Community project

Vrijwilligerswerk | Sociaal

Ontdek het leven binnen een inheemse samenleving

 • Bolivia
 • vanaf 3 weken
 • vanaf 18 jaar

Het doel van dit project is om ondersteuning te bieden aan een inheemse gemeenschap om zo de levensstandaard te verbeteren, om een inkomen te genereren door een duurzaam beleid van natuurlijke bronnen en om te leven in harmonie met natuur en toerisme. Het project ligt in het Nationaal park in Rurrenabaque. Dit dorp bereik je met een 18-uur durige busrit of een 1 uur durende vlucht vanuit La Paz.

Wanneer je in Rurrenabaque bent aangekomen, neem je een boot (50 minuten) over de rivieren Beni en Tuichi voor een ware jungle ervaring. Omdat je verblijft in een afgelegen gebied, is het belangrijk dat je een buitenmens bent en van de flora en fauna houdt. Op het project zul je waarschijnlijk ook veel wildlife spotten zoals kaaimannen, apen, dolfijnen, vogels en reptielen.

Jouw programma in het kort

Wil jij de flora en fauna ontdekken in een prachtig natuurgebied van Bolivia en meewerken met een inheemse samenleving? Ga dan aan de slag op dit community project!

 • Leer het leven van een inheemse bevolking kennen
 • Verbeter de levensstandaard van de bevolking
 • Ontdek wildlife in een natuurgebied
 • Ervaar de Boliviaanse cultuur van dichtbij

Wat kun jij doen als vrijwilliger?

Als vrijwilliger krijg je een kijkje binnen een inheemse samenleving en je past je aan aan een basic levensstijl. De activiteiten kunnen verschillen op basis wat de behoefte vanuit het project is. Zo kun je gaan vissen, jagen, werken in de landbouw, koken en voor de kinderen zorgen. De gemeenschap heeft ook een lodge, waar je kan helpen als gids, tolk, schoonmaker en als administrator. Je kunt ook de leraar in de school helpen met lezen, schrijven, rekenen en de talen.

Je werkt van maandag tot en met vrijdag, 4 uur per dag. In het weekend heb je tijd om Bolivia te ontdekken, wat ook belangrijk is!

Vrijwilligerswerk Events

Heb je behoefte aan contact met een oud-deelnemer of iemand van het Vrijwilligerswerk Team? Bekijk hier de online presentaties en persoonlijke afspraakmomenten en stel je vragen!

Reisdetails

Ben jij geschikt als vrijwilliger?

Zo kan jij werken op het community project in Bolivia:

 • Je bent minimaal 18 jaar oud
 • Je bent flexibel en initiatiefrijk
 • Je bent een ondernemend persoon en zelfstandig ingesteld
 • Je vraagt een Verklaring Omtrent Gedrag aan
 • Je neemt deel aan onze voorbereidingsworkshop
 • Je houdt van een uitdaging en je zoekt graag naar creatieve oplossingen
Wat zijn de programmakosten?

Programmakosten

Je kunt je programma in Bolivia zelf samenstellen.

Wil je meer informatie over jouw mogelijkheden? Neem dan contact op met het Vrijwilligerswerk Team.

Inclusief

Voor vertrek

 • Een goede voorbereiding & begeleiding van het Vrijwilligerswerkteam
 • Handboek Latijns-Amerika; de complete voorbereiding van A tot Z
 • Vliegticket offerte – vraag deze na je inschrijving vrijblijvend aan
 • Deelname aan onze voorbereidingsworkshop

Na vertrek

 • Airport pick-up en transfer naar accommodatie
 • Taalcursus Spaans
 • Lesmateriaal en extra schoolactiviteiten
 • Verblijf bij gastgezin tijdens taalcursus - inclusief 2 maaltijden per dag
 • Verblijf bij gastgezin tijdens het community project – inclusief 3 maaltijden per dag
 • Retourvlucht La Paz - Rurrenabaque
 • Begeleiding van partnerorganisatie
 • Noodnummer - 24 uur per dag, 7 dagen per week
 • Certificaat als bewijs van deelname (op aanvraag)

Exclusief Vrijwilligerswerk in Bolivia

 • Administratiekosten: € 100,-
 • Vliegticket naar Bolivia
 • Vliegticket van Sucre naar La Paz
 • Annuleringsgarantie - specifiek afgestemd op de programma’s van Travel Active
 • Werk- en reisverzekering - Tasman Verzekeringen biedt een speciaal pakket voor vrijwilligerswerk
 • Visumkosten (indien van toepassing)
 • Kosten voor aanvraag Verklaring Omtrent Gedrag (deze is noodzakelijk om te kunnen deelnemen): +/- € 40,-.
 • Vaccinaties - Informeer bij Travel Doctor welke vaccinaties je nodig hebt

Hoe worden de programmakosten besteed?

Travel Active vindt het belangrijk om helder en transparant te zijn over de besteding van de programmakosten. Lees meer over de opbouw en besteding van de programmakosten voor onze vrijwilligerswerkprogramma’s.

Accommodatie & maaltijden

Je verblijft met dit project in een gastgezin op het project. Je leert de cultuur snel kennen en staat midden in de community. Je wordt opgenomen in het lokale gezinsleven en ervaart de gastvrijheid als geen ander.  Bij een gastgezin heb je een gedeelde kamer en is het ontbijt, de lunch en het diner inbegrepen.

Vertrekmogelijkheden

Je kunt wekelijks starten in Bolivia. Je komt aan op zondag in Sucre, en op maandag start je met je taalcursus of vrijwilligerswerk. Wil je op een andere datum starten? Dat kan, in overleg met het Vrijwilligerswerk team. Denk er wel aan dat je jezelf minstens 2 maanden voor je gewenste vertrek aanmeldt bij Travel Active.

Tijdens lokale vakantieperiodes en feestdagen komen sommige projecten te vervallen. Maar dit project is het hele jaar door beschikbaar!

Wil jij meer informatie over de vertrekmogelijkheden? Neem dan contact op met het Vrijwilligerswerk team

Voorbereidingen

Travel Active besteedt veel aandacht aan de voorbereidingen op jouw reis. Een goede voorbereiding is immers een voorwaarde voor het succesvol laten verlopen van jouw verblijf in het buitenland. We lichten alle stappen in de voorbereiding even kort toe:

 • Na je aanmelding ontvang je van ons de verdere inschrijfformulieren waar je meer informatie geeft over jouw motivatie, werkervaring (CV), voorkeuren, lengte van je verblijf, startdatum, etc.
 • Wanneer jij de ingevulde formulieren hebt teruggestuurd, nemen wij contact op onze partnerorganisatie om alles voor je te bevestigen en zetten wij en onze partnerorganisatie alle voorbereidingen in gang.
 • Zodra alles bevestigd is, ontvang jij van ons uitgebreide informatie. Zo krijg je een informatiehandboek en vragen we je om onze gedragscode te ondertekenen. Nu kun jij ook je vlucht boeken, hier helpen wij je graag bij!
 • Ondertussen kun jij verder met alle andere voorbereidingen op je reis, denk hierbij aan: vaccinaties, aanvragen van een visum (indien nodig) en regelen van je reisverzekering. Het Travel Active team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden.
 • Ongeveer 3 weken voor je vertrek ontvang je van ons alle laatste reisdetails. Alles is voor je geregeld en onze partnerorganisatie verwelkomt jou graag. Je avontuur kan beginnen!
Spaanse taalcursus

Voordat je aan je vrijwilligerswerk begint kun je starten met een taalcursus Spaans. Van één tot vier weken in de stad Sucre. Je wordt opgehaald op het vliegveld in Sucre en naar je accommodatie gebracht. Gedurende de taalcursus krijg je de eerste dag een taaltest, maak je kennis met je klasgenoten en contactpersonen die je aanspreekpunt zullen zijn. De Spaanse taalcursus zorgt ervoor dat jij je snel verstaanbaar kunt maken. Dit is onmisbaar voor een goede communicatie gedurende je vrijwilligerswerk. Naast de taal, leer je ook meer over de gebruiken, de cultuur en de bevolking van Bolivia. En in je vrije tijd kun je natuurlijk goed genieten van alles wat de omgeving je te bieden heeft! Na de taalcursus start je met je vrijwilligerswerk programma. Spreek je al wat Spaans? Dan kun je afhankelijk van je projectkeuze ook ’s ochtends de taalcursus volgen en ’s middags bij het project helpen.

Verantwoord vrijwilligerswerk

In 2017 gaven Niko en Reinier van Stichting Volunteer Correct aanzet tot het oprichten van een branchevereniging. Inmiddels hebben we, samen met 14 andere organisaties, officieel ‘Vereniging Volunteer Correct’ (VVC) opgezet: de eerste landelijke branchevereniging voor eerlijk, duurzaam en verantwoord internationaal vrijwilligerswerk. Om duurzame en verantwoorde praktijken te waarborgen, zijn er kwaliteitsrichtlijnen opgesteld. Hier dient iedere aan VVC deelnemende organisatie aan te voldoen. Met gepaste trots kunnen we zeggen dat wij aan deze richtlijnen voldoen en aanbieder zijn van verantwoord vrijwilligerswerk!

Extra’s

Trips & excursies

Onze lokale contactpersonen in Bolivia organiseren diverse extra trips en excursies in en rondom de omgeving van je vrijwilligerswerk project. Naast alles wat je meemaakt tijdens jouw vrijwilligerswerk, krijg je dus ook ruimschoots de kans om wat te zien van het land en de omgeving. Je zult jezelf dus niet snel gaan vervelen in Bolivia! Daarnaast blijkt dat veel deelnemers van Bolivia vaak ook nog willen gaan rondreizen, wanneer ze het programma hebben afgerond. Ook dan kun je terecht bij onze lokale contactpersonen die je hier graag mee op weg helpen! Zo ga je veilig en vol zelfvertrouwen op rondreis, met kennis van de locals! Je ziet dus veel meer dan de 'standaard' toerist. Dit maakt jouw culturele ervaring wel heel compleet!

Airport pick-up in La Paz

In principe dien je aan te komen op de luchthaven in Sucre. Het is echter ook mogelijk om te vliegen naar La Paz. Wij helpen je dan verder op weg naar Sucre. Na aankomst in La Paz wordt je opgehaald en naar een hotel gebracht. Hier overnacht je en de volgende dag vlieg je door naar Sucre. Bij aankomst in Sucre word je opgehaald en naar je gastgezin gebracht. Dit kosten voor dit pakket inclusief een airport pick-up, hotelovernachting en binnenlandse vlucht van La Paz naar Sucre bedragen € 250,-.

Reisverzekering

Natuurlijk sta je te springen om aan je vrijwilligerswerk avontuur te beginnen, maar soms kunnen dingen helaas anders lopen dan gepland. Tasman Verzekeringen is gespecialiseerd in verzekeringspakketten die afgestemd zijn op een specifiek reisdoel. Zo biedt Tasman Verzekeringen onder andere een verzekering specifiek voor het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland. Reguliere reisverzekeringen zijn namelijk vaak niet geldig of qua dekking ontoereikend voor dergelijke reizen. Tasman Verzekeringen voorziet je van goed en betrouwbaar advies en hanteert aantrekkelijke premies.

Annuleringsgarantie

Wanneer je op reis gaat naar het buitenland, boek je deze vaak al enige tijd van tevoren. Tenslotte heb je even nodig om je goed voor te bereiden, je ticket te boeken enz. Helaas kan het zo zijn, dat er in de tussentijd een kink in de kabel komt, waardoor je niet meer op reis kunt. Met een annuleringsgarantie zorg je ervoor dat veel van deze onvoorziene omstandigheden verzekerd zijn en dat je de kosten die annulering met zich meebrengt, terugbetaald krijgt.

Zo start jij jouw Vrijwilligerswerk programma

 
1

Meld je aan

Boek het project of land van je voorkeur

2

Intake & Interview

We begeleiden en adviseren je over alle (combinatie) mogelijkheden

3

Plaatsing & voorbereiding

Je wordt goed voorbereid en begeleid op jouw programma

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.