Infodagen Gratis magazine
Mirl High School in Argentinië 01 mei 2012

Een jaar High School in Argentinië is een unieke manier om de Argentijnse cultuur te proeven en vloeiend Spaans te leren spreken. Afgelopen schooljaar zat Mirl in Argentinië. Tijdens haar verblijf gaf ze ons een update van al haar Argentijnse avonturen. Het enthousiaste verhaal dat we van haar ontvingen willen wij graag met je delen!

Hoe ziet een typische dag van een High School student in Argentinië eruit?

Een dag als High School student in Argentinië is heel erg anders dan een schooldag in Nederland. Op mijn Argentijnse school draagt iedereen een school uniform en ik ben de enige die hem met plezier aan heeft want het is zo´n typisch uniform uit een film. I like! Iedere ochtend sta ik om zes uur op, stap ik in mijn schooluniformpje, ontbijten we zoete broodjes 'facturas' en gaan we naar school. Omdat Argentinië een Katholiek land is moeten we ons elke ochtend in rijen opstellen (jongens en meisjes apart), waarna het lied van de vlag gezongen wordt en de vlag van Argentinië en de provincie gehesen wordt. Nadat de directrice haar woordje heeft gedaan en iedereen heeft gebeden, gaat iedereen terug naar zijn lokaal.
Om twee uur ben ik uit en eet ik een warme maaltijd. Na het eten slaap ik mijn siësta en rond vier vijf uur is het tijd om te gaan sporten. Sporten doe je hier in clubs buiten school, ik heb dit jaar gehockeyd en nu speel ik basketbal. Eten gebeurt in Argentinië een stuk later, zo rond 21uur. Nog eventjes gezellig nakletsen en dan duik ik mijn bed weer in, want de volgende dag moet ik weer om zes uur op voor mijn dagelijkse kledingcrisis 'doe ik vandaag mijn schoolpolo of mijn blouse met stropdas aan?'

Welke typisch Argentijns gebruik vind je helemaal geweldig?

Wauw dit zijn er te veel om op te noemen, te beginnen bij de siësta, dat is iets wat ze over heel de wereld wel mee mogen invoeren! Ten tweede het volksdrankje 'maté' soort kruidenthee die je drinkt met een rietje. De maté gaat rond in de groep en iedereen drinkt er van. Ook het Argentijnse eten vind ik hélemaal geweldig! Ik weet nu al zeker dat als ik terug naar Nederland ga, ik een extra koffer nodig heb om al dit lekkere eten mee te nemen! Empanadas, Dulce de leche, Alfajores, de heerlijke asado's (bbq met veel, heel veel vlees). wauw aan honger zul je hier niet lijden want de Argentijnen zijn enorm trots op hun gebruiken en zullen je altijd eten aanbieden... Ik zou zeggen, kom het zelf maar proeven!!!

Van alles wat je tot nu toe hebt mee gemaakt in Argentinië, wat springt er wat jouw betreft helemaal uit?

Argentinië is een enorm groot land en heeft alle landschappen die je maar kunt voorstellen. Het zuidelijkste puntje grenst aan Antarctica, in het westen zijn de bergen en meren, in het noorden heb je de droge zoutvlaktes, de watervallen van Iguazu en natuurlijk de drukke en mooie stad Buenos Aires waar altijd iets te doen is! Één van de mooiste dingen die ik tot nu toe heb meegemaakt is dan ook het reizen in dit prachtige land. Samen met alle andere excange students hebben we een reisje gemaakt naar de watervallen van Iguazu. In één woord WAUW en één van de mooiste dingen die ik ooit gezien heb! Maar wat er echt boven uitspringt is wel het trotse gevoel dat ik nu na zes maanden, vloeiend Spaans spreek! Met de Spaanse karaoke zelf het hardst meezing en me overal zelf kan redden. 'si, yo lo puedo en Espanol!'

Kun je wat vertellen over je gastgezin in Argentinië?

Mijn Argentijnse gastgezin is een enorm warm en levendig gezin. Of het nu je eigen gezin of het gezin van je vriendinnen is, overal word je als een familielid beschouwd. Je wordt meegenomen om bij opa’s en oma’s te eten of gevraagd om gezellig maté te komen drinken! De Argentijnse cultuur is warm en hartelijk.

Heb je ooit een moment mee gemaakt waarin je je compleet hebt ‘versproken’ in de Spaanse taal?

In Argentinië maken ze enorm veel gebruik van taxi’s en bussen. Na twee maanden was het dan ook voor mij tijd om mijn eigen taxi te bestellen. Mijn gastmoeder citeerde het nummer, ik typte het in en belde naar de taxi centrale. Na heel stoer en vol 'confidence' gezecht te hebben 'queres mandame un coche a escalabrini ortiz 481' (wat betekent: kun je me een auto sturen naar..) mompelde de man aan de andere kant van de lijn iets onverstaanbaars. Dus ik herhaalde mijn goed geoefende zin weer in het Spaans. De man aan de andere kant van de lijn mompelde weer wat onverstaanbaars, dus heb ik maar snel opgehangen.. De volgende dag toen ik bij een vriendin thuis was werd ik hard uitgelachen door haar vader, bleek het dat ik niet naar de taxi centrale aan het bellen was maar ik belde met de radio waar haar vader werkt!!! Hahahaha vanaf die dag mag ik nooit meer de taxi bellen.

Welk advies geef je aan reizigers die nog twijfelen om naar Argentinië te gaan? In het Spaans?

Si puedo, para mi argentina es un pais hermoso, obvio que hay mucho diferencias con europa o holanda pero la cultura de los argentinos es muy calinoso! Yo creo que argentina es un pais en donde todos pueden aprender muchisimo, primera el idioma, pero secunda ustedes van a ver gente que son feliz sin tanta plata o sin tanta cosas luxe, aca se disfrutan la vida con familia y COMIDA DELICIOSO.

(Argentinië is voor mij een geweldig land. Uiteraard zijn er veel verschillen met Europa en Nederland maar de Argentijnse cultuur is fantastisch. Ik denk dat Argentinië een land is waar mensen veel kunnen leren. Allereerst de taal, maar je zult ook zien dat mensen met weinig geld en luxe blij zijn met wat ze hebben en een goed leven lijden. Hier is vooral familie erg belangrijk, dat je dingen met ze kunt delen en kunt genieten van het overheerlijke eten.)

Meer informatie?

Zie jij het ook wel zitten een tijdje naar een Argentijnse school te gaan, lekker te eten en siësta te houden? In juni vertrekken al een aantal nieuwe High School studenten en jij kan daar bij zijn! Lees daarom eens wat het High School Argentinië programma inhoudt, of ontmoet ons tijdens één van onze informatiebijeenkomsten. Hier vertellen we je over de High School mogelijkheden en alles wat dit voor jou kan betekenen. Wij geven je advies, beantwoorden al je vragen en je hebt de mogelijkheid om met oud-studenten te praten. Doe ook eens inspiratie op met de verhalen, video's en reisverhalen van andere High School studenten in Argentinië op TravelActive.tv

Lijkt het jou ook tof om deel te nemen aan ons High School programma? Bijvoorbeeld in Argentinië?

Deel deze pagina