Eelke deed vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika tijdens haar tussenjaar

Eelke
Vrijwilligerswerk
11 juli 2018

Ik ben Eelke Grimberg, ik ben 19 jaar en ik heb een tussenjaar. Om een heel jaar te gaan werken zag ik niet zitten, ik wilde er ook graag op uit. Ik vind het geweldig om te reizen en mooi om iets voor anderen te kunnen betekenen, daarom heb ik gekozen om vrijwilligerswerk in Kaapstad te gaan doen. Omdat ik een passie voor sporten heb hoefde ik niet lang na te denken over wat voor project: het sportproject!

eelke-deed-vrijwilligerswerk-afrika-tijdens-haar-tussenjaar-1

Eerste gezellige dagen

Laat op de avond van 3 maart kwam ik aan in het vrijwilligershostel in Kaapstad. Na de lange vlucht was ik helemaal kapot. Ik heb me even voorgesteld aan de mensen die op dat moment in het hostel waren (meer dan ik had verwacht, vanwege de renovatie van het andere hostel in Kaapstad) maar ik besloot om snel te gaan slapen.

De volgende ochtend werd ik wakker en moest ik erg wennen, maar dat is normaal denk ik. Ik ben met twee Duitsers, een Fin en een Engelse naar V&A Waterfront gegaan. Daar hebben we rondgelopen, geshopt en een hapje gegeten. Waterfront is heel mooi en gezellig! Terug in het hostel had ik er twee nieuwe kamergenoten bij (Duitsers natürlich!) en ik ben met hen lekker uit eten geweest in Observatory, onze wijk!

eelke-deed-vrijwilligerswerk-afrika-tijdens-haar-tussenjaar-2

Oriëntatie

Met een minibusje vol 'nieuwe' vrijwilligers gaan we richting city center. We krijgen informatie over de stad, het vrijwilligerswerk, het verblijf in het hostel, over tours in de weekenden en over veiligheid. Ik kan hier als toerist niet alleen over straat lopen, want dat is te gevaarlijk. Na de informatie maakten we een wandeling met een gids door het centrum van de stad, dat was erg mooi. 's Avonds nog even gechild in het hostel en daarna ben ik vroeg gaan slapen want: morgen de eerste dag op het project. Zin in!

eelke-deed-vrijwilligerswerk-afrika-tijdens-haar-tussenjaar-3

Eerste dag op het project!

Om 8:00 uur kwam ik aan bij St. Pauls Primary School. Een erg oude school wat weinig luxe kent en waar de kids allemaal een uniform dragen. Als eerste heb de kleinste kinderen geholpen met de computerles (ja, ze hebben een paar computers). Na een korte pauze was het tijd om sportles te geven aan kinderen van groep 3: wat een hectiek! Ik denk dat ze allemaal een suikerbom in de pauze hebben gegeten. Ze waren heel enthousiast en uiteindelijk is het toch gelukt om een estafette met ze te doen. Daarna heb ik weer computerles gegeven en daarna een echte sportdocent geassisteerd bij groep 5. Ik ben nog nooit zo vaak 'teacher' genoemd op een dag. Rond 14:00 uur was ik vrij en ben ik met de andere vrijwilligers van mijn project naar het centrum gegaan. Heel gezellig! We hebben op het nippertje het avondeten in het hostelrestaurant gehaald!

eelke-deed-vrijwilligerswerk-afrika-tijdens-haar-tussenjaar-4

“Hello teacher”

Als ik ‘s ochtends langs de klassen loop is het altijd: 'hello teacher!' en 'Teacher! Do we have P.T.?' Zo lief! Op een dag was er een hele gebeurtenis aan de hand toen ik aankwam op m'n project. Één lerares zei spreuken en geboden waarna de kinderen dat herhaalden. Heel gek en indrukwekkend om te zien! Hierna geholpen met computerles. Dat is eigenlijk elke dag zo: eerst computerles en daarna sportles. Elke keer aan een andere groep: van groep 1 tot groep 7.

De jongste kinderen zijn een uitdaging! Toen ik les gaf aan groep 2 waren eerst de meisjes aan de beurt en heb ik geprobeerd een warming-up te doen maar jezus wat een rebelse kinderen. Één moest huilen omdat ze werd buitengesloten en de ander omdat ze was gevallen. Uiteindelijk is het toch gelukt om een race met ze te doen. De jongens waren onverwacht beter te 'handelen'.

eelke-deed-vrijwilligerswerk-afrika-tijdens-haar-tussenjaar-5

De les aan groep 3 was erg leuk. Eerst heb ik les gegeven aan de boys. We gingen voetballen en ze waren superfanatiek dus dat was leuk! Daarna probeerden de girls ook te voetballen maar het was een drama. Iedereen rende achter de bal aan, ook als deze 20 meter buiten het veld was. Ze zijn maar op de speeltoestellen gaan spelen en ik heb een half uur schommels geduwd. En aan de kleinste kids ‘sportles’ geven bestaat uit: ze duwen met schommelen en ze op het klimrek tillen ;).

Het beste moment? Één meisje wou zo graag een keer scoren in de basket, maar ze kon er niks van. Toen ik had uitgelegd hoe ze moest gooien en ze uiteindelijk één keer scoorde en ze zó blij was, kon mijn dag ook niet meer stuk. Zo schattig :).

eelke-deed-vrijwilligerswerk-afrika-tijdens-haar-tussenjaar-6

Trips

Naast het vrijwilligerswerk is er ook veel vrije tijd over om leuke activiteiten en excursies te doen! Zo ben ik een weekend weggeweest met een groepje en hebben we een deel van de Garden Route gedaan, zijn we op safari geweest, gekanood in de wildernis, hebben we de Cango Caves bezocht en gebungeejumpt. Dit was zo’n gave trip!

Ook heb ik een dagexcursie gemaakt naar Cape Point, Kaap Die Goeie Hoop en Boulders Beach (pinguïn paradise). Vooral Cape of Good Hope vond ik indrukwekkend mooi! Een hele vette trip. Er zijn nog meer geweldige dingen om te doen ik Kaapstad, waaronder het beklimmen van de Tafelberg, Lion’s Head, de zonsondergang bekijken op Signal Hill, en nog veel meer! Ik heb me geen moment verveeld!

eelke-deed-vrijwilligerswerk-afrika-tijdens-haar-tussenjaar-7

Afscheid

Laatste dag project! Beetje gek wel, want ik raakte wel een beetje gehecht aan de kinderen. Eerst computerles gegeven en na de break sportles aan de groepen 3A en 3B gegeven. De jongens gingen voetballen en de meisjes basketballen/ spelen in het park. Vind het echt cool dat één meisje uit die groep nooit met de anderen in het park wil spelen, maar met de jongens meevoetbalt.
Toen ik klaar was heb ik nog even op een klas van groep 1 gepast. Ik ga ze wel missen die kids :'). Docente Miss Thomas had nog een cadeautje voor me die haar klas gaf. Iedereen nog even een dikke knuffel gegeven en toen was het tijd om te gaan.

Het was een fantastische tijd. De combinatie van het onvergetelijke vrijwilligerswerk, de leuke activiteiten en trips in de weekenden en buiten het vrijwilligerswerk om, en de rondreis erna. Ik denk er iedere dag nog aan terug en mis het heel erg. Dit is sowieso niet de laatste keer dat ik zoiets ga doen!

Wil jij net als Eelke naar Zuid-Afrika voor vrijwilligerswerk? Bekijk dan hier onze mogelijkheden in Zuid-Afrika!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.