Infodagen Gratis magazine
Froukje High School Canada 14 april 2020

Naam: Froukje
Leetijd: 20 jaar
Ging naar High School in: Canada
Gekozen voor deze bestemming omdat: Ik kende een paar mensen, onder wie mijn nichtje, die al eens zo’n tussenjaar naar Amerika hadden gedaan. Die verhalen waren me supergaaf en eigenlijk vanaf dat moment liet ik het idee niet meer los om ook zoiets te doen. Ik ben gaan kijken naar de mogelijkheden en ik kwam er snel achter dat Amerika al niet meer zou lukken, gezien de leeftijd die ik zou hebben na vwo. Er waren nog wel een paar andere opties, onder andere Canada. Ik heb voor Canada gekozen omdat het toch nog veel lijk op het Amerikaanse high school plaatje met gele schoolbussen en schoolteams. Maar ook omdat ik de Canadese natuur supermooi vind en hun zachtaardige cultuur me meer aanspreekt. Achteraf denk ik dat dit zelfs een betere keuze geweest is dan Amerika.

Froukje over school

Ik denk dat ik het leukste vak ‘business management’ vond. Hierbij leerde je hoe een bedrijf intern bestaat en de verschillende rollen die er zijn. Daarnaast had ik ook nog het vak ‘sociology’, wat ik gewoon heel interessant vond. De docente volgde ook totaal niet de lesvoorschriften maar leerde ons gewoon wat zij interessant vond. 

Ik wil mensen er wel op behoeden dat ze niet te makkelijk vakken kiezen. Ik heb namelijk in het eerste semester vakken gekozen als houtbewerking, toerisme en communications technology. Dit waren allemaal vakken waarbij ze zeiden: ‘in dit vak mag je de tijd gebruiken om andere vakken ook een beetje bij te werken’. We kregen weinig moeilijk Engels en mochten soms gewoon een beetje relaxen. Natuurlijk leuk in het begin maar niet helemaal waar ik voor kwam. Gelukkig heb ik in het tweede semester mijn vakken kunnen veranderen naar meer uitdagende vakken.

blog-de-high-school-throwback-van-froukje

Froukje over vrije tijd

Ik heb tijdens mijn tijd in Canada bij verschillende sportteams gezeten. In de eerste 2 maanden heb ik gevoetbald, daarna 4 maanden geijshockeyd en aan het eind nog 4 maanden rugby gespeeld. Ik had vaak na school een training van een van deze dingen, of soms een wedstrijd waar we dan met z’n alle in de bus heengingen en ook vaak samen gingen eten ergens. De andere dagen en in de weekenden sprak ik vaak af met vrienden en gingen we leuke dingen doen. Dit varieerde van chillen bij iemand thuis tot ergens een activiteit doen in de stad. Ook deed ik vaak in het weekend leuke dingen met mijn gastouders, bijvoorbeeld wandelingen maken of samen ijshockeyen.

blog-de-high-school-throwback-van-froukje

Froukje over populaire dingen in Canada

Canada staat natuurlijk bekend om ijshockey en maple syrup. Met beide ben ik in aanraking gekomen. Ik ben namelijk naar ijshockeywedstrijden geweest van grote steden en van mijn school, en ik ben naar een maple syrup farm geweest als activiteit met mijn school. Verder was rugby ook erg populair op mijn school. Qua hobby’s houden de Canadezen (die ik in ieder geval heb gezien) erg van lekker thuis relaxen op de bank en verder ook een mooie wandeling maken. Mijn gastvader keek altijd heel veel naar politieprogramma’s, maar bijna alle programma’s die in Amerika worden uitgezonden zijn in Canada op de tv te zien. Qua eten is poutine erg kenmerkend (friet met kaas en jus) en een donair pizza, wat eigenlijk gewoon een pizza met kebab erop is maar dan net iets anders. 

blog-de-high-school-throwback-van-froukje

Froukje over haar meest bijzondere ervaringen

Er zijn een aantal hele bijzondere momenten die ik heb meegemaakt. Het leukste is denk ik toch wel mijn eerste ijshockey goal. We stonden al 6-1 voor en we hadden afgesproken niet meer te juichen bij een goal uit vriendschappelijkheid. Ik schaatste met de puck richting de tegenstander, passte naar mijn teamgenoot, die gaf de puck terug en ik scoorde hem in het doel (tevens ook mijn enige goal ooit). Iedereen werd helemaal gek en begonnen te gillen en mijn naam te roepen. Dit was wel een heel bijzonder moment. Achteraf heb ik ook nog de puck gekregen met datum en tegenstander erop. Zoiets soortgelijks gebeurde ook bij rugby, wat ik nooit had verwacht. Sowieso was rugby een hele bijzondere ervaring op zich. Er was een heel hecht teamgevoel en leuke trainingen.

Daarnaast nog vele andere bijzondere dingen meegemaakt zoals prom en graduation natuurlijk, maar ook dingen als onze eigen kerstboom uit het bos hakken, pompoenen snijden, eten koken uit verschillende landen, prachtige wandelingen maken en bevroren ijs-watervallen.

Ook was spirit week een hele bijzondere ervaring. Dit houdt in dat je een week lang elke dag een ander thema hebt, met daarbij behorende kledingvoorschriften en activiteiten. Het is echt bizar hoeveel mensen hieraan meedoen. Zo heb je bijvoorbeeld elke spirit-week een pep-really, wat eigenlijk gewoon is dat de theaterzaal gevuld is met alle studenten en van elk jaar staat er dan één student iedereen op te hypen. Iedereen loopt keihard zijn eigen jaar ‘zinnetje’ te schreeuwen en het is complete chaos. Wel heel leuk! 

blog-de-high-school-throwback-van-froukje

Froukje over vrienden

Ik had al vooraf contact gehad met een van de ambassadeurs van de school, dat zijn mensen die je helpen op gang te komen daar. Het was heel fijn! En eigenlijk ging al vanaf de eerste dag het contact met de internationals heel makkelijk. Niemand heeft natuurlijk nog vrienden daar, dus we trokken erg met elkaar op. Dit maakte het natuurlijk wel lastiger om met Canadezen op te trekken, wat ik achteraf wel heel jammer vond. Maar dit is natuurlijk aan jezelf om te veranderen en heb later ook veel Canadese vrienden gemaakt bij de sportteams waar ik bij zat.

blog-de-high-school-throwback-van-froukje

Froukje over advies

Het beste advies wat ik kreeg is toch wel het standaard ‘je moet op alles ja zeggen’ advies. Dit is toch echt waar! Hoe meer je doet, hoe meer mensen je ontmoet en hoe meer kans je hebt op een leuk exchange jaar.

Froukje over wat ze heeft geleerd van deze ervaring

Sowieso is natuurlijk mijn Engels verbeterd. Ik vond het eerst heel ongemakkelijk om Engels te praten in het openbaar en durfde het ook niet echt. Nu volg ik een Engelse studie en kost het me geen enkele moeite meer om alles te volgen of vragen te stellen/presentaties te geven. Ook heb ik natuurlijk veel situaties meegemaakt waarin het misschien iets minder leuk was, maar ik denk dat ik hierdoor ook wel meer ervaring heb gekregen (ja ik weet het, klinkt lekker standaard, maar het is echt zo). Als het even tegen zit moet je het toch echt zelf oplossen zonder bekende mensen om je heen. Ook doordat je met mensen zit die andere nationaliteiten hebben kan het soms botsen en zo leer je dus ook hoe het is om om te gaan met mensen die anders zijn dan jij. Ik denk dat ik er meer moed door heb gekregen, geleerd heb om nieuwe dingen te doen en nieuwe vriendschappen te sluiten. Ook vind ik dat ik door mijn tijd in Canada heb gezien hoe je goed vriendschappen met thuis  moet onderhouden en wie er echt belangrijk voor je is.

Wil jij aankomend schooljaar ook graag naar een High School in Canada? Of wil je graag wat meer informatie over het programma? Vraag dan een gratis magazine aan of kom naar één van onze High School infodagen! 

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's