Lange tijd met de auto naar het buitenland

Travel Active
Algemeen
14 januari 2020

Bij een autovakantie naar het buitenland denken we er helemaal niet bij na of je met je Nederlandse kenteken wel in een ander land mag rijden. Hier is ook geen probleem mee, mits je goed verzekerd bent en aan alle voorwaarden voldoet. Maar hoe zit dat als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt?

Werken of studeren in het buitenland

Ga je werken of studeren in het buitenland, dan is dit meestal voor langere tijd. Voor landen in Europa is het gemakkelijk om je eigen auto mee te nemen naar het land waar je werkt of studeert. Vanwege het vrije verkeer van goederen en personen is dit vooral heel gemakkelijk in Europese lidstaten. Er zijn in Europees verband ook afspraken gemaakt. Hierbij is bepaald dat wanneer ingezetenen voor een periode tot zes maanden in een ander Europese lidstaat verblijven, zij niet verplicht zijn om zich in het nieuwe land in te schrijven. Is je verblijf langer dan zes maanden, dan ben je verplicht om je in eigen land uit te schrijven en je in te schrijven als ingezetene van het nieuwe land. De verplichting tot belasting betalen vervalt in je eigen land en je gaat vanaf dan belasting in het gastland betalen.

Je auto voor langere tijd in het buitenland

Niet alleen jijzelf moet voor een periode langer dan zes maanden in het gastland worden ingeschreven, dit geldt ook voor je auto. Je schrijft je auto eerst uit bij de RDW in Nederland, waarna je de auto in je nieuwe land inschrijft. Dit houdt ook in dat je een ander kenteken krijgt. Je Nederlandse kenteken lever je in. Ook het kenteken- en eigendomsbewijs moet in je nieuwe land worden geregistreerd. Vaak gaat hier een technische keuring aan vooraf, maar dit verschilt per lidstaat. Je moet hiervoor ook inschrijvingsgeld betalen en vanaf dan betaal je ook wegenbelasting in het land waar je verblijft.

Hoe auto verzekeren in het buitenland?

Wanneer je je uitschrijft uit het Nederlandse bevolkingsregister, heeft dit ook gevolgen voor je Nederlandse verzekeringen, waaronder de autoverzekering. Je verzekering is dan niet meer geldig. Je kunt je auto dus niet in Nederland verzekerd laten houden als je langer dan zes maanden in het buitenland verblijft. Je zult daarom bij een verblijf van langer dan zes maanden een autoverzekering moeten afsluiten in het land waar je verblijft. Ook hier zijn in Europees verband afspraken over gemaakt, waarbij ook een WA-verzekering verplicht is.

Korter dan zes maanden

Is je verblijf in het buitenland korter dan zes maanden? Je mag je auto gewoon meenemen en in Nederland ingeschreven laten staan. Voorwaarde is dan wel dat je alle autopapieren voortdurend bij je hebt. Bij een controle kan er dan direct nagegaan worden in welk land jij je belastingen betaalt. Je mag je auto ook niet uitlenen of verhuren aan inwoners van het land waar je verblijft. Informeer je altijd over de regels van het betreffende land. Er zijn namelijk ook landen waar je ongeacht de lengte van het verblijf wegenbelasting moet betalen door een vignet aan te schaffen.

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.