Reizen als au pair in Nieuw-Zeeland!

Feije
Au Pair
4 januari 2018

Hoi allemaal, ik ben Feije en ik ben een half jaar geleden teruggekomen uit Nieuw-Zeeland. Daar heb ik bijna tien maanden als au pair gewerkt. Dit was zeker een ervaring om nooit te vergeten. Van mijn beslissing om daar heen te gaan heb ik geen seconde spijt gehad. 

Mijn vertrek

Na mijn middelbare schoolexamen ben ik begonnen met alles te regelen voor het vertrek en maandag 26 september 2016 was het dan zo ver. Door de workshop van Travel Active had ik al contact met meiden die ook naar Nieuw-Zeeland zouden gaan als au pair en één daarvan zat er al. Ik had al superveel tips van haar gekregen en voor mijn tweede week in Nieuw Zeeland stonden ook al twee trips gepland met haar en wat andere meiden die zij al had ontmoet. Ondanks dat ik daar dus al mensen ‘kende’ zat ik superzenuwachtig in het vliegtuig, niet wetend wat mij allemaal te wachten zou komen te staan. Deze twee trips, waren het begin van een heleboel gave weekenden. Op hoe meer trips ik ging, hoe meer mensen ik ontmoette om ook weer weekenden mee weg te gaan.

Ook in de suburb waar ik woonde (Milford, in Auckland), woonden meer au pairs waarmee ik doordeweeks en ik het weekend activiteiten deed. Ik had nooit gedacht dat het zo gemakkelijk zou zijn om mensen te ontmoeten en dingen te beleven. Eigenlijk elk weekend ging ik wel ergens heen, en als het geen lange weekendtrip was, zochten we in de buurt van Auckland wel iets om te doen. Uiteindelijk omdat je zoveel mensen leert kennen, creëer je heel veel groepen en ook op facebook waren er veel groepen voor au pairs en backpackers. Als je dus een keer een weekend zin had om ergens heen te gaan, kon je dit altijd opperen in een van de groepen en zo een groep bij elkaar halen om het weekend mee weg te gaan.

Het regelen van de trips

Op deze manier heb ik bijna elk weekend met verschillende combinaties van mensen doorgebracht, wat erg leuk was. Als er een plan was om ergens heen te gaan, begon het regelen voor het weekend. Denk hierbij aan een auto huren, een hostel vinden en de activiteiten opzoeken die we wilden doen. In en rond Auckland zijn er veel autoverhuurbedrijven, maar in het hoogseizoen moet je er wel op tijd bij zijn, aangezien er dan veel verhuurbedrijven compleet volgeboekt zijn. Bij de meeste bedrijven mag je vanaf je 18e boeken, dus je hebt niet twee jaar een rijbewijs nodig. Bij sommige bedrijven is dit vanaf je 21e. Elk weekend gingen we dus een groot deel van de bedrijven af om de voordeligste auto te vinden en hier en daar ook een beetje af te dingen. Ook hostels waren wel redelijk gemakkelijk te vinden, want die zijn er, zeker op de plekken waar de meeste reizigers komen, heel veel. Als we een keer iets minder geld uit wilden geven, gingen we ook wel eens naar een camping met een tent. Echter zijn hostels altijd wel wat gezelliger, omdat je daar ook gemakkelijk andere backpackers tegenkomt, dus is het leuk om verhalen uit te wisselen. Hoewel er op campings meestal ook wel andere jongeren die reizen te vinden zijn.

De weekendtrips

Wat we ook wel eens hebben gedaan, om nog meer geld te besparen, is een nacht doorreizen. Als we bijvoorbeeld vanuit Auckland op een vrij verre weekendtrip gingen, denk bijvoorbeeld aan de East Cape, of Mount Taranaki, vetrokken we op vrijdagavond, reden we de hele nacht door en zetten de auto ergens op een parkeerplaats in de buurt van waar we wilden zijn om nog even een paar uurtjes te dutten. Zo hebben we bij de East Cape daardoor een prachtige zonsopkomst gezien en zijn we naar de top van Mount Taranaki geklommen na een nacht doorrijden en drie en een half uur slaap. Allebei zeer de moeite waard! Natuurlijk heb ik ook wat minder uitputtende trips gedaan in de omgeving. Een weekend Rotorua, Taupo, White Island, Cape Reinga, Bay of Islands, Tongariro Crossing 2x (1 keer alleen Mount Ngauruhoe), Coromandel en Raglan (surfing).

Maar ook dagtripjes naar bijvoorbeeld Hobbiton, de dierentuin, St Heliers, Waiheke Island, Bethells Beach, Matakana, Goat Island, Tawharanui Regional Park, Waitakere Ranges, Waitomo Caves, Rangitoto, Rainbows End, Skytower, Shakespeare Park en zoveel mogelijk vulkanen in Auckland. Naast de dagtripjes deden we ook zoveel mogelijk andere activiteiten om de weekenden te vullen. Zo ben ik naar een cricketwedstrijd en een wedstrijd van de All Blacks geweest, ben ik naar de Musical the West Side Story geweest, deden we vaker activiteiten met de organisatie vanuit Nieuw-Zeeland, etenjes, Christmas in the Park, een keer met een groep naar de Santa Parade, wat wedstrijden kijken van de World Masters Games die daar gehouden werden, naar een Coldplay concert, the Color Run, Dutch King Party, gewoon struinen door Auckland en zo nu en dan een filmpje pakken, er is genoeg te doen. Ook heb ik op een doordeweekse dag met een vriendin uit mijn suburb van de Harbour Bridge gebungeejumpt, dat is ook zeker een aanrader.

Niet alles in Nieuw-Zeeland is echter zo dichtbij, dus soms gingen we ook ergens met het vliegtuig heen of met de bus. Zo zijn we een keer om geld en tijd te besparen met een nachtbus naar Wellington gereden om daar een vriendin op te zoeken en natuurlijk Wellington en de omgeving zelf te zien. Ook ben ik met de bus heen en het vliegtuig terug naar Napier geweest om kennissen van mijn ouders op te zoeken. Alles om zoveel mogelijk geld te besparen om daarmee weer zoveel mogelijk te doen.

Met mijn hostfamilie

Ook nam mijn hostfamilie mij wel eens met naar activiteiten. Zo ben ik met hen samen naar Rotorua geweest en met kerst brachten wij de tijd door in een vakantiehuis van de familie in Mangawhai. In vakanties deed ik activiteiten met de kids, een dag naar de dierentuin, vaak naar het strand, naar een Slip ’n Slide in de buurt etc. Er was altijd wel genoeg te doen. Op de momenten dat ik wel thuis was in het weekend, ging ik altijd mee naar de sportwedstrijden van de kinderen, want die hadden ze ook veel. Ook deed ik andere activiteiten met de kinderen. Bij schooluitjes ging ik altijd graag helpen, dus dat waren ook leuke manieren om een doordeweekse dag door te brengen. Verder hielp ik de oudste van de drie kinderen met het trainen en coachen van de trainingen en basketbalwedstrijden van het team van de jongste van de kinderen, dus daar was ik ook wel een lunchpauze en een avond in de week zoet mee. Verder basketbalde ik zelf ook bij een Nieuw Zeelands team 1 keer in de week een wedstrijd. Dus zo kreeg ik die weken wel vol.

Zuidereiland

Dit waren allemaal activiteiten op het Noordereiland, maar Nieuw Zeeland heeft natuurlijk ook een Zuidereiland. Met twee andere vriendinnen hadden we al plannen gemaakt om samen in de kerstvakantie (daar de zomervakantie) twee weken die we vrij zouden krijgen naar het Zuidereiland te gaan. Graag wilden we nog een vierde persoon erbij, dus na een beetje rondvragen hebben we die gevonden. Zij woonde zelf op het Zuidereiland en van haar hostfamilie mochten wij de auto lenen, dus dat was erg gemakkelijk. Van tevoren hebben we ongeveer de route uitgestippeld die we wilden rijden.

Zo begonnen we in Nelson en daar moesten we twee weken later ook weer eindigen en we wilden oud en nieuw vieren in Queenstown. Dit was precies op de helft van die twee weken, dus daar hebben we de route op aangepast. Verder hebben we geen hostels of iets geboekt, om vrij te kunnen reizen. We hadden kampeerspullen mee en op het Zuidereiland zijn zoveel campings dat er altijd wel ergens een slaapplek te vinden is. De meeste campings waar we heen zijn gegaan, waren campings met weinig voorzieningen en waarbij je in een doos aan het begin van de camping geld moest doen en een kaartje aan je tent moest hangen als bewijs dat je betaald hebt. Erg gemakkelijk allemaal. Twee keer hebben we ook in een hostel geslapen om even alles te wassen en een goed bed te hebben.

We begonnen dus in Nelson en zijn toen met een uitstapje naar de Golden Bay naar Westport gereden, vanuit daar via de West Coast, langs Greymouth, de gletsjers en Wanaka naar Queenstown. Daar een dagtrip naar Milford Sound en na een geweldige avond oud en nieuw door naar het Zuiden, Bluff. Dan via Catlins Forest Park en Slope Point (het meeste zuidelijke punt van het Zuidereiland), door naar Dunedin. Daar naar de peninsula en door naar het Noorden en bij Oamaru het land weer in naar Twizel. Vanuit daar heen en terug naar Mount Cook en door naar Geraldine en verder door naar het Noorden naar Christchurch. Hier weer eerst naar de peninsula (Akaroa) en via Hanmer Springs en Lake Rotoiti terug naar Nelson. De weg naar Kaikoura was afgesloten door een aardbeving dus moesten we een stuk omrijden, maar daar hadden we van te voren al rekening mee gehouden. Vanuit Nelson hebben we nog een dagtrip naar Marlborough Sounds en Blenheim gemaakt en dat was weer het einde van deze geweldige twee weken. In totaal hebben we in deze veertien dagen zo’n 3800 km gereden om er het meeste uit te kunnen halen.

Nog een week vakantie

Naast de twee weken op het Zuidereiland had ik die zomer nog een week vakantie. Helaas had toen niemand in mijn omgeving ook vakantie, dus besloot ik zelf maar weg te gaan. Ik had een beetje rondgekeken wat ik wilde en kon doen en uiteindelijk besloot ik een week te gaan surfen. Het weekend voor die week was ik met wat vrienden in Coromandel en daar in de buurt in Whangamata wilde ik ook gaan surfen, dus hebben zij mij daar afgezet aan het einde van het weekend. Die ochtend was het mij gelukt om een hostel te boeken waar je ook kon surfen. Erg spontaan geregeld allemaal, maar dat maakte het juist wel leuk. Vier dagen lang kreeg ik toen elke dag surfles. Elke dag kwamen er weer andere mensen in het hostel waar ik naast het surfen ook allemaal activiteiten meedeed (kajakken en hiken in de buurt bijv.). Het was erg leuk om een week als backpacker te leven, niet wetend wie je de volgende dag ging ontmoeten en wat je zou doen. En alle backpackers zijn in voor een praatje en iedereen heeft als doel om zoveel mogelijk te zien, dus bang te zijn dat je een dag niks doet of geen gezellige mensen tegenkomt, is niet nodig. Aan het einde van de week moest ik ook weer terug naar Auckland komen. Twee dagen daarvoor was er in het hostel een meisje gekomen die daar liftend aankwam en zij moest aan het einde van de week ook naar Auckland, dus besloten we samen te gaan liften. Dit verliep best soepel en we zaten echt bij hele aardige mensen in de auto, dus dat was ook weer een geweldige ervaring, een goede afsluiting van deze erg leuke week surfen.

Sydney

Als afsluiting van het jaar ben ik, nadat ik van mijn hostfamilie afscheid had genomen en Nieuw-Zeeland had verlaten, nog een paar dagen naar Sydney geweest. Een beetje rondlopen in het centrum, naar wat stranden in de buurt en naar de Blue Mountains.

Dit was toch echt wel een mooie afronding van een geweldig jaar. Van tevoren had ik nooit verwacht dat ik zoveel zou reizen en zoveel geweldige mensen zou ontmoeten, maar dit gaat gewoon vanzelf. Met veel van die mensen heb ik nu nog steeds contact, wat natuurlijk al helemaal leuk is. Maar dat ik ook met een groot deel geen contact meer heb, is niet erg aangezien het om de momenten en de ervaringen gaat en mooie momenten en goede ervaringen had ik genoeg!

Sydney

Lijkt het jou ook leuk om te reizen als au pair in Nieuw Zeeland?

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.