Infodagen Gratis magazine
Travel Active 01 januari 2015

Carlo kwam naar Nederland met het High School Holland programma van Travel Active. Lees hieronder meer over zijn ervaring. 

10 januari 2015 - het is droog maar het waait enorm. Een storm raast over het kille Nederland en in de vroege ochtend beginnen wij aan onze reis van Alkmaar naar Heino. Vandaag is Meet Your Student Day. Na weken van contact met onze student is vandaag dan eindelijk de dag aangebroken dat voor hem, maar ook voor ons, het grote avontuur gaat beginnen.

Ruim 2 ½ uur is het rijden en eenmaal aangekomen op het kamp waar de studenten hun orientation week hebben doorgebracht, steekt een van de foto bekende kop zich boven de rest uit; “Hi Ron en Lucas, ik Carlo, het is leuk jullie te ontmoeten”. Niets bereid je goed voor op de eerste ontmoeting. Je kent elkaar nog niet echt maar toch is iedereen zich er van bewust dat dit “onze familie” is voor de aankomende 6 maanden.

Blij verrast zijn wij over het goede Nederlands wat Carlo al spreekt. Weken voordat hij naar Nederland kwam heeft hij online al een cursus gevolgd weet hij ons te vertellen. Vol met vragen van hem, maar ook van ons, zoeken we een rustig plekje om elkaar beter te leren kennen.

De middag vliegt voorbij. Een praatje van Travel Active, de laatste details, en dan is het afscheid nemen van de andere studenten een feit. Net als staan zij aan het begin van hun grote avontuur. Spullen pakken en alles achterin de auto geladen, zetten we koers naar Alkmaar.

We merken dat alle eerste indrukken en de hele introductieweek zijn tol geëist heeft van Carlo. Eenmaal thuis aangekomen, doen we een rondje door het huis. Waar is jouw kamer? Waar is het toilet? Waar kun je je spullen kwijt? Hoe werkt de douche? Waar staan de kopjes? … het is veel en misschien wel een beetje teveel. Zichtbaar vermoeid besluiten we die avond er vroeg een einde aan te maken.

De zondag is vooral een rustdag. We worden allemaal laat wakker en na een gezamenlijk ontbijt besluiten we naar de stad te gaan. Alkmaar is een typisch Nederlandse stad met oude architectuur en kleine grachten. Gekscherend noemen we het nog “klein Amsterdam”.

De week die volgt is vooral een praktische week; inschrijven in de gemeente, eerste dag school, kennismaken met klasgenoten. Maar ook het reilen en zeilen in ons huishouden begint een gewoonte te worden. Ondertussen hangt ons huis vol met gele Post-Its. Alles wat onbekend is zit een sticker op met het Nederlandse woord. “Koelkast”, “Raam”, “Gordijn”, “Deur”, “Badkamer”, “Slaapkamer”, alles hangt vol.

Omdat wij allebei werken, moeten we het vooral van de weekenden hebben om Carlo Nederland te laten zien. Ons eerste uitstapje is dichtbij huis. Een typisch Nederlands iets, de Zaanse Schans. Een molen van binnen zien is toch wel heel bijzonder. We sluiten de dag af met een typisch Nederlandse maaltijd: pannenkoeken.

Inmiddels loopt alles in ons gezin alsof het nooit anders was. Het klinkt saai, maar na de wittebroodsweken met een student is het “normale” Nederlandse leven ook wel fijn voor iedereen. Voor ons omdat het voelt alsof het nooit anders is geweest en voor Carlo omdat na het gevoel “vakantie” het nu meer voelt als “thuis”. Dagelijks oefenen we zoveel mogelijk Nederlands, al is het erg verleidelijk om terug te grijpen naar het Engels. Toch schrikken we alle drie soms als we door hebben dat we al enige zinnen Nederlands achter elkaar spreken.

 

Wil jij ook een buitenlandse High-School leerling in huis hebben en gastgezin worden? Lees meer over High School Holland en bekijk het overzicht van buitenlandse studenten.

Deel deze pagina