Juliette combineerde vrijwilligerswerk in Zambia en Zimbabwe

Juliette
Vrijwilligerswerk
28 januari 2017

Na drie weken Zimbabwe, vertrok Juliette naar Zambia om les te geven op een school.

Verwonderend Niemandsland

Na de 2 weken in Zimbabwe vertrok ik met de bus naar Zambia toe. Het was een busreis van 6 uur. Deze bus kwam aan bij de Victoria Falls, hier heb ik dan ook een nachtje verbleven in het Victoria Falls backpackers lodge, omdat mijn eindbestemming Livingstone was. Livingstone was dan ook vlak over de grens heen. Na het nachtje slapen werd ik opgehaald door een taxi en naar de grens gebracht. Ik heb het stukje ‘niemandsland’ tussen Zimbabwe en Zambia gelopen met 3 volle en zware tassen. Ik raad iedereen aan om dit stuk te gaan lopen, ook al heb je 3 overvolle tassen mee die je nauwelijks vast kan houden, maar het is het waard want je kijkt je ogen uit. Je loopt tussen de apen, over de o zo hoge Victoria Falls brug heen waar je een super geweldig mooi uitzicht hebt.

Afrikaanse mensen zijn erg open

Eenmaal aangekomen bij de grens van Zambia, heb ik mijn paspoort laten controleren en Rebeccah van het vrijwilligershuis gebeld of iemand mij kon ophalen. Uiteindelijk heb ik gewacht bij een pinautomaat, daar stond een hele aardige beveiliger waar ik allerlei gesprekken mee gehad heb, Afrikaanse mensen zijn zo open over alles. Het leuke van dit gesprek was, wanneer er een aap dichtbij kwam, hij een nepslang uit zijn jas pakte en de apen heel hard weg rende. Na ongeveer een halfuurtje wachten kwam Kevin, de man van Rebeccah, aangereden in zijn auto. Hij bracht mij naar het Sunbird, dat is het vrijwilligershuis waar ik verbleef voor die 3 weken. Ik werd ontvangen door 2 meiden en zij pakten mijn koffers en brachten me naar mijn kamer. Ik ontmoette gelijk mijn kamergenootje, Carsyn. Zij was al een hele lange tijd in Zambia. Ik had even tijd om mijn spullen uit te pakken, en daarna kreeg ik een rondleiding door het Sunbird. Na de rondleiding vroeg Carsyn gelijk of ik mee wilde de stad in. Hier kon ik gelijk even mijn geld omwisselen in Kwacha en wat boodschapjes halen.

Oriëntatiedag in Zambia

De volgende dag, zondag, hadden we ook nog vrij en zijn we weer de stad in geweest. Het was veel warmer dan in Zimbabwe, dus ik raad je aan om goed te blijven drinken! Op de eerste maandag in Zambia had ik mijn oriëntatiedag. In de ochtend hebben we besproken waar ik vrijwilligerswerk ging doen en wat ik moest verwachten en in de middag ben ik de stad in geweest om een simkaart te regelen om altijd makkelijk mijn ouders te kunnen berichten.

Lesgeven op een school

Nou daar ging ik dan, op dinsdag had ik mijn eerste dag als ‘teacher Juliette’. We liepen op 8.30 weg en we waren er om 10.00, anderhalf uur lopen doe je niet dagelijks dus ik was heel moe daarna. De eerste keer ging je lopen met iemand van het Sunbird, zodat je voor de volgende dag de weg wist en dat je dan alleen op pad kon. Maar als je de blije gezichten ziet van de kindertjes die je les gaat geven word je hele dag weer goed. Om 12 uur liepen we weer terug naar huis om op tijd te zijn voor de lunch. Dit was wel even een omslag voor mij, ik was werkdagen van 8 tot 5 gewend in Zimbabwe. En hier in Zambia was het na 12 uur gewoon klaar. Wel kon je in de middag nog gaan helpen op andere projecten of natuurlijk de stad in gaan.

Rekensommetjes en spelen

Woensdag had ik mijn eerste echte dag als ‘teacher juliette’. De school is niet heel groot, normaal hadden ze 3 klassen maar omdat er wat naar hogere groep zijn gegaan zitten die niet meer op deze school, dus is er nu nog maar 1. Een gemengde klas met jong en oud. Ik begon de dag met rekensommetjes maken voor de oudste kinderen, allemaal andere zodat ze niet konden afkijken bij elkaar. Maar het was sowieso eerst even moeite doen om ze het te laten maken omdat iedereen door elkaar zit en de jongste een kleurplaat heeft en dat natuurlijk veel interessanter is dan de rekensommen. Na een uurtje hadden de meeste de 5 sommetjes af. Er waren van de 10 kinderen die de sommen moesten doen maar eentje die het allemaal goed had. De rest had maar wat gedaan en wist soms niet eens welk getal er stond. Dat was best schokkend om te zien. Sommige kinderen kunnen nog niet eens hun naam schrijven. Na de rekensommen en de kleurplaten was het pauze, de pauze start om 10.30, en dan eten ze eerst hun eten en gaan daarna spelen. Dan spelen ze tot 12 uur en eten ze lunch en zijn ze vrij. In de avond lekker een hapje gegeten in een restaurantje met Carsyn. Zo zag dan ongeveer de hele week eruit, van maandag tot vrijdag werken en lesgeven op de school, en in het weekend vrij.

De Victoria Falls

Na dat ik een week mijn kamer had gedeeld met Carsyn kwam er een nieuw kamergenootje bij, dus waren we nu met zijn drietjes. De dag na dat Denali aangekomen was zijn we gelijk met ons 2en naar de Victoria Falls geweest. Dit is echt iets wat je moet doen. Je betaalt als ‘buitenlander’ wel veel meer dan de bevolking zelf, maar het is het zeker waard. Als je de foto ziet dan begrijp je helemaal waarom.

Vakantie voor de kinderen op school

In mijn 2e volle week als teacher Juliette kreeg ik te horen dat de vrijdag van week 2 al de laatste dag was van de kinderen die ik les gaf. Dit is omdat daarna hun vakantie begon voor een paar weken. Toen ik dit te horen kreeg ben ik in de middag gelijk naar de supermarkt geweest om wat leuks voor ze te regelen. Ik had met de leraren, de andere vrijwilligers en de familie Germs, afgesproken om er een soort ‘feestdag’ van te maken. Uiteindelijk heb ik voor de kinderen een plastic tasje gevuld met daarin 1 grote ballon, 1 kleine ballon, een lolly, en een klein armbandje. Ook had ik in een winkel flesjes drinken gekocht en zakjes chips.

Schminken en tandenpoetsles

Nou het was uiteindelijk vrijdag en de kinderen hadden heel veel zin in die dag omdat ze natuurlijk wel een beetje wisten wat er zou gaan gebeuren. We begonnen de dag met het schminken van de gezichtjes van alle kinderen, dit is voor hun heel speciaal dus het was soms nogal een gevecht wie er eerst mocht en wie daarna. Na het schminken kregen ze van mij een flesje drinken en een zakje chips. Toen ze dat eenmaal op hadden, gaf Maartje, de andere vrijwilliger, een tandenpoetsles. Na de tandenpoetsles ging de muziek aan en kregen ze van mij de cadeautjes. En daarna hebben we nog veel gedanst en ging ik uiteindelijk naar huis. Want ik moest gaan inpakken want ik ging dit weekend op safari!

Op safari!

Op zaterdag ging mijn wekker om 5.30 in de ochtend en ik werd om 6.00 opgehaald om op safari te gaan! We begonnen de dag met de bootsafari, hier zag je veel watervogels en natuurlijk wel wat beesten die vlakbij het water leefden. Na de bootsafari waar we al heel veel gezien hadden, gingen we lunchen in een restaurantje, na de lunch gingen we verder met de safari. Maar nu in de jeep.  Hier zagen we vooral veel hertjes, olifanten, nijlpaarden en giraffen van heel dichtbij. Na de jeepsafari gingen we naar onze tenten toe. We sliepen gewoon midden in het nationaal park er kon elk moment een dier naast je tafel staan. Eenmaal aangekomen stond het eten al klaar en gingen we na het eten gelijk ons bed in. Ik moet eerlijk zeggen dat ik best wel bang was die avond en nacht. De volgende dag gingen we vroeg op pad om in de ochtend weer even in de jeep te gaan rijden door het nationaal park heen. Deze keer zagen we niet zo veel dus gingen we maar terug naar het tentenkamp en daar stond een brunch klaar voor ons. Na de brunch gingen we alles inpakken en opruimen en gingen we voor de laatste keer in de jeep door het nationaal park rijden. Deze keer zagen we veel meer, we hebben natuurlijk nog gewoon de olifanten en de giraffes gezien, maar nu ook zebra’s, leeuwen, luipaarden. Daarna was het alweer tijd om terug te gaan naar Sunbird.

De laatste week vrijwilligerswerk in Zambia

In de dagen daarna heb ik nog les gegeven aan de kinderen uit het dorpje van de school. Dit was gewoon hetzelfde als de andere lessen die ik gedaan had. En op zondag kwam er een eind aan dit avontuur en ging ik in het vliegtuig naar huis. Zoals ik mijn laatste dag in Afrika op Facebook schreef: wat zijn de 5 weken ontzettend snel gegaan!

Mijn ervaring in Zambia en Zimbabwe

Wat heb ik een ontzettend gave tijd gehad in Zambia en in Zimbabwe. Ik ben super dankbaar dat ik dit heb kunnen en mogen doen. Dat ik les heb kunnen geven aan kindjes die het echt goed kunnen gebruiken en ze iets heb kunnen bij brengen en wanneer ze iets eindelijk snapte alle blije gezichtjes te zien in Zambia, dat ik een handje heb kunnen helpen met dieren verzorgen en alles er om heen in Zimbabwe, en natuurlijk zoveel heb geleerd en gezien over de cultuur en de landen! Ik heb veel nieuwe en leuke mensen leren kennen die ik zeker niet ga vergeten. Ik ben een hele ervaring rijker en heb veel geleerd! Voor nu gedag zeggen tegen de geweldige mensen hier en de geweldige bevolking en cultuur, maar ik ga zeker terugkomen!

Wil jij ook Zambia en Zimbabwe met elkaar combineren en werken met mens en dier? Bekijk dan onze combinatiereis naar Zambia en Zimbabwe.
Of ga je liever naar een van de andere vrijwilligerswerk bestemmingen?
Vraag ook onze vrijwilligerswerk brochure aan en bekijk onze gratis Infodagen!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.