Roos, vrijwilliger Tanzania: “Het is mooi om te zien hoe blij kinderen zijn om naar school te gaan.”

Roos
Vrijwilligerswerk
1 augustus 2018

Roos heeft een tussenjaar en besloot deze op te vullen met vrijwilligerswerk in Tanzania. Daar werkt zij nu op een kleuterschool. In deze blog vertelt ze ons hoe ze het tot nu toe heeft daar!

roos-vrijwilliger-tanzania-“het-mooi-om-te-zien-hoe-blij-kinderen-zijn-om-naar-school-te-gaan”-1

Even voorstellen

Hallo allemaal!! Mijn naam is Roos, ik ben 19 jaar oud en woon in Wassenaar. Ik ben in Tanzania om daar voor een maand vrijwilligerswerk te doen. Ik ben vorig jaar geslaagd voor mijn vwo-diploma en toen besloot ik een tussenjaar te nemen. In Tanzania werk ik op een kleuterschool voor kinderen van 2-6 jaar, genaamd Flowers children center.

roos-vrijwilliger-tanzania-“het-mooi-om-te-zien-hoe-blij-kinderen-zijn-om-naar-school-te-gaan”-2

De eerste dagen in Tanzania

Het was zo ver: mijn reis naar Tanzania kon beginnen! Lichte zenuwen waren inmiddels aanwezig, maar gelukkig liep alles op rolletjes. Bij aankomst in Tanzania werd ik opgevangen door twee drivers van Travel Active. Hier ontmoette ik ook de eerste andere vrijwilliger, die net was aangekomen, Michelle. Samen werden we naar de accommodatie gebracht, ongeveer een uurtje rijden, waar ik de komende maand zal verblijven. Eenmaal aangekomen ontmoette ik nog 3 andere vrijwilligers, waaronder Emma, een meisje die ik al kende uit Wassenaar, super leuk dus! De eerste dagen waren niet altijd even makkelijk. Het afscheid nemen op Schiphol is natuurlijk nooit leuk, maar ook het wennen kost tijd. Wennen aan het land,  aan de mensen, de omgeving, maar ook aan het alleen zijn. Uiteraard hoort dit er gewoon bij. Eenzaam maar niet alleen!!

roos-vrijwilliger-tanzania-“het-mooi-om-te-zien-hoe-blij-kinderen-zijn-om-naar-school-te-gaan”-3

Introductiedag

Van maandag tot en met vrijdag maakt Aunti Mishis, een hele lieve lokale vrouw, voor de vrijwilligers ontbijt en avondeten. Bij het ontbijt heeft iedereen zijn eigen tijd vanwege de verschillende projecten, maar in de avond eten we meestal gezellig met alle vrijwilligers. 's Ochtends ging ik rond een uurtje of half 9 ontbijten met een aantal andere vrijwilligers en om 9 uur stond Sia klaar op om pad te gaan met Michelle (die ook vrijdag aankwam) en ik. We gingen onder andere naar een paar leuke marktjes en kochten souvenirs, groenten en fruit.

Op maandag en woensdag wordt er voor wie dat wil Swahili (de taal in Tanzania) les gegeven in de bar naast het huis. Dus zo ging ik samen met Tom, Michelle en Magdalena van 5 tot 6 uur Swahili les volgen. Toch wel leuk en handig om af een toe een woordje te kunnen spreken in hun taal. Over het algemeen wordt er veel Engels gesproken hier en dat is ook wat de kinderen leren op hun school. Maar Swahili blijft wel de moedertaal.

roos-vrijwilliger-tanzania-“het-mooi-om-te-zien-hoe-blij-kinderen-zijn-om-naar-school-te-gaan”-4

De eerste werkdagen

Dinsdag begon de eerste dag op het project waar ik de komende maand zal gaan werken, genaamd, Flowers Children Center: een school voor weeskinderen, straatkinderen of kinderen waarvan de ouders het schoolgeld niet kunnen betalen. Het is een schooltje bestemd voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar oud, met in totaal ongeveer 70 leerlingen. Er zijn 3 klassen: baby class, middle class en pre-unit class.

roos-vrijwilliger-tanzania-“het-mooi-om-te-zien-hoe-blij-kinderen-zijn-om-naar-school-te-gaan”-5

Sia haalde me om 8 uur op en liet me de weg zien naar het project, wat ongeveer 10 minuten lopen was vanaf de Lodge. Bij aankomst werd ik heel enthousiast verwelkomd en kreeg ik een kleine rondleiding. Vervolgens ging ik meekijken in de pre-unit class. Deze kinderen zijn ongeveer 5 of 6 jaar oud. Alle kinderen hebben een schooluniform, maar in deze periode van het jaar dragen ze vaak een trui of jas erover heen met een mutsje op hun hoofd.

Rond 10 uur krijgen alle kinderen een beker met pap en hierna mogen ze buitenspelen, de baby class als eerste en de pre-unit class als laatste. Buiten staat een schommel en een glijbaan en verder worden er veel spelletjes gedaan met de juffen. Elke klas heeft een rooster met de verschillende soorten lessen. Zo kreeg de pre-unit class bijvoorbeeld rekenles en Engels les. Om 1 uur krijgen de kinderen lunch van de school (bijvoorbeeld rijst met bonen) en hierna is hun schooldag alweer voorbij.  En zo vloog ook mijn eerste dag op het schooltje voorbij.

roos-vrijwilliger-tanzania-“het-mooi-om-te-zien-hoe-blij-kinderen-zijn-om-naar-school-te-gaan”-6

Engelse liedjes zingen

Op dinsdagavond hebben we vaak een movienight in de Lodge en zo gingen we, samen met de Prisca (housekeeper) een film kijken. Woensdag heb ik nog een dag bij de pre-unit class gezeten. Zo keek ik bijvoorbeeld alle schriftjes na, wanneer de kinderen klaar waren met een opdracht en hielp ik de kinderen die iets moeilijk vonden en wat extra uitleg nodig hadden.

Rond 9 uur beginnen de lessen en vandaag was het tijd voor tekenles en Engels les. De juf zingt veel Engelse liedjes met de klas, waarbij de kinderen reuze enthousiast worden en altijd uit volle borst meezingen. De Engels les wordt bijvoorbeeld geïntroduceerd met het liedje: "hoofd, schouders, knie en teen". Wanneer een leerling een goed antwoord voor de klas geeft, zingen alle andere leerlingen een kort liedje genaamd: "you're a superstar"! Maar wanneer een leerling een fout antwoord geeft voor de klas, zingen alle andere leerlingen een kort liedje genaamd: "shame on you"! Het is heel mooi om te zien hoe alle kinderen elke keer zo opgewekt en vrolijk zijn, en blij om naar school te kunnen.

Dit waren de eerste avonturen van mijn Vrijwilligerswerkreis in Tanzania. Ik zit nog een paar weken in Tanzania en ga volop genieten!

roos-vrijwilliger-tanzania-“het-mooi-om-te-zien-hoe-blij-kinderen-zijn-om-naar-school-te-gaan”-7

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.