De High School Throwback van: Kim!

Kim
High School
18 september 2019

Elke maand vragen we één van onze oud High School studenten terug te blikken op zijn of haar tijd in het buitenland. Deze keer is Kim aan de beurt. Kim is 18 jaar en ging na het behalen van haar diploma een jaar lang naar een High School in Canada. Ze vertelt hier maar al te graag over!

Naam: Kim
Ging naar High School in: Nova Scotia, Canada
Waarom gekozen voor deze bestemming: Ik had nog geen idee wat ik wilde studeren na mijn school in Nederland. Tijdens een opleidingenmarkt op school kwam ik in aanraking met Travel Active en toen wist ik meteen dat ik een jaar naar het buitenland wilde voordat ik mijn studie startte. Ik wilde een high school jaar in een Engelstalig land volgen, Engeland was te dichtbij, Australië en nieuw Zeeland net te ver weg en ook onhandig omdat hun seizoenen en dus ook schooljaren anders lopen dan hier, dus bleven voor mij alleen nog Amerika en Canada over. Als je voor Amerika kiest kan je echt overal terecht komen, Canada wist je dat je in Nova Scotia terecht kwam en ik had een beter gevoel over Canada, want ja echt, iedereen is aardig daar! Zodoende heb ik mij opgegeven en een paar maanden later had ik een gastfamilie toegewezen gekregen.

De High School Throwback van Kim 1

Kim over school

Het vertrek was natuurlijk zo ontzettend spannend maar ik had er zoveel zin in! Ik zou in een gastgezin terecht komen met een vader, moeder, zoontje en een Italiaans zusje. Eenmaal aangekomen had ik maar 4 dagen voor school zou starten, die dagen stonden in het teken van schoolspullen kopen, telefoon abonnementen regelen en de omgeving verkennen. De dag voor school echt begon moesten alle internationale studenten al naar school om hun rooster op te halen en een rondleiding te krijgen door school. Dat helpt enorm want tijdens die dag kwam ik in aanraking met verschillende mensen waardoor mijn eerste schooldag een stuk minder spannend werd.

Omdat ik mijn havo diploma al had gehaald hoefde ik geen speciale vakken te volgen. Ik heb dus de volledige 10 maanden een pretpakket op school gevolgd, kunst: food studies, sociologie, psychologie, global politics, wiskunde, oceanografie en Engels. De vakken waren heel anders dan in Nederland en dat maakte het heel erg leuk. Ik vond kunst het leukste omdat we daar een groot project hadden, we mochten in alle talen van de internationale studenten ‘welkom’ op de muur schilderen. Eerst was er een ontwerp wedstrijd en die hebben een Spaans meisje en ik gewonnen waardoor ons ontwerp op de muur geschilderd werd! Die muur schildering zal nu nog een aantal jaar op de muur blijven zitten dus dat is ontzettend gaaf! Ik hoefde niet heel hard te leren en we hadden ook niet zoveel huiswerk (eigenlijk bij geen een vak). Naast school had ik dan ook best veel vrije tijd.

De High School Throwback van Kim 2

Kim over vrienden maken

Vrienden maken met de internationale studenten ging heel snel, we zaten samen tijdens de lunch en ik had een aantal klassen met ze. De Canadese studenten waren iets lastiger te bevrienden maar na een tijdje kwam dat ook wel. Gewoon een praatje aanknopen, dan komt het wel goed!

De High School Throwback van Kim 3

Kim over vrije tijd

Aan het begin van het jaar ben je heel moe als je thuis komt, de hele dag een andere taal spreken en in een vreemde omgeving leven. Aan het begin gebruikte ik mijn tijd dan ook vooral om uit te rusten, af en toe een stukje hardlopen of een boek te lezen. Natuurlijk kwamen vriendinnen ook vaak langs en speelden we spelletjes, keken we tv of gingen we samen een ijsje eten. In november ben ik bij het ijshockey team gegaan dus daar was ik ook veel mee bezig na school. Dat was echt de ultieme Canadese ervaring maar of je nu hockey speelt of je bij iets anders aansluit, dat is toch wel heel erg aan te raden, zo maak je heel veel vrienden!

De High School Throwback van Kim

Kim over verschillen

Canada is qua cultuur niet heel erg verschillend van Nederland. Natuurlijk zijn er wel wat andere gebruiken, je eet om 5 uur, alle feestdagen worden veel groter gevierd en iedereen is zo beleefd. Hockey is heel groot, pannenkoeken met Maple syrup worden veel gegeten en het is koud! In de winters heb ik -27 gevoeld en dan was het nu nog een warme winter. We hadden een heleboel snowdagen omdat het dan te gevaarlijk was om met de bus naar school te rijden dus mochten we thuis blijven.

Er zijn zoveel bijzondere momenten die ik heb meegemaakt. Mijn eerste doelpunt bij een ijshockey wedstrijd, een reisje naar Ottawa en Montreal, prom en graduation. Via de nsisp worden er tijdens het schooljaar 2 trips georganiseerd, ik heb gekozen om in maart naar Ottawa en Montreal gegaan. We hebben een echte ijshockey wedstrijd gezien van de hoogste league en ik heb zoveel leuke mensen ontmoet. Het is wel echt aan te raden om zeker op 1 van deze trips te gaan! Tegen het einde van het jaar begon school echt te voelen als high school musical. Prom met alle mooie jurken en graduation met je gap en gown. Echt heel gaaf was dat!

De High School Throwback van Kim 4

Kim over adviezen

Het beste advies wat je kan krijgen is: ja zeggen! Zeg overal ja op, gewoon alle nieuwe ervaringen opdoen die je maar kan op doen en er van genieten! Het gaat zo snel voorbij dus geniet van elke dag! Wel heb ik nog een tip en hoe moeilijk dit ook klinkt, praat van te voren niet te veel met je gast familie of internationale broertjes of zusjes. Natuurlijk kan je mailtjes sturen maar ik maakte de fout om te veel met mijn Italiaanse gast zusje te praten waardoor ik een hele goede indruk van haar kreeg. In het echt viel dat enorm tegen en konden we eigenlijk niet met elkaar overweg. Laat het dus gewoon over je heen komen want indrukken die je op social media opdoet zijn niet altijd hoe ze in het echt zijn!

Ik heb eigenlijk geen heimwee gehad naar Nederland. Natuurlijk op koude dagen heb je af en toe wel het gevoel dat thuis alles beter is maar dat trekt snel weer over. Wat ik wel heel erg gemist heb is normale kaas, hagelslag, een patatje met mayonaise, broodje kroket en mijn fiets, vooral mijn fiets. Maar wat een ongelofelijk jaar dat ik heb gehad, niemand die dat mij meer kan afpakken en ik heb zoveel dingen geleerd, Engels natuurlijk, ik ben zoveel zelfstandiger geworden en ik heb zoveel nieuwe mensen ontmoet van over heel de wereld! Dat mis ik ook het meeste nu ik terug ben in Nederland, alle vrienden die ik heb gemaakt. Die mis ik zo ontzettend veel maar gelukkig kan ik er een aantal makkelijk van opzoeken wat ik ook zeker van plan ben!

Voor iedereen die nu nog twijfelt om er een jaar op uit te gaan, ik zeg doen! Je leert zoveel en het is zo’n ontzettend gave ervaring. Lekker cliché maar het is echt een heel nieuw leven wat je op bouwt in een jaar!

Wil jij aankomend schooljaar ook graag naar een High School in Canada? Of wil je graag wat meer informatie over het programma? Vraag dan een gratis magazine aan of kom naar één van onze High School infodagen

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.