Schooluniformen en saamhorigheid op een High School in Australië

Femke
High School
2 februari 2017

Femke vertelt over haar laatste periode op haar High School in Australië. Van hoe ze helemaal in het Engels denkt tot aan de saamhorigheid op haar school, Femke neemt je mee naar Australië.

De tijd vliegt voorbij

In mijn laatste maand van mijn exchange, kon ik bijna niet geloven hoe snel de tijd hier gaat. Ik weet nog dat toen ik precies 3 weken bij mijn gastgezin was dat mijn gastmoeder zei dat ze vond dat het zo snel ging, en die drie weken al voorbij gevlogen waren. Toen was ik het ook al met haar eens en inmiddels zijn er nog vele weken voorbij gegaan sinds die 3 weken. En toch voelt het alsof het een paar dagen geleden was dat ze dat tegen me zei.

In het Engels denken en dromen

Ik heb het niet nog steeds erg naar mijn zin, ik ben gewend aan hoe mijn leven hier gaat nu, gewend om naar school te gaan met een schoolbus, gewend om een uniform aan te moeten op school en eindelijk helemaal gewend dat alles in het Engels is. Dat alles in het Engels is ging in het begin ook wel prima, maar toch bleef ik in het Nederlands denken en was het snel schakelen van Nederlands naar Engels soms lastig. Sinds een paar weken heb ik hier helemaal geen last meer van en ben ik zelfs in het Engels gaan dromen en merk ik dat ik in het Engels denk.

Meer saamhorigheid op een High School in Australië

Ik denk dat naar school gaan in het Engels me daarbij het meest geholpen heeft en ik daar het meest heb geleerd. Ik heb op school in Nederland Brits-Engels geleerd en wat grappig is om hier te zien is dat ze sommige woorden totaal niet gebruiken maar er andere woorden voor gebruiken. De typisch Australische woordjes heb ik dan ook vooral veel op school opgevangen. Op school hier heb ik het nog steeds heel erg naar mijn zin. Wat ik vooral opvallend vind is dat kinderen hier eigenlijk leuker met elkaar omgaan dan in Nederland. Daardoor is er meer een saamhorigheidsgevoel, wat het erg gezellig maakt. Ondanks dat ik gewend ben aan mijn uniform, vind ik het nog steeds niet super geweldig, maar ik denk wel dat toch juist dat veel bijdraagt aan dat saamhorigheidsgevoel. Iedereen draagt dezelfde kleding en haarstijl, waardoor je hierin geen ongelijkheid of groepsvorming kan krijgen.

De band met mijn gastgezin

Bij mijn gastgezin heb ik het ook nog steeds erg leuk, ik zie er nu al heel erg tegen op afscheid van hen te moeten nemen. We doen nog steeds gezellige uitjes met het gezin. Zo zijn we laatst samen met de buren naar een muziek/toneel voorstelling geweest in de buurt en zijn we een middagje naar de bioscoop gegaan. Naast de uitstapjes met je gastgezin, die erg leuk zijn, zijn de kleine ‘gewone’ dingetjes eigenlijk ook wat het heel speciaal maakt en wat de band tussen jou en je gastgezin sterker maakt. Laatst hebben we bijvoorbeeld een avond spelletjes gespeeld, heel simpel maar heel gezellig.

Visite en afscheid nemen

De laatste 4 weken zijn ingegaan. Dit vind ik aan de ene kant een fijn idee, omdat ik dan mijn familie en vrienden thuis weer ga zien, maar aan de andere kant wil ik hier nog helemaal niet weg en zie ik op tegen het afscheid nemen van mijn vriendinnen, gastgezin en van hoe mijn leven daar de afgelopen 5 maanden is geweest. Een hoogtepunt voor de komende weken is dat mijn vader komt. Hij komt de laatste 10 dagen van mijn programma hierheen en dan kan ik hem laten zien waar ik heb gewoond en met wie, waar ik op school heb gezeten, wie mijn vriendinnen zijn en hoe mijn leven eruit heeft gezien de afgelopen 5 maanden. Ik het er erg veel zin in dit met hem te kunnen delen omdat het voor mij zo een speciale en leuke ervaring is geweest.

Wil jij net als Femke naar een High School in Australië gaan en daar het schoolleven ontdekken en een goede band opbouwen met je gastgezin? Bekijk dan het High School in Australië programma!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.