High School in het buitenland: het dagboek van een ouder

Jos
High School
11 september 2015

Je hoort altijd leuke verhalen van jongeren die de tijd van hun leven hebben gehad op een High School in het buitenland. Hoe de reis was, hoe de host familie is en wat ze zoal op school doen. Maar hoe beleven de ouders de periode waarin hun kind op een High School in het buitenland verblijft? Vader Jos besloot om een dagboek bij te houden terwijl zijn dochter Ilja op High School avontuur in Amerika was. 

“Ik heb besloten in de eerste week van je vertrek een dagboek bij te houden. In de eerste plaats voor jou , (als je terugkomt) ten tweede voor mezelf (als ik later oud en versleten ben en wat meer tijd heb om te lezen) en ten derde misschien voor toekomstige ouders waarvan hun kind ook een jaar op High School gaat.”

Dat zit wel snor

Vrijdag 15 augustus 2014: Aan de foto’s te zien op Facebook, heb je het enorm naar je zin. Je hebt geen tijd om ons te bellen omdat jullie een vrij druk programma hebben. Op Facebook zien we al “ met schatjes in New York”….dus dat zit wel snor.

Pap? Ik heb internet nodig…

Zondag 17 augustus 2014: Je hebt een parade en ’s avonds ontmoet je de lokale studievrienden bij een kampvuur. Via een berichtje krijgen we te horen dat je minder maagpijn hebt (gelukkig). Je geeft aan dat de Finch-familie enorm hartelijk en warm is. Dara laat me de volgende dag zien dat je Kraantje Pappie’s song ‘de Feesttent’ aan het laten zien bent. Via Facebook zie ik dat je al een behoorlijk aantal nieuwe vrienden hebt gemaakt. Je internetbundel van 500MB heb je in 4 dagen al opgemaakt en je vraagt ons 100MB bij te kopen (benieuwd hoelang je hiermee doet….).

Even wennen…

Dinsdag 19 augustus 2014: Je slaapkamer in Maastricht is al ‘ingenomen’ door Dara. De muren zijn geschilderd en spullen worden verhuisd van de ene naar de andere kamer. Verder merken wij ook dat het een stuk stiller is aan de eettafel: het is duidelijk dat wij ook dienen te wennen aan het feit dat je er niet meer bent. Vanavond nog even met je gechat (blijkbaar heb je met AT&T weinig internetbereik en wil je een Verizon prepaid kaart: ga het maar regelen). Ook nog even een e-mail naar Alison gestuurd met de vraag of alles goed gaat.

Lang leve Skypesessies!

Maandag 25 augustus 2014: De laatste dagen hebben we wat geappt en via Facebook berichtjes uitgewisseld en gisteren hebben we voor de eerste keer geskypet. Blijkbaar waren we de 3de in rij waarmee je een Skypesessie had: eerst met Kyra en een jongen uit het introductieprogramma van New York. Goed je toch even gezien en gesproken te hebben, dit geeft toch een wat beter gevoel dan de berichtjes van de afgelopen dagen. Volgens mij integreer je heel goed en gemakkelijk. Je hebt de hele afgelopen week volleyballes gehad en ook deze week staat dat weer op het programma. Verder ben je ook nog gaan vissen en heb je er 5 uit het water gehaald.

“Af…af!”

Maandag 1 september: Vrijdag waren opa en oma bij ons en hebben we even gefacetimed. Alles gaat goed en je hebt het behoorlijk naar je zin. Blijkbaar had je zelfs één van de honden (een zwarte) op je kamer en riep je “ af af”, weet niet of die Amerikaanse hond zo snel Nederlands leert…. Vanmorgen heb je ook weer iets op de blog geplaatst en wat duidelijk is, is dat je heel enthousiast bent. Prima!! Oh ja, je maakt vrij regelmatig gebruik van mijn creditcard…

Even checken

Vrijdag 19 september: Gisteren heb ik een e-mail naar Alison gestuurd om te vragen of alles goed gaat volgens haar. De berichten van jou geven aan dat je het prima naar je zin hebt, maar we willen dit even toetsen. Vandaag heeft Alison het volgende bericht op Facebook geplaatst:

Het leven ná Amerika

Dinsdag 14 april: Wauw, wat gaat de tijd snel! We merken dat je nu volle bak aan het genieten bent in Amerika. Het zijn nog iets meer dan 2 maanden dat je ginds bent en het doet ons goed dat je zo enorm goed in je vel zit. Je bent je nu volop aan het voorbereiden voor het prom. Een jongen heeft je mee uitgevraagd en volgens ons kijk je er enorm naar uit. Je bent nu aan de derde sport begonnen: softball en je geeft aan dat je dit erg leuk vindt. Je bent je ook langzaam aan het voorbereiden voor het ‘leven’ na Amerika en je hebt je opgegeven voor een vervolgopleiding in Breda. Ik denk dat de tijd omvliegt als je thuis bent.

Maxima, ben jij dat?

Donderdag 28 mei: Nog enkele weekjes en je komt weer terug naar huis. Ook al is het maar voor even , voordat je op kamers gaat wonen in Breda. Sinds mijn vorige update zijn de weken omgevlogen en ook bij jou. Je geeft aan het erg druk te hebben. Je hebt je ‘prom’ gehad, waarbij we zoveel mooie foto’s van jou gezien hebben. Ik kan er wel honderd in dit document plaatsen. Nou vooruit dan, eentje….

Ik vond je zelf erg op Maxima lijken…

Wil jij ook graag naar een echte High School in het buitenland? Net als Ilja allerlei sportieve, naschoolse activiteiten doen en een prom meemaken? Ga dan op High School avontuur in het buitenland!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.