heb ik het hele weekend op de jongste gepast, dit was erg leuk maar ook wel lastig want doordat we elkaar nog niet zo heel goed kenden wist ik soms niet wat ze wilde. Ook ben ik begonnen met een cursus IJslands, deze week heb ik mijn eerste les gehad. Het is best lastig want ze praten alleen IJslands dus soms begrijp ik niks van wat ik nu precies moet doen maar dat komt vanzelf goed.

Vrije tijd

In mijn eerste weken in IJsland heb ik gelukkig ook al wel wat dingen gezien. Ik ben naar het zuiderlijke schiereiland Reykjanes geweest samen met de oudste en de moeder van mijn hostdad. Daarnaast ben ik ook in downtown Reykjavik geweest en ook heb ik wat gewandeld in de buurt van waar ik woon. Zelfs hier is het mooi!

Dat was alweer mijn eerste blog. Ik hoop dat jullie het leuk vonden en ik zal snel weer een nieuwe blog schrijven.

Liefs Freeke

Wil jij net als Freeke au pair worden in een wel heel uniek land? Wordt dan Au Pair in IJsland! Of ga je toch liever naar een andere bestemming? Travel Active helpt je graag met al jouw plannen voor een Au Pair avontuur. kom naar een van de geplande infodagen en laat al je vragen persoonlijk beantwoorden!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.