De High School Throwback van: Sanne!

Sanne
High School
26 februari 2020

Naam: Sanne
Leeftijd: 18 jaar
Ging naar High School in: Amerika
Gekozen voor deze bestemming omdat: Ik heb gekozen voor Amerika omdat het mij erg aansprak. Ik vind Amerikaanse high school films en series ook helemaal leuk. Ik was erg benieuwd hoe het zou zijn om daar te wonen. In het voorjaar van 2017 kwam ik op YouTube filmpjes tegen over mensen die een high school jaar hebben gedaan in Amerika. Dit sprak mij zo erg aan dat ik aan mijn ouders heb gevraagd of ik mocht deelnemen en nadat ik samen met mijn moeder een hoop informatie heb gevonden en doorgenomen, een informatiebijeenkomst van TA had bijgewoond en een aantal gesprekken had gevoerd met mijn ouders, mocht ik me aanmelden!

Sanne over school

Het vak wat ik het leukste vond op school was chemistry (scheikunde) van mr. Allyn. Ik heb scheikunde altijd al leuk gevonden maar in Amerika was het helemaal geweldig. Mr. Allyn legde alles op super creatieve manieren uit en we hadden ieder hoofdstuk 2 praktijken. Zo hebben we een ‘’’golden penny’’ gemaakt van een penny (1 cent muntje). En hebben we koekjes gebakken voor ‘’mole day’’. Als ik zie dat een vriend(in) van mij bij hem in de klas zit via snapchat dan vraag ik altijd of ze de groetjes willen doen. Vervolgens krijg ik filmpje van mr. Allyn terug.

De verschillen waren wel best groot op school. Op mijn high school was het aanbod aan vakken zo groot en kon je dus echt van alles kiezen. Zo heb ik tekenen, psychologie, gewichten heffen, koken en nog meer vakken gehad. Terwijl ik het in Nederland moest doen met 2 uurtjes gym in de week en basis biologie, natuurkunde en scheikunde. Nog een ding dat anders was waren de roosters. In Amerika had ik iedere dag dezelfde vakken en in Nederland een rooster voor de hele week.

De High School Throwback van Sanne 1

Sanne over vrienden

Ik ben van mezelf een vrij verlegen persoon. Ik had in het begin wat moeite met vrienden maken maar na een paar weken had ik 2 mensen met wie het goed klikte. Mijn latere hostzus Emily en een vriend uit meerdere klassen PJ. Er waren verder wel nog een aantal vrienden waarmee ik praatte. Zowel mensen uit klassen die ik volgde, uit de clubs waar ik bijzat en uit mijn atletiek team. In Nederland had en heb ik ook nooit superveel vrienden om me heen, ik heb voldoende aan enkelen waarmee het contact dan erg goed is.

De meest bijzondere mensen tijdens mijn jaar waren toch wel mijn hostouders en -broer en -zus, welke mijn 2e gastgezin vormden. Nadat duidelijk was dat ik overgeplaatst ging worden, mocht ik een paar dagen bij hen blijven om vervolgens naar een nieuw gastgezin te gaan. Zij boden toen spontaan aan dat ik de rest van mijn jaar daar mocht blijven. Dit gezin heeft mij de mogelijkheid gegeven om op dezelfde school te blijven en het jaar in Valley Center af te maken. Hier ben ik hun enorm dankbaar.

De High School Throwback van Sanne 2

Sanne over haar meest bijzondere ervaring

Dit is een moeilijke, maar ik denk dan toch Prom. Ik heb zelf namelijk mijn date mee gevraagd. Met poster en al. Vervolgens het shoppen voor een jurk samen met mijn hostzus. Het laten maken van de corsages, de foto’s, het diner, de hele rode loper aflopen terwijl overal foto’s worden gemaakt, het gezellig dansen (ben er dus achter gekomen dat mijn prom date vet goed kon dansen) en het after prom met spelletjes en after after prom waarbij we om 1 uur ’s nachts zijn gaan ontbijten bij een lokale kerk omdat de school dit had georganiseerd. Tot op de dag van vandaag praat ik nog bijna iedere dag met mijn date. Als ik er zo op terug denk krijg ik spontaan een grote smile op mijn gezicht.

De High School Throwback van Sanne 3

Sanne over missen

Op zich heb ik niet heel veel gemist. Natuurlijk mijn ouders, broertje en vrienden, maar ik wist dat ik mijn leventje in Nederland na 10 maanden toch weer zag. Ik heb ook niet veel last gehad van heimwee omdat ik met mijn gastgezin altijd bezig was.

Nu ik terug ben in Nederland mis ik Valley Center en met name de mensen. Mijn gastgezin en prom ‘’date’’. Ik spreek hen nog veel via Snapchat en Messenger. En in de zomer komt mijn gastzus Emily naar Europa en gaan we samen op trip door Amsterdam, London en Parijs. Ook het sporten mis ik wel. Met name atletiek. Ik wil daarom in de lente ook misschien gaan beginnen met atletiek hier in Nederland. En natuurlijk sommige snacks die in Nederland helaas niet te krijgen zijn!

De High School Throwback van Sanne 4

Sanne over de populairste dingen

First up FOOTBAL (amerikaanse versie). O, wat heb ik hier van genoten. Het weer maakte niet uit hitte, kou, regen, mist of harde wind. Ik ging naar iedere school game. Buiten school ook veel naar de NFL gekeken met mijn gastgezin. Mijn hostbroertjes uit beide gezinnen speelde baseball dus daar gingen we ook regelmatig kijken en natuurlijk de NBC. Verder is in Amerika lekker eten ook erg belangrijk!

De High School Throwback van Sanne 5

Sanne over advies

Het beste advies dat ik heb gekregen voor dat ik ging is: ‘’always say yes’’. Als je twijfelt of je iets wil doen. Gewoon doen. Anders kun je je later schuldig voelen. Ik heb in de eerste 2 sportseizoenen niet gesport en nu er zo terug op denkend had ik volleybal en basketbal best wel willen proberen. Of misschien zelfs football. Ik heb wel Powderpuff mogen spelen (football wedstrijd voor junior meiden tegen senior meiden).

Het advies dat ik high school studenten zou geven is ongeveer hetzelfde als wat ik heb gekregen van oud studenten. ‘’Always say yes’’. En ben jezelf. Laat klasgenoten weten dat je uit het buitenland komt. Zij vinden dit meestal interessant en zo maak je ook weer vrienden. Verder ook nog belangrijk probeer iets van een sport te doen. Ook al heb je het thuis nog nooit gedaan. Ik heb zelf atletiek gedaan terwijl ik thuis nooit ook maar een wedstrijd heb gezien. Ik het echt de tijd van mijn leven gehad met atletiek, de mensen daar en de coaches.

De High School Throwback van Sanne 6

Sanne over leermomenten

Ik heb zoveel geleerd van deze exchange ervaring naar Amerika:

  • Ik heb mezelf leren kennen. Wat ik wel en niet kan en ik ben veel socialer geworden.
  • Ik heb dingen gedaan waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze ooit zou doen. Zoals atletiek.
  • Ik heb geleerd dat ik gewoon mezelf moet zijn en moet doen wat ik wil en niet wat anderen willen om hun tevreden te stellen.
  • Ik heb geleerd om voor mezelf op te komen.
  • Ik heb liefde opgebouwd voor verschillende sporten zoals: baseball, football en atletiek.
  • En nog zo veel meer dat het te veel is om op te noemen!
  • Ook ben ik super blij dat ik er een familie bij heb gekregen!
De High School Throwback van Sanne 7

Wil jij aankomend schooljaar ook graag naar een High School in Amerika? Of wil je graag wat meer informatie over het programma? Vraag dan een gratis magazine aan of kom naar één van onze High School infodagen

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.