8 redenen om gastgezin te worden voor een buitenlandse scholier

Travel Active
High School Holland
22 augustus 2022

Via High School Holland maken tientallen uitwisselingsstudenten van over de hele wereld hun droom waar: een periode van 3 tot 10 maanden onderdompelen in de Nederlandse cultuur, taal en tradities. De scholieren wonen bij Nederlandse gastgezinnen en gaan naar de middelbare school. Als gastgezin biedt u de student een warm thuis en gaan jullie samen dit avontuur aan. Wilt u weten waarom gastgezin worden van een buitenlandse student ook een fantastisch avontuur voor u en uw gezin is? Lees dan snel verder!

1. Maak kennis met nieuwe culturen en verbreed uw horizon

Een culturele uitwisseling is niet alleen een avontuur voor de buitenlandse scholier, ook voor u als gastgezin. U leert over de cultuur, taal en tradities die uw uitwisselingsstudent met zich meebrengt! U maakt kennis met een nieuwe cultuur en verbreed uw horizon. Zo leert u bijvoorbeeld een beetje over de Spaanse taal met een uitwisselingsstudent uit Argentinië of Spanje. Misschien proeft u voor de eerste keer de lokale gerechten uit de Thaise of Mexicaanse keuken. U ontdekt de verschillen tussen de Nederlandse cultuur en de cultuur van uw buitenlandse student gewoon bij u thuis aan de keukentafel.

High School Holland - 8 redenen om gastgezin te worden voor een buitenlandse scholier

2. Toerist in eigen land

Wanneer u een student in huis heeft leert u de omgeving van ons land nog beter kennen. De student is benieuwd naar bijvoorbeeld de tulpenvelden, windmolens en grote steden in Nederland. Samen gaan jullie op ontdekkingsreis en bezoeken jullie de mooiste plekken van Nederland en wordt óók u toerist in eigen land. U biedt de student de kans om alles over Nederland te leren en te ontdekken, wat een ontzettend dankbaar gebaar is.

3. Leer de Nederlandse cultuur beter kennen

U krijgt een andere kijk op Nederland. Natuurlijk wist u als Nederlander dat de kroketten, de winterse stamppot en de boterham met hagelslag typerend zijn voor Nederland. Maar ook de klompen, windmolens en fietsend naar het werk door weer en wind zijn typisch Nederlands. Maar wist u bijvoorbeeld dat een washandje typisch Nederlands is? En heeft u wel eens nagedacht over de verjaardagskalender die in ieder huis op het toilet hangt? Wanneer u een buitenlandse student in huis heeft, zal hij of zij u op onze gekke gewoontes wijzen, en zo leert u Nederland nog beter kennen.

4. Maak het verschil

U biedt een student een veilig en warm thuis in Nederland. De student is tussen de 14 en 18 jaar oud en komt helemaal alléén naar een vreemd land. Voor de scholier is het natuurlijk hartstikke fijn wanneer er een gastvrij gezin op hem of haar staat te wachten. De scholier wordt door u als gastgezin volledige opgenomen in het gezinsleven. Zo krijgt u er een extra gezinslid bij en de uitwisselingsstudent krijgt een tweede familie in een vreemd land. U, als gastgezin, biedt de student dit en u gunt hem of haar daarmee een fantastische uitwisseling.

High School Holland - 8 redenen om gastgezin te worden voor een buitenlandse scholier leerling

5. Een internationaal netwerk met nieuwe contacten

Wanneer u gastgezin wordt, leert u veel nieuwe mensen kennen en bouwt u een internationaal netwerk op. Omdat u een buitenlandse student in huis neemt, leren jullie elkaar door en door kennen. De ouders van de student zijn dolblij met uw goede zorgen. Daarom betekent u veel voor zowel de student als zijn of haar ouders. U leert niet alleen uw uitwisselingsstudent beter kennen, maar ook andere gastgezinnen met hun studenten op de 'Meet Your Student Day’ en 'Family Day’. Hier houdt u levenslange vriendschappen aan over.

Belgische High School Holland studente Juliette ”I’m having a really great time here!” 2

6. Een avontuur voor zowel student als gastgezin

Een uitwisselingsstudent in huis is een ervaring om nooit te vergeten voor zowel student als gastgezin. Uw wereld wordt even op zijn kop gezet, maar hier komt een ontzettend leuke ervaring uit voort. Voor de student is het een hele spannende ervaring waar nog vele jaren later over gepraat wordt. Óók zult u nog vaak terugdenken aan de tijd dat de uitwisselingsstudent deel uitmaakte van uw gezin. 

Waar moet een gastgezin voor een High School Holland student aan voldoen 2

7. Vergroot uw kennis

Als gastgezin heeft u een grote maatschappelijke impact. U draagt bij aan het vergroten van het internationale begrip en waardering. Hoe beter we andere culturen begrijpen, hoe meer we van elkaar kunnen leren en versterken.

High School Holland studente Lavinia ”I haven’t failed a single test!” 1

8. Meer gezelligheid in huis

Een (extra) zoon of dochter in uw gezin of een broer of zus voor uw kinderen. De uitwisselingsstudent is een extra persoon in uw gezin wat voor meer gezelligheid en vreugde zorgt. Een gezellig en warm thuis is ontzettend belangrijk voor een uitwisselingsstudent, hiermee voelen ze zich snel op hun gemak en voelt hun Nederlandse thuis ook echt als thuis. Bent u enthousiast geworden om gastgezin te worden en wilt u een buitenlandse student een warm thuis bieden in Nederland? Ga deze waardevolle nieuwe uitdaging aan en wordt gastgezin!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of wilt u direct uw wens van een buitenlandse student in vervulling laten gaan? Bekijk dan het overzicht van alle studenten die in 2022 naar Nederland komen of vraag de gratis brochure aan!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.