Vrijwilligerswerk in Bolivia

Vrijwilligerswerk | Regulier

Bolivia: tussen de traditionele Indianen

 • Bolivia
 • vanaf 3 weken
 • vanaf 18 jaar

Als je ergens nog de traditionele, Indiaanse cultuur terug wilt vinden, dan moet je in Bolivia zijn. Meer dan 70 procent van de bevolking bestaat uit Indianen. Ze leven vooral van de landbouw en komen naar de steden om traditionele handwerken aan te bieden. Poncho’s, aardewerk, fiësta’s; toeristen zijn er dol op. Toch is Bolivia niet ontdekt door het massatoerisme en dat maakt een verblijf in het land extra speciaal.

 

Bolivia kun je natuurlijk niet verlaten zonder het Titicacameer, de Andes en de resten van de Incabeschaving te zien. Deze cultuurschatten van Bolivia zijn onvergetelijk! Je wordt snel opgenomen door de gastvrije bevolking, helemaal als je als vrijwilliger mee komt helpen!

Vrijwilligerswerk in Bolivia

Jouw programma in het kort

Het traditionele Bolivia kan de hulp van vrijwilligers goed gebruiken. Het is een van de armste landen van Zuid Amerika met een aantal leuke vrijwilligerswerk projecten!

 • Taalcursus in koloniaal Sucre
 • Kleine groep studenten
 • Natuur-, cultuur- en sociale projecten
 • Meest echte Indiaanse land
 • Verblijf in een gastgezin of in een residentie

De projecten in Bolivia

Bolivia is een arm land, er is weinig industrie en veel mensen kunnen niet lezen of schrijven. Op het gebied van vrijwilligerswerk is er dan ook veel te doen. In Bolivia zijn er diverse projecten waar jij als vrijwilliger een bijdrage kunt leveren. Zo kun je op diverse scholen en opvangcentra terecht waar je kinderen Engelse les geeft en helpt bij hun huiswerk. Ook organiseer je leuke activiteiten voor de kinderen en ondersteun je het personeel bij hun dagelijkse taken. Verder is er nog een speciaal programma waarbij je geplaatst wordt bij een inheemse stam. Door samen met hen te wonen en werken leer je alles over hun bijzondere levenswijze! Dit zijn jouw projecten:

Vrijwilligerswerk Events

Heb je behoefte aan contact met een oud-deelnemer of iemand van het Vrijwilligerswerk Team? Bekijk hier de online presentaties en persoonlijke afspraakmomenten en stel je vragen!

Reisdetails

Ben jij geschikt als vrijwilliger?
 • Je bent minimaal 18 jaar oud
 • Je bent flexibel en initiatiefrijk
 • Je bent een ondernemend persoon en zelfstandig ingesteld
 • Je vraagt een Verklaring Omtrent Gedrag aan
 • Je houdt van een uitdaging en je zoekt graag naar creatieve oplossingen
 • Je neemt deel aan onze voorbereidingsworkshop

Wanneer jij op een project met kinderen wilt gaan werken, zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Lees hier meer over onze visie & missie en over vrijwilligerswerk met kinderen.

Wat zijn de programmakosten?

Programmakosten

De programmakosten zijn afhankelijk van het gekozen programma('s) en de gekozen locatie. De programmakosten staan in de informatie over ieder specifiek project vermeld. Wil je meer informatie over jouw mogelijkheden? Neem dan contact op met het Vrijwilligerswerk team.

Inclusief

Voor vertrek

 • Een goede voorbereiding & begeleiding van het Vrijwilligerswerkteam
 • Handboek Bolivia; de complete voorbereiding van A tot Z
 • Vliegticket offerte – vraag deze na boeking vrijblijvend aan
 • Deelname aan onze voorbereidingsworkshop

Na vertrek

 • Airport pick-up en transfer naar accommodatie
 • Taalcursus Spaans
 • Lesmateriaal en extra schoolactiviteiten
 • Verblijf bij gastgezin tijdens taalcursus - inclusief ontbijt en lunch
 • Verblijf in residentie tijdens vrijwilligerswerk - exclusief maaltijden
 • Begeleiding van partnerorganisatie
 • Noodnummer - 24 uur per dag, 7 dagen per week
 • Certificaat als bewijs van deelname (op aanvraag)

Exclusief

 • Administratiekosten: € 100,-
 • Vliegticket naar Bolivia
 • Annuleringsgarantie - specifiek afgestemd op de programma’s van Travel Active
 • Werk- en reisverzekering - Tasman Verzekeringen biedt een speciaal pakket voor vrijwilligerswerk
 • Visumkosten (indien van toepassing)
 • Kosten voor aanvraag Verklaring Omtrent Gedrag (deze is noodzakelijk om te kunnen deelnemen): +/- € 40,-.
 • Vaccinaties - Informeer bij Travel Doctor welke vaccinaties je nodig hebt

Hoe worden de programmakosten besteed?

Travel Active vindt het belangrijk om helder en transparant te zijn over de besteding van de programmakosten. Lees meer over de opbouw en besteding van de programmakosten voor onze vrijwilligerswerkprogramma’s.

Accommodatie & maaltijden

Kies jij voor een verblijf bij een gastgezin of een residentie? Verblijven bij een gastgezin heeft vele voordelen. Je leert de cultuur snel kennen en staat midden in de community. Je wordt opgenomen in het lokale gezinsleven en ervaart de gastvrijheid als geen ander. Een unieke ervaring die jou vooral tijdens de taalcursus zal helpen om het Spaans snel te leren spreken! Bij een gastgezin heb je een eigen of gedeelde kamer en is het ontbijt en de lunch inbegrepen.

Een andere mogelijkheid is om in een residentie te verblijven. Verwacht geen luxe voorzieningen, maar een eenvoudig huis voorzien van basisfaciliteiten. Maaltijden zijn hierbij niet inbegrepen. In de residentie maak je snel contact met andere studenten en vrijwilligers. Een combinatie is ook mogelijk! Verblijf bijvoorbeeld tijdens de taalcursus bij een gastgezin en tijdens het vrijwilligerswerk in de residentie.

Vertrekmogelijkheden

Je kunt wekelijks starten met een Taalcursus en Vrijwilligerswerk in Bolivia. Je komt op zondag aan op de luchthaven Sucre en op maandag start je met je taalcursus of vrijwilligerswerk. Na aankomst op de luchthaven word je opgehaald en naar je accommodatie gebracht.

Tijdens lokale vakantieperiodes en feestdagen komen sommige projecten te vervallen.

Wil jij meer informatie over de vertrekmogelijkheden? Neem dan contact op met het Vrijwilligerswerk team.

Voorbereidingen

Travel Active besteedt veel aandacht aan de voorbereidingen op jouw reis. Een goede voorbereiding is immers een voorwaarde voor het succesvol laten verlopen van jouw verblijf in het buitenland. We lichten alle stappen in de voorbereiding even kort toe:

 • Na je aanmelding ontvang je van ons de verdere inschrijfformulieren waar je meer informatie geeft over jouw motivatie, werkervaring (CV), voorkeuren, lengte van je verblijf, startdatum, etc.
 • Wanneer jij de ingevulde formulieren hebt teruggestuurd, nemen wij contact op onze partnerorganisatie om alles voor je te bevestigen en zetten wij en onze partnerorganisatie alle voorbereidingen in gang.
 • Zodra alles bevestigd is, ontvang jij van ons uitgebreide informatie. Zo krijg je een informatiehandboek, onderteken je onze gedragscode en krijg je een uitnodiging om deel te nemen aan onze voorbereidingsworkshop. Nu kun jij ook je vlucht boeken, hier helpen wij je graag bij!
 • Ondertussen kun jij verder met alle andere voorbereidingen op je reis, denk hierbij aan: vaccinaties, aanvragen van een visum (indien nodig) en regelen van je reisverzekering. Het Travel Active team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden.
 • Ongeveer 3 weken voor je vertrek ontvang je van ons alle laatste reisdetails. Alles is voor je geregeld en onze partnerorganisatie verwelkomt jou graag. Je avontuur kan beginnen!
Spaanse taalcursus

Voordat je aan je vrijwilligerswerk begint kun je starten met een taalcursus Spaans. Een taalcursus is mogelijk vanaf 1 week i.c.m. het vrijwilligerswerk. Je kan er echter zelf voor kiezen hoelang je precies de taalcursus wilt doen voordat je start met het vrijwilligerswerk. Je wordt opgehaald op het vliegveld in Sucre en naar je accommodatie gebracht. Gedurende de taalcursus krijg je de eerste dag een taaltest, maak je kennis met je nieuwe klasgenoten en ontmoet je jouw contactpersonen die je aanspreekpunt zullen zijn gedurende je tijd in Bolivia. De Spaanse taalcursus zorgt ervoor dat jij je snel verstaanbaar kunt maken. Dit is onmisbaar voor een goede communicatie gedurende je vrijwilligerswerk. Naast de taal, leer je ook meer over de gebruiken, de cultuur en de bevolking van Bolivia. In je vrije tijd kun je natuurlijk lekker genieten van alles wat de omgeving je te bieden heeft! Na de taalcursus start je met je vrijwilligerswerk programma. Spreek je al wat Spaans? Dan kun je afhankelijk van je projectkeuze ook ’s ochtends de taalcursus volgen en ’s middags bij het project helpen.

Verantwoord vrijwilligerswerk

In 2017 gaven Niko en Reinier van Stichting Volunteer Correct aanzet tot het oprichten van een branchevereniging voor verantwoord vrijwilligerswerk. Om duurzame en verantwoorde praktijken te waarborgen, zijn er kwaliteitsrichtlijnen opgesteld in samenspraak met Better Care Network Netherlands.  Met gepaste trots kunnen we zeggen dat wij aan deze richtlijnen voldoen en aanbieder zijn van verantwoord vrijwilligerswerk!

Extra’s

Trips & excursies

Onze lokale contactpersonen in Bolivia organiseren diverse extra trips en excursies in en rondom de omgeving van je vrijwilligerswerk project. Naast alles wat je meemaakt tijdens jouw vrijwilligerswerk, krijg je dus ook ruimschoots de kans om wat te zien van het land en de omgeving. Je zult jezelf dus niet snel gaan vervelen in Bolivia! Daarnaast blijkt dat veel deelnemers van Bolivia vaak ook nog willen gaan rondreizen, wanneer ze het programma hebben afgerond. Ook dan kun je terecht bij onze lokale contactpersonen die je hier graag mee op weg helpen! Zo ga je veilig en vol zelfvertrouwen op rondreis, met kennis van de locals! Je ziet dus veel meer dan de 'standaard' toerist. Dit maakt jouw culturele ervaring wel heel compleet!

Airport pick-up in La Paz

Standaard bij het vrijwilligerswerk in Bolivia programma wordt je opgehaald van het vliegveld van Sucre. Het is ook mogelijk om te vliegen op La Paz als je dat handiger vindt. Je wordt daar opgehaald van het vliegveld, vanwaar je naar een hotel in La Paz wordt gebracht. Daar overnacht je en de volgende dag vlieg je per binnenlandse vlucht van La Paz naar Sucre. In Sucre wordt je weer opgehaald van het vliegveld en naar je gastgezin gebracht. Dit pakket met airport pick-up, hotelovernachting en binnenlandse vlucht is bij te boeken bij het Vrijwilligerswerk team en de kosten hiervoor bedragen: € 250,-.

Reisverzekering

Natuurlijk sta je te springen om aan je vrijwilligerswerk avontuur te beginnen, maar soms kunnen dingen helaas anders lopen dan gepland. Tasman Verzekeringen is gespecialiseerd in verzekeringspakketten die afgestemd zijn op een specifiek reisdoel. Zo biedt Tasman Verzekeringen onder andere een verzekering specifiek voor het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland. Reguliere reisverzekeringen zijn namelijk vaak niet geldig of qua dekking ontoereikend voor dergelijke reizen. Tasman Verzekeringen voorziet je van goed en betrouwbaar advies en hanteert aantrekkelijke premies.

Annuleringsgarantie

Wanneer je op reis gaat naar het buitenland, boek je deze vaak al enige tijd van tevoren. Tenslotte heb je even nodig om je goed voor te bereiden, je ticket te boeken enz. Helaas kan het zo zijn, dat er in de tussentijd een kink in de kabel komt, waardoor je niet meer op reis kunt. Met een annuleringsgarantie zorg je ervoor dat veel van deze onvoorziene omstandigheden verzekerd zijn en dat je de kosten die annulering met zich meebrengt, terugbetaald krijgt.

Zo start jij jouw Vrijwilligerswerk programma

 
1

Meld je aan

Boek het project of land van je voorkeur

2

Intake & Interview

We begeleiden en adviseren je over alle (combinatie) mogelijkheden

3

Plaatsing & voorbereiding

Je wordt goed voorbereid en begeleid op jouw programma

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.