De ervaringen van Paulien tijdens het Desert Elephant Project in Namibië deel 2

Paulien
Vrijwilligerswerk
17 februari 2020

Paulien is inmiddels twee maanden terug uit Nambië en heeft ondersteund op het Desert Elephant project. In deze blog blikt ze terug op de mooie herinneringen die ze heeft gemaakt: “Hoe langer het geleden is, hoe dierbaarder de herinneringen al worden.”

Patrolweek is genieten vanuit de 4X4

Na een weekend in het basiskamp vertrokken wij naar de Huab rivier voor patrolweek. Patrolweek is een compleet andere ervaring dan de bouwweek. Je zit praktisch de hele dag in een 4X4 en vanuit deze jeeps zoek je naar sporen van olifanten en andere dieren. Dat lijkt relaxed, maar op het moment dat je olifanten ziet en daar een uur stil staat om te kijken en gegevens te noteren kan het zomaar zijn dat je een uur in de hitte zit en je kunt/mag je niet verplaatsen. Opeens is het dan niet meer zo relaxed.

Maar door de bank genomen is de bouwweek echt heel fysiek en af en toe zwaar, maar wel goed te doen voor iedereen met een normale conditie, en patrolweek is heel veel zitten en daardoor toch ook relaxter en gezellig omdat je tijdens deze ritten leuk met je medereizigers kunt kletsen.

de-ervaringen-van-paulien-tijdens-het-desert-elephant-project-namibie-deel-2-1

Wij hebben ontzettend veel dieren gezien tijdens patrolweek. Uiteraard olifanten, maar ook zebra’s, enorme groepen struisvogels, springbokken, kudu’s, gemsbokken en giraffen. Het is zo bijzonder om ergens te rijden en dan opeens in de verte weer dieren waar te nemen.

Tijdens deze week slaap je iedere avond op een adembenemend mooie plek. Je zet samen je kamp op en sprokkelt hout voor het vuur waarop gekookt gaat worden. Omdat je iedere avond op een andere plek slaapt, wordt er geen toiletplek gemaakt. Dat betekent dat je in de omgeving een struik of plant opzoekt waar je een gat in de grond graaft en waar je gaat zitten. De eerste keer is dit wat ongemakkelijk, maar uiteindelijk doet iedereen het en verdwijnt alle schaamte.

Zowel tijdens bouwweek als patrolweek is iedereen bij toerbeurt in een groepje (duty team) aan de beurt om een dag lang voor het ontbijt, lunch en het diner te zorgen. Tevens doet duty team een dag lang de afwas. ’s Ochtend sta je dan al om 6  uur op om te zorgen voor het ontbijt, er wordt koffie en thee gezet, havermout gemaakt en broodjes geroosterd. Tussen de middag is er brood, fruit en rauwkost en ‘s avonds ga je onder begeleiding van één van de guides koken voor de hele groep.

de-ervaringen-van-paulien-tijdens-het-desert-elephant-project-namibie-deel-2-2

Al met al heb ik deze twee weken als heel bijzonder ervaren. Je gaat volledig back to basics, je slaapt onder de sterrenhemel, hebt geen luxe, kunt niet douchen en hebt geen internet. Je bent aangewezen op jezelf en de groep. Ik heb veel gezien, geleerd en enorm genoten van het prachtige Namibië. Als je echt eens buiten je comfortzone wilt gaan, het leuk vindt nieuwe mensen van over de hele wereld te ontmoeten en iets goed wilt doen voor de natuur, dan raad ik je aan deze vrijwilligerstrip te ondernemen. Hier maak je herinneringen voor het leven.

Tips

Ik heb nog een aantal tips die wellicht handig zijn.

  • Als je cash geld haalt, haal dan de Zuid Afrikaanse Rand. Deze kun je op het vliegveld in Windhoek nog trekken en je kunt er in heel Namibië mee betalen. Deze kun je makkelijker weer inleveren dan de Namibische dollar.
  • Zorg dat je cashgeld mee hebt tijdens de twee weken bouw- en patrolweek. In het tussenliggende weekend ga je namelijk naar een dorp waar je wat inkopen kunt doen, waar samen geluncht wordt en zodat je souvenirs kunt kopen bij kraampjes langs de weg. Tijdens ons weekend kwam er een inlandse vrouw met de hand de was doen in het basiskamp, als je daar gebruik van wilt maken, moet je haar cash betalen.
  • Zorg ervoor dat je naast je backpack nog een fatsoenlijke rugzak als handbagage bij je hebt. Tijdens bouwweek en patrolweek neem je namelijk niet je grote backpack mee, dit neemt teveel ruimte. Tijdens deze weken neem je alleen wat spullen voor die specifieke week die in die grote rugzak passen. De rest laat je veilig achter in het basiskamp.
  • Neem voor bouwweek echt een oud T-shirt en oude korte broek mee die je na die week gewoon kunt weggooien. Deze kleiding draag je namelijk iedere dag opnieuw. Het wordt zo smerig dat het niet de moeite is het nog schoon te maken.
  • Neem voldoende babydoekjes mee om je op te kunnen frissen. Tijdens bouwweek en patrolweek moet je zuinig omgaan met water. Dus wassen met water is er niet bij, daarvoor gebruik je de babydoekjes.
  • Neem een Buff mee, een tunnelsjaal die je zowel ’s nachts kunt dragen zodat je je hoofd warm kunt houden tijdens koude nachten en die je overdag kunt dragen tegen de zon en de wind.
  • Neem een afritsbroek mee en een goed windjack. De ochtenden kunnen echt fris zijn en tijdens patrolweek kan het dan best koud zijn in de open jeep. Naarmate het door de dag warmer wordt, kun je de broekspijpen afristen en jack uittrekken uiteraard.
de-ervaringen-van-paulien-tijdens-het-desert-elephant-project-namibie-deel-2-3

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen in Namibië? Bekijk dan hier onze mogelijkheden! Benieuwd naar de andere vrijwilligerswerkprojecten? Klik hier voor meer informatie. 

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.