Vrijwilligerswerk met kinderen

Constructief en duurzaam vrijwilligerswerk met kinderen op een sociaal project

Je wilt als vrijwilliger gaan helpen op een sociaal project met (jonge) kinderen. Je wilt graag iets bijdragen en zorgen voor een extra paar handen ter ondersteuning op projecten. Voordat je de definitieve keuze maakt om daadwerkelijk vrijwilligerswerk met kinderen op een sociaal project te gaan doen, is het belangrijk onderstaande informatie goed door te lezen.

Werken aan een project met kinderen

Je kunt ervoor kiezen om via Travel Active vrijwilligerswerk te gaan doen op een project met kinderen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een naschoolse opvang, kleuterschool/basisschool of een opvangproject voor kinderen met een beperking. Voor kinderen is regelmaat, veiligheid en een vertrouwde omgeving erg belangrijk. Travel Active vindt het belangrijk dat deze aspecten ten alle tijden gewaarborgd blijven op de projecten waarmee wij samenwerken. Het is daarom belangrijk als vrijwilliger stil te staan bij de rol die jij kunt en wilt gaan spelen in het leven van deze kinderen voor de tijd dat jij op het project werkt. Bedenk goed of jij genoeg kennis en ervaring met kinderen hebt om een bijdrage te kunnen leveren. Wanneer je je bij ons inschrijft voor een sociaal project, zal Travel Active dan ook samen met jou en onze partnerorganisaties in het buitenland bekijken, welk project voor jou het meest geschikt is. Om de projecten te monitoren bezoeken wij deze regelmatig en bovendien is er dagelijks contact met de partnerorganisatie om voortgang en andere belangrijke zaken omtrent de projecten te bespreken.

Hoe lang ga jij vrijwilligerswerk doen?

Wanneer je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen, kom je terecht in een hele andere cultuur. Dit betekent andere gewoonten, regels en gebruiken waaraan je vaak enige dagen moet wennen. Ook op het project waar je gaat helpen is het belangrijk eerst te bekijken hoe het project is opgezet, wat de dagelijkse bezigheden zijn en hoe de taken verdeeld zijn. Travel Active moedigt haar vrijwilligers dan ook aan, zo lang mogelijk vrijwilligerswerk te gaan doen. Zeker wanneer je werkzaam bent op een project met kinderen raden we een periode vanaf minimaal 4 weken aan (eventueel aangevuld met een cultuurweek of oriëntatieprogramma). Tijdens deze dagen/week leer je al veel over de cultuur en omgangsvormen. Een langere tijd op een project zorgt ervoor dat jij je rol als vrijwilliger beter kunt ontwikkelen en op deze manier een welkome ondersteuning bent voor lokale projectmedewerkers.
Wanneer je toch iets wilt bijdragen, maar niet voor een langere periode beschikbaar bent, is het wellicht beter te kiezen voor een project waarop je minder direct of intensief betrokken bent bij kinderen. Bijvoorbeeld een voorlichtings-, wildlife of renovatieproject. Volg je een opleiding in een relevante richting zoals maatschappelijk werk, Social work, pabo of psychologie of heb je al werkervaring met kinderen? Dan kun je door je ervaring vaak wat sneller en effectiever aan de slag met een project.

Voorbereiding en voorwaarden voor vrijwilligers

Travel Active vindt het belangrijk dat al onze vrijwilligers goed en uitgebreid voorgelicht worden, voordat ze naar het buitenland vertrekken. Ook hebben wij enkele voorwaarden opgesteld, zodat onze vrijwilligers een duurzame en constructieve bijdrage kunnen leveren aan onze projecten. Met Travel Active volg je onze voorbereidingsworkshop waarin wordt ingegaan op o.a. cultuurverschillen, de rolverdeling tussen lokale medewerkers en vrijwilligers en hechting bij kinderen. Dit is onmisbaar in de voorbereiding op vrijwilligerswerk met kinderen in het buitenland.

Vrijwilligers op sociale projecten vragen wij om:

  • een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG);
  • deel te nemen aan onze voorbereidingsworkshop;
  • onze gedragscode te ondertekenen. Deze gedragscode bevat een aantal richtlijnen die betrekking hebben op het werken met kinderen;
  • mee te werken aan onze evaluatie na terugkomst uit het buitenland.

Vragen over vrijwilligerswerk met kinderen?

Heb je vragen of opmerkingen over het werken aan een sociaal project, bijvoorbeeld over vrijwilligerswerk met kinderen? Neem dan contact op met ons vrijwilligerswerk team via vrijwilligerswerk@travelactive.nl of tel. 085-222 4800. Wij helpen je graag verder!

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

35 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.