Infodagen Gratis magazine
Travel Active 15 februari 2014

Momenteel worden alle middelbare scholieren gebombardeerd met brochures, folders en open dagen van opleidingen. Zij zijn zich volop aan het oriënteren op een mogelijke vervolgopleiding. Maar.. Voordat je als scholier de gehaaste keuze maakt voor een studie, moet je eens een tussenjaar overwegen. Schrijf je niet in voor een opleiding, maar leer eerst jezelf kennen en verken de wereld, zo stelt onderzoeker Joe O’Shea.

Leer jezelf kennen

Waarom? Een tussenjaar waarin je naar het buitenland gaat is een investering in jezelf. Een jaar op een andere plek, omgeving of cultuur in de wereld werken, reizen of vrijwilligerswerk verrichten zorgt ervoor dat je bewust wordt van jezelf en van wat je wilt. Wanneer je op een plek bent die je niet kent wordt je uitgedaagd om met culturen, mensen en situaties om te gaan die je misschien nog niet kent. Je leert op die manier jezelf kennen en kunt je zo als mens ontwikkelen. Leer eerst jezelf eens goed kennen, voordat je iets anders gaat leren.

Amerikaanse onderzoeker Joe O’Shea deed een onderzoek naar de impact die een nieuwe ervaring in een onbekende omgeving op je heeft. Jongeren die geconfronteerd werden met een andere wereld werden niet alleen zelfbewuster, maar maakten ook andere keuzes na een jaar weg geweest te zijn. Studiekeuzes waren niet meer hetzelfde na een jaar van huis geweest te zijn en een studiekeuze werd met meer zekerheid gemaakt. Tijdens hun studie waren de jongeren kritischer en maakten zij betere en bewustere keuzes.
Lees het volledige onderzoek van O’Shea (2014) hier: Don’t go to college next year – Take a gap year instead

blog-kies-tussenjaar-buitenland

Ook Alette, die voor 8 maanden naar Australië en Nieuw Zeeland reisde met Travel Active om daar te gaan backpacken, maakte haar studiekeuze pas aan het eind van haar reis. Aletta: “Voordat ik vertrok naar “de andere kant van de wereld” had ik me al verdiept in verschillende studies voor als ik terug zou komen. Verschillende opties waren er nog maar mijn definitieve studiekeuze heb ik gemaakt na de Tongariro Alpine Crossing. Een Nederlandse meisje had de studie al gevolgd waar ik wel interesse in had nl. Media & Entertainment Management. De gesprekken met haar heeft mij uiteindelijk doen besluiten om deze studie te gaan volgen. Na wat online research kwam ik erachter dat de Engelstalige optie ook bestaat. De keuze om in het Engels te studeren na deze reis was voor mij snel gemaakt. Mijn Engels op pijl houden en nog meer internationale contacten krijgen in Nederland.”

100% waard

Natuurlijk brengt een tussenjaar een prijskaartje met zich mee, maar elke reis of verandering in je leven bevat er een. Echter is deze investering bij een tussenjaar het meer dan waard! Het betaalt zich absoluut terug in de ervaring die je opdoet, persoonlijke ontwikkeling en de keuzes die je in de toekomst gaat maken. Om te beginnen, de keuze voor de vervolgopleiding die bij jou past.  Maar bovenal betekent een tussenjaar, waarin je naar het buitenland gaat, een mooie herinnering die je voor de rest van je leven met je meeneemt.

Heb jij al eens overwogen een tussenjaar te nemen? Neem een kijkje bij onze programma's om jouw tussenjaar in te vullen!

Deel deze pagina