Overige veelgestelde vragen

Staat je vraag hier ook niet tussen? Stel dan je vraag aan het High School team!

Is High School geschikt voor elk opleidingsniveau?

Ja. Je kunt tijdens of na je vmbo (minimum eis is kader)havo of vwo opleiding naar High School gaan. Er is echter één uitzondering voor High School Amerika: als je vwo 6 hebt afgerond kun je helaas niet meer deelnemen. Lees hier verder als je meer wilt weten over high school na 6 vwo!

De exacte voorwaarden per programma (en land) kun je bij de programmapagina onder het tabblad Boek nu vinden. Zo kun je bijvoorbeeld de exacte voorwaarden van High School Amerika hier lezen.

Ik sta niet voor alle vakken een 6 en ben niet zo goed in Engels. Kan ik deelnemen aan een High School programma?

Om deel te nemen aan het High School programma moet je gemiddeld voor alle vakken een 6 staan. Afhankelijk van het land waar je naar toe wilt is Engels erg belangrijk. Maar niet alleen de punten zijn belangrijk, ook je motivatie om deel te nemen aan het programma is belangrijk en je gaat natuurlijk naar het buitenland om je Engels te verbeteren. Na aanmelding word je uitgenodigd voor een interview. Dit interview wordt in het Engels afgenomen en dient ervoor om jou beter te leren kennen en je Engelse niveau vast te stellen.

Wat als ik mijn diploma niet haal of blijf zitten?

Natuurlijk sta je te springen om aan je High School avontuur te beginnen, maar soms kunnen dingen helaas anders lopen dan gepland. Het is daarom belangrijk om een goede annuleringsgarantie te hebben. Travel Active biedt een goede en voordelige annuleringsgarantie aan, waarin ook een speciale ‘eindexamenregeling’ is opgenomen. Mocht je zakken voor je eindexamen of herexamen moeten doen terwijl je dan al naar het buitenland zou moeten zijn vertrokken, dan valt dat onder de annuleringsgarantie. De kosten bedragen 5% van de totale programmakosten en de éénmalige administratiekosten voor de annuleringsgarantie bedragen € 5,50. Zou je je programma moeten annuleren met een reden die in de  annuleringsgarantie is opgenomen dan krijg je zowel de administratie,- als de annuleringskosten van jouw programma terug. Je loopt dus geen financieel risico, dat je niet aan het programma kunt deelnemen is natuurlijk al vervelend genoeg!

Bieden jullie ook een college programma aan?

Travel Active biedt op dit moment geen college programma aan. Uiteraard werken wij altijd aan ontwikkeling en vernieuwing van onze programma’s en hopen we in de toekomst het college programma wel aan te kunnen bieden.

Kan ik zelf een gezin aandragen waar ik in het buitenland wil wonen?

Ja, we noemen dit een ‘direct placement’. Jij en het gastgezin doorlopen dezelfde procedure van screening en voorbereiding als alle andere studenten en gastgezinnen en de partnerorganisatie helpt met het regelen van de school. Één van de voorwaarden is dat er een begeleider in de buurt woont die jullie gedurende de uitwisseling kan begeleiden. In een aantal landen mag een direct placement geen familie van je zijn, om de integratie in het land niet in de weg te staan.

Heeft mijn gastgezin kinderen in dezelfde leeftijd als ik?

Het is niet vanzelfsprekend dat een gastgezin kinderen heeft van jouw leeftijd. Er zijn namelijk gastgezinnen in verschillende soorten en maten: Vader en moeder met jonge kinderen, vader en moeder met kinderen van dezelfde leeftijd, oudere vader en moeder, 2 vrouwen, 2 mannen, alleenstaande moeder met kinderen, enz. We vragen studenten om hier zo flexibel en open mogelijk in te zijn. Ook voor soorten gastgezinnen kun jij een voorkeur opgeven maar uiteindelijk gaat het erom dat het gastgezin jou uitkiest als student, omdat ze denken dat jij binnen hun gezin past, ongeacht de samenstelling daarvan.

Mag je in Amerika rijlessen nemen en je rijbewijs halen

Uitwisselingsstudenten mogen rijlessen nemen en hun rijbewijs halen, wanneer dit op de High School als vak wordt aangeboden. Wanneer ze hun rijbewijs hebben gehaald mogen ze echter geen autorijden in Amerika, vanwege de vele risico’s die hier aan verbonden zijn. Daarnaast is het rijbewijs in Nederland niet geldig en moet de student in Nederland altijd opnieuw theorie,-en rijexamen doen.

Hoeveel zakgeld heb ik nodig tijdens mijn periode in het buitenland?

Wij adviseren € 150 á € 200 aan zakgeld per maand. Van je zakgeld betaal je o.a. de schoolboeken, extra schoolactiviteiten en excursies, kleding, toiletartikelen, telefoongesprekken naar Nederland, uitjes en reisjes. Vaak maak je aan het begin van het jaar wat meer kosten, omdat je dan schoolboeken en bijvoorbeeld een sportuniform moet aanschaffen. De hoogte van het zakgeld is sterk afhankelijk van het bestedingspatroon van de student en kan ook beïnvloed worden door kosten van levensonderhoud in een land.

Biedt Travel Active ook beurzen aan?

Travel Active biedt geen mogelijkheden tot het ontvangen van studiebeurzen op het High School programma. Wel organiseert het High School team elk jaar een win actie, waarbij je een half jaar High School in Canada (Nova Scotia) kunt winnen. Hou daarom de website goed in de gaten! 

Maak ik wel vrienden?

Dit is een angst van heel veel studenten. Vragen als vinden ze me wel leuk en maak ik wel vrienden in een ander land met een andere taal en cultuur, spelen door menig hoofd. Vrienden maken gaat zeker niet vanzelf, je moet er veel tijd en energie in steken, maar dat is het zeker waard. Veel van onze oud studenten hebben zelfs nu nog altijd contacten in hun uitwisselingsland. Maak je hier dus niet teveel zorgen over en laat het allemaal op je afkomen op het moment zelf.

Ik vind het leuk om in contact te komen met oud-studenten. Is dit mogelijk?

Ja wij kunnen je in contact brengen met oud-studenten. Zij kunnen je als geen ander alle ins en outs vertellen over hun High School jaar. Vooral de mooie momenten, maar ook de minder mooie momenten.

Je kunt oud-studenten ontmoeten op onze informatiebijeenkomsten, maar wij kunnen je ook voorzien van hun emailadres. Wil jij in contact komen met oud-studenten? Laat het ons weten en wij sturen je het email adres toe.