Imke over haar bijzondere cultuurweek in Sri Lanka

Imke
Vrijwilligerswerk
7 februari 2019

Imke gaat aan de slag op het ouderenproject in Sri Lanka. Voordat ze aan dat avontuur begint krijgt ze tijdens de cultuurweek eerst een bijzondere introductie over Sri Lanka. Wat ze allemaal heeft gedaan deze week? Je leest het hieronder:

Het vertrek en aankomst…

Daar vertrek ik dan... op weg naar Sri Lanka. Ik kan niet omschrijven wat er op dit moment allemaal door mij heen gaat. Zenuwachtig? check, emotionele rollercoaster? Check, vertrouwen? Check, op weg naar een mooi avontuur? Check.

imke-over-haar-bijzondere-cultuurweek-in-Sri-Lanka-1

Later ben ik veilig aangekomen in Kandy, de culturele stad van Sri Lanka. De vlucht ging goed, wel heb ik geen oog dicht gedaan omdat ik zo zenuwachtig was. Van Colombo naar Kandy is het nog 3,5 uur rijden. Ik werd met 2 andere meisjes opgehaald door iemand die ons naar het vrijwilligershuis bracht. De tocht alleen al was een hele belevenis. Aangekomen in het vrijwilligershuis merkte ik al snel dat ik echt een cultuurshock had. De eerste dag was vermoeiend, zoveel indrukken op 1 dag. Morgen ga ik starten met de cultuurweek, ik ben benieuwd..

Ayubowan!

We zijn vandaag begonnen met de cultuurweek; er doen 20 verschillende mensen mee over de hele wereld, dus je kan wel zeggen dat het een drukke bedoeling is. We begonnen met wat informatie over de projecten en al snel gingen we over naar de taalles. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat ayubowan betekent dat je iemand een lang leven wenst, het is een soort begroeting.

Na de taalles gingen we naar Kandy, hier kregen we een korte citytour en hadden we tijd om eindelijk een ijsje te halen, dat is wel nodig met dit warme weer. We eindigden deze eerste cultuurdag met een culturele dansshow. Het was erg leuk om te zien hoe deze mensen zo opgingen in “hun” muziek. Ze hadden allemaal kleurrijke kleren aan en maakten muziek met de trommels. Het was een fijne, maar ook erg vermoeiende eerste echte dag en ik ben benieuwd wat morgen me gaat brengen.

Mijn eerste tempelbezoek

We werden opgehaald door een bus en reden naar de Ranawana Temple; dit was de eerste keer dat ik ooit in een tempel was. Ik vond het erg bijzonder, vooral de mensen die er kwamen. Nadat we de tempel uitkwamen werden we opgewacht door een groep kinderen. Ze wilden met me spelen en laten zien hoe goed ze konden dansen, het was zo leuk om te zien hoe blij hun waren met zo weinig spullen. We hebben hier ook een monnik bezocht, dit was erg speciaal.

Na de tempel reden we door naar de spice garden. Onderweg kwamen we langs mooie plekjes en hadden we wat tijd om foto’s te maken. In de spice garden legden ze ons uit waar al de kruiden vandaan kwamen; ze lieten ons al de planten zien. We kregen ook een heerlijke massage met olie uit de tuin. We reden na de spice garden door naar de Tea factory. Hier kregen we een rondleiding en legde een vrouw ons uit hoe het thee werd gemaakt in Sri Lanka, het was erg fascinerend. We mochten de zelfgemaakte thee ook proeven. Onze laatste stop voor vandaag was de river lake in Kandy, we gingen hier een boottripje maken.

Koken op een Sri Lankaanse manier!

De dag daarna zijn we begonnen met een kookles; we hebben typisch Sri Lankaanse curry gemaakt met rijst. Het was een leuke manier om kennis te maken met de keuken in Sri Lanka. De groep is nu al erg hecht en we hebben al samen weekendplannen gemaakt. Na de lunch reden we met de bus naar het huis van een monnik, hier kregen we les over het boeddhisme. Eerlijk gezegd had ik me er nog niet erg veel in verdiept, dus het was heel interessant om te horen wat de monnik allemaal zei. Na de les gingen we mediteren. Hij vertelde veel over hoe de body en mind centraal staan en hoe je dit onder controle kunt krijgen als je even uit balans bent. Vandaag realiseer ik me extra wat ik allemaal heb in Nederland. De locals hier zijn allemaal zo slim en leergierig, ze hebben er alleen geen geld voor om er iets mee te doen. Ik hoop dat ik ze dit toch een klein beetje mag geven. Sri Lanka heeft nu al een erg speciaal plekje in mijn hart..

imke-over-haar-bijzondere-cultuurweek-in-Sri-Lanka-2

Verschil tussen hindoeïsme en boeddhisme ontdekken

De volgende dag zijn we begonnen met een lokale busrit naar ‘Temple of the Tooth‘. Het is voor de meeste mensen in Sri Lanka een van de meest speciale plekken. Na het bezoek aan deze tempel gingen we naar een hindoeïstische tempel. Het was erg leuk om het verschil te zien tussen het boeddhisme en hindoeïsme. Ik vind dat het nog steeds een speciale plek is. We hebben ook nog batik gedaan; je gebruikt kaarsvet om te tekenen op een stuk kleding. Het was erg leuk om te doen!

Weekendtrip naar Ella

De trip begon met een reis van ongeveer 4,5 uur per bus van Kandy naar Ella. Een redelijk misselijkmakende reis, dus ik was blij toen we er waren. We kwamen aan bij een super mooi huis waar we verblijven voor 2 dagen. ’s Morgens zijn we de little adams peak gelopen. We moesten hiervoor om 04:00 opstaan. Ik ben zo blij dat ik het heb gedaan, want wat was het toch speciaal en mooi. Om half 5 begonnen we met de klim, we hadden verwacht dat we minstens één uur bezig zouden zijn, maar met onze “sportieve” groep was dat al na 35/40 minuten. We waren de eerste die de top bereikten, er was nog helemaal niemand. Om 6:27 begon de zonsopkomst, foto’s zeggen denk ik wel genoeg..

‘S middags besloten we naar de Nine Arch Bridge te gaan, dit was ook erg mooi! Daarna zijn we nog naar de Ravana waterval gegaan. In de avond zijn we een hapje gaan eten in Ella.

Terug naar Kandy

We hebben vanmorgen eindelijk weer een keer een westers ontbijtje gehad, na de hele dag rijst eten ben je blij als je een keer wat anders eet. We zijn daarna nog even naar wat lokale winkeltjes gegaan en hier heb ik wat sieraden gekocht. Om 13:30 uur zijn we richting het treinstation van Ella gegaan. We hebben vanaf hier de treinrit gemaakt naar Kandy toe. De rit duurt ongeveer 7,5 uur, maar echt dit was het allemaal waard! Morgen moet ik om half 7 op om te beginnen met het ouderenproject. Ik heb er erg veel zin in!

imke-over-haar-bijzondere-cultuurweek-in-Sri-Lanka-1-3

Wil jij ook naar Sri Lanka? Of wil je graag wat meer informatie over het programma? Vraag dan een gratis magazine aan of kom naar één van onze vrijwilligerswerk infodagen!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.