Infodagen Gratis magazine
Linda Vrijwilligerswerk in Zimbabwe 16 december 2013

Als student Eco & Wildlife aan Helicon Opleidingen in Velp kreeg Linda de mogelijkheid stage te lopen in het buitenland. Linda koos via Travel Active voor het Chipangali Wildlife Orphanage, een Aequor erkend stagebedrijf midden in Zimbabwe. Dit wildlifeproject bestaat dit jaar alweer 40 jaar en wordt gerund door een van oorsprong Brits echtpaar. Zij leggen hun ziel en zaligheid in het opvangen en weer uitzetten van wildlife. De dieren die op het project worden opgevangen variëren van aapjes en leeuwen tot impala’s en klein wild.

Wilde onvoorspelbare dieren

“Mijn verblijf in Zimbabwe is erg leuk geweest. De begeleiding was goed, zeker van de direct betrokkenen. Ook het afronden van al het papierwerk voor mijn stage is zonder enige problemen verlopen. Ik heb er een erg leuke tijd gehad en er was naast het werken op het project ook tijd om activiteiten in de omgeving te doen, zoals een meerdaags bezoek aan de nationale parken Hwange, Matobo en Victoria Falls. De werkzaamheden werden zo veel mogelijk over de verschillende deelnemers verdeeld, zodat iedereen alle activiteiten kon doen en er veel afwisseling was. Als je problemen had met bepaalde activiteiten (zoals bijv. het slachten van een koe als vlees voor de roofdieren), was ook dat zonder problemen bespreekbaar. Ook de veiligheid van de vrijwilligers werd regelmatig ter sprake gebracht om ons ervan bewust te houden dat de dieren die er verblijven wild zijn en dus niet altijd voorspelbaar, ook al lijken ze nog zo tam. Ook bij klussen met nieuwe dieren werden we verzocht op enige afstand te blijven, zowel voor onze veiligheid als voor de rust van de dieren. Meekijken mocht altijd, daar werd dan ook echt ruimte en tijd voor gecreëerd.”

blog-linda-liep-stage-chipangali-wildlife-orphanage

blog-linda-liep-stage-chipangali-wildlife-orphanage

Best fris

“Qua accommodatie slaap je in een gedeelde kamer en het comfort was basic: bed, kast hoektafel. De accommodatie bestond uit gemetselde muren met daarboven een rieten dak en tussen beiden een rondlopende opening van ca 15 cm, waar de wind redelijk vrij spel had, enkel tegengehouden door een gordijntje. Ik heb hier weinig problemen mee gehad, maar er waren meerdere mensen die het koud hebben gehad. Een dikke slaapzak is dus geen overbodige luxe. Ook de keuken/dagverblijf waar we ons ontbijt kregen, s’ ochtends koffie dronken en waar we ’s avonds na het eten nog even bij elkaar zaten, had een dergelijke bouw. Soms was dat best wel fris (ik was er in juli, dan is het daar winter), met temperaturen rond het vriespunt. Het fleece vest was absoluut onmisbaar, zeker als het waaide en bewolkt was. Het zonnetje, dat er gelukkig overdag meestal doorkwam maakte veel goed.”

blog-linda-liep-stage-chipangali-wildlife-orphanage

blog-linda-liep-stage-chipangali-wildlife-orphanage

Hutjes

“Op het terrein is behoorlijk wat achterstallig onderhoud, met name diverse dierenverblijven en de hiervoor beschreven “hutjes” konden een opknapbeurt gebruiken. Ik heb echter wel het idee dat ze hun uiterste best doen om de tijd en het geld dat ze beschikbaar hebben hier ook voor te gebruiken. De dieren hebben absoluut prioriteit nummer één! De mankracht en het geld waarover ze beschikken zijn waarschijnlijk hun grootste probleem. Ze zijn dus blij met elke vrijwilliger die komt helpen.”

“Ik heb er een goede tijd gehad en denk ik er met veel plezier aan terug. De omstandigheden waren soms erg Afrikaans, maar dat was nu eenmaal het continent waar we zaten, dus dat hoort er ook bij. Het was een ervaring die ik niet had willen missen.”

Zou jij vrijwilligerswerk willen doen in Zimbabwe? Of ga je liever naar een van de andere vrijwilligerswerk bestemmingen? Vraag ook onzevrijwilligerswerk brochure aan en bekijk onze gratis Infodagen!

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's