Fleur neemt een tussenjaar om High School in Australië te doen

Fleur
High School
27 april 2017

Toen ze het gevoel had dat ze een kleine break kon gebruiken, besloot Fleur om haar VWO 5 jaar te onderbreken en een tussenjaar te nemen. Nu studeert ze aan de andere kant van de wereld op een High School in Australië.

Even voorstellen!

Mijn naam is Fleur, ik ben 16 jaar en ik woon op dit moment in Melbourne, Australië. ‘Huh? Je bent nog maar 16, hoe kan je dan nu al in Australië zijn?’ Goede vraag! Ik heb er voor gekozen om een tussenjaar te nemen, om mijn middelbare school in Nederland te onderbreken met een half jaar High School in Australië.

Verliefd op het hele High School avontuur

Vanaf augustus vorig jaar tot en met eind januari dit jaar heb ik ‘gewoon’ mijn lessen van VWO 5 gevolgd. Daarna ben ik vertrokken naar Australië om hier tegelijk met de rest van de school year 11 te beginnen. Als de 5 maanden om zijn, zal ik weer opnieuw in VWO 5 moeten starten. Ik heb dit op deze manier gedaan omdat ik voor een aantal High School bestemming te oud zou zijn als ik eerst mijn VWO zou afmaken. Verder had ik het gevoel dat ik wel een ‘break’ kon gebruiken, om daarna hopelijk weer met volle moed de laatste twee jaar kan afmaken. En omdat ik gewoon verliefd was geworden op het hele High School avontuur en dat niet wilde laten gaan!

Zo’n tussenjaar is een once in a life time opportunity

Met mijn decaan in Nederland heb ik ook nog overwogen dit jaar te compenseren. Dus alles van VWO 5 in een half jaartje doen en in Australië vakken kiezen die zouden aansluiten op mijn Nederlandse pakket. Ik heb er bewust voor gekozen dit niét te doen, omdat ik het mijzelf in Nederland niet te moeilijk wilde maken en ook hier in het buitenland mij niet heel erg druk wil maken over school. Dat ik volgend jaar dus weer in VWO 5 begin is misschien wel even wennen. Niet met al mijn bekende vrienden en vriendinnen, leerstof herhalen etc. Maar op het moment van besluit was er niks wat mij tegen hield, ik mocht gaan, ik kon gaan en ik ben gegaan. Dit is een once in a life time opportunity die ik gelukkig met beide handen, een open-minded instelling en een grote glimlach heb aangegrepen!

Écht de taal, cultuur en de gewoontes ervaren en leren

En nu verblijf ik al bijna drie maanden in het prachtige Australië! Het gave aan een High School uitwisseling is dat je in een gastgezin opgevangen wordt en naar een Australische school gaat. Dat betekent dus, uiteraard heel logisch, dat je met ‘locals’ woont en de hele dag omringd bent door Australiërs (of welk ander land je ook heen gaat). Dit zorgt er voor dat je écht de taal, cultuur en gewoontes ervaart en leert! Hoewel er geen mega groot verschil tussen Australië en Nederland is, is het toch heel leuk om alles van zo dichtbij mee te krijgen.

Een kleine selectie van alles wat ik al heb meegemaakt

Ik kreeg voordat ik vertrok wel eens de vraag ‘Maar je gaat daar dus ook gewoon naar school? Dat is toch saai?’ Maar het is niet ‘gewoon’ school, het is zó veel meer. Natuurlijk ben je afhankelijk van je gastgezin en zal dat dus voor iedereen verschillen maar ik heb persoonlijk nu al zo super veel gedaan. Ik heb met mijn gastgezin en vriendinnen de meest prachtige plekken bezocht als The Great Ocean Road, Sydney en Phillip Island. Ik heb een aantal verjaardagsfeestjes en –dinertjes gehad, lunch dates met vriendinnen (Melbourne is zo’n beetje een culturele en culinaire walhala met restaurantjes en cafeetjes in overvloed; heerlijk!). Met de Australische partnerorganisatie ben ik een dag gaan surfen aan de Great Ocean road met andere exchange students en ik heb een fietstocht rondom de Yarra River gedaan. En dat is oprecht nog maar een kleine selectie. Een kleine selectie maar natuurlijk wel ‘uitzonderingen’, ik ga niet iedere dag op reis of de stad in.

Een doorsnee week op school

Een doorsnee week ziet er ongeveer zo uit: ik ga iedere ochtend een stuk te voet en per trein naar school. Per dag heb ik 4 lessen van 75 minuten. Ik volg naast de standaard vakken bijvoorbeeld Food technology, Media en International studies. In de pauzes geniet ik heerlijk van het zonnetje (tot nu toe!) met mijn vriendinnen en een lekkere lunch. Dit is voor mij altijd het hoogtepunt van de schooldag. Maar de lessen zelf zijn ook leuk. Dit is omdat ik de stof interessant vind, vaak met vriendinnen in de klas zit en het dus ook gewoon oprecht naar mijn zin heb. Na school ga ik meestal gewoon ‘naar huis’. Daar doe ik iets aan school, of ga ik een stukje hardlopen (aan het strand!) of relax ik gewoon net zoals je thuis in Nederland zou doen.

Wil je net als Fleur naar een High School in Australie, of ga je liever naar een andere bestemming zoals bijvoorbeeld Zuid-AfrikaCanada of Australië? Travel Active helpt je graag in al jouw plannen voor een High School avontuur. Bekijk alle High School mogelijkheden of kom naar een van de geplande infodagen en laat al je vragen persoonlijk beantwoorden!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.