Infodagen Gratis magazine
Luna High School in Amerika 28 maart 2018

8 maanden geleden ging Luna's droom in vervulling: ze vertrok voor een High School jaar naar Amerika! Met het eind in zicht, schrijft ze over haar ervaringen, de verschillen tussen Nederland en Amerika en haar gastgezin!

Van droom naar werkelijkheid

Hi! Laat ik mezelf eerst even voorstellen. Mijn naam is Luna, ik ben 17 jaar en ik woon nu al bijna 8 maanden in een klein stadje genaamd Sharpsville, wat ligt in de staat Pennsylvania. Al sinds dat ik klein ben was mijn allergrootste droom om naar Amerika te gaan. Toen ik afgelopen jaar mijn MAVO diploma zou gaan halen en ik moest nadenken over een vervolgopleiding, had ik totaal geen idee wat ik wilde gaan doen. Er waren een heleboel dingen die mij leuk leken maar die achteraf toch niet zo bij mij paste.

Toen kwam mijn moeder met het idee om een tussenjaar te nemen. Toen ik hoorde dat ik voor 10 maanden naar Amerika kon gaan, begon mijn hart al sneller te kloppen. Dit is was ik wilde! Ik deed research op in het internet en kwam al gauw bij Travel Active uit. Ik ben naar een infoavond geweest en heb mij gelijk aangemeld voor het programma.Luna-over-haar-High-School-tijd-in-Amerika

Direct placement

Wat bij mij iets anders is gegaan dan bij de meeste andere studenten, is dat ik ben gegaan voor een ‘Direct Placement’. Via via kende een oud schoolvriendinnetje van mijn moeder een gezin met 5 kinderen die het super leuk leken om mij in huis te nemen. Ik kende het gezin verder niet op wat foto’s na. Ik was gelijk overtuigd toen ik zag hoe liefdevol dat gezin eruit zag! Mijn gastgezin bestaat uit Tabitha en Clay, mijn gastouders. Hun oudste dochter Caeleana is 18 jaar. Daarna komt Carson van 16 jaar, Lily van 13 jaar en tot slot de 2 kleintjes. Reghan en Delaney van 6 en 4. We hebben ook nog 2 honden, 2 katten en een vogel. Het is een hele drukke, maar gezellige boel! Vooral in het begin vond ik het fijn dat er altijd wel iemand in de buurt was met wie kon praten. In Nederland heb ik 2 broers en een hond. Vroeger vond ik dat al best druk maar ik weet zeker dat ik het heel rustig ga vinden als ik weer terug naar huis ga!Luna-over-haar-High-School-tijd-in-Amerika

Leuke ervaringen & Scholarships

Na een geweldige oriëntatie te hebben gehad in New York was het tijd om alleen verder te gaan met dit avontuur. Ik hoefde maar 2 uurtjes te vliegen naar mijn bestemming en werd met open armen ontvangen! Vanaf dat moment kwam het besef dat ik mijn leven hier zou leiden voor de komende 10 maanden en dat ik niet meer terug kon, wat ik best wel even gek vond.

In de afgelopen 8 maanden heb ik al zoveel leuke dingen meegemaakt! Zo danste ik in de Danceline van onze marching band, zat ik in het voetbalteam, heb ik mijn eerste Amerikaanse homecoming meegemaakt en ben ik op dit moment druk met de voorbereidingen voor onze schoolmusical! Op deze manier leerde ik super leuke mensen kennen en leef ik echt het leven van een Amerikaanse tiener. Wat mij heel erg opviel toen ik hier kwam is dat Amerikanen heel erg competitief zijn, en dat alles draait om winnen en de beste cijfers halen. Mijn oudste gastzus gaat volgend jaar naar College en probeert zoveel mogelijk Scholarships binnen te halen. College kan hier zomaar 40.000 dollar per jaar zijn, wat veel meer is dan in Nederland. Wisten jullie dat je scholarships kan krijgen als je sproeten, rood haar of een bepaalde lengte hebt?!

Luna-over-haar-High-School-tijd-in-Amerika

Tradities

Begin Februari gaf onze kerk een ‘Night to Shine’ prom voor mensen met een beperking. Ik had mij aangemeld als vrijwilliger omdat ik het heel mooi vond om te zien dat mensen dit regelde en Special Needs mensen de avond van hun leven wilde geven. Ik was een buddy, wat inhoudt dat ik iemand moest rondleiden, helpen met eten en waarmee ik moest dansen. Zoiets had ik in Nederland nog meegemaakt en ik vond het een hele leuke ervaring!
Luna-over-haar-High-School-tijd-in-Amerika

Ook heeft mijn gezin een heleboel grappige en leuke tradities die ik zeker ga overnemen als ik weer naar huis ga. Zo vieren ze hier niet zomaar je verjaardag maar maken ze er een ‘birthdayweek’ van. Mijn verjaardag was in oktober en 5 dagen ervoor gaf mijn gastvader mij elke avond een snack als cadeautje, waaronder een chocoladeappel en Reeses. Ook mogen de kinderen op hun verjaardag thuisblijven en als ze toch naar school willen, krijgen ze een speciale birthday lunch. Een andere leuke traditie is dat iedereen op kerstavond bijpassende pyjama’s krijgt. Dat was vooral heel hilarisch!

Luna-over-haar-High-School-tijd-in-Amerika

Nederlandse cultuur

Wat ik ook heel erg leuk vind is om mijn gastgezin kennis te laten maken met de Nederlandse cultuur. Zo heb ik ze stroopwafels, drop en speculaas koekjes laten proeven. Ook heb ik de Nederlandse pannenkoeken gemaakt en al een keer een Nederlands gerecht gekookt. De dingen die wij heel normaal vinden in Nederland, of zelfs saai, vinden de mensen hier helemaal geweldig! Zo krijg ik ook heel vaak de vraag of ik iets in het Nederlands wil zeggen en wat nou echt een heel groot verschil is tussen Nederland en Amerika.

Wat mij heel al heel snel opviel toen ik hier kwam, is dat veel mensen religieus zijn, waaronder ook mijn gastgezin. Elke zondag gaan we naar de kerk, iets wat ik thuis niet deed. Tot mijn verbazing vind ik het echt leuk om elke zondag naar de kerk te gaan omdat ik het heel inspirerend vind wat er wordt verteld en dat iedereen wat van de verhalen kan opsteken, of je nou gelovig bent of niet.

Time flies when you’re having fun

Op dit moment duurt het nog maar 97 dagen voordat ik weer naar huis vlieg en is het al 230 dagen geleden dat ik in het vliegtuig stapte naar de Verenigde Staten. De afgelopen weken merk ik dat de tijd voorbij vliegt omdat ik het zo erg naar mijn zin heb. Ik heb er een nieuwe familie bij, en super leuke mensen ontmoet die ik eigenlijk niet meer wil achterlaten. Gelukkig hoef ik daar nog een tijdje niet over na te denken en blijf ik tot die tijd nog heel erg genieten van mijn leventje hier.

Luna-over-haar-High-School-tijd-in-Amerika

It’s a dream that came true!

Mensen hebben mij vaak gevraagd waarom ik een jaar naar het buitenland ben gegaan en dat ze niet snapte dat ik ervoor koos om ‘een schooljaar achter te lopen’ als ik weer terug zou komen. Ik kan iedereen aanraden om voor welke reden dan ook een jaar naar het buitenland te gaan. Ik merk dat ik anders naar dingen kijk en dat het helemaal niet erg is om soms even mee te helpen in het huishouden. Dit avontuur heeft mij ook zeker geholpen om zelfstandiger te worden op verschillende vlakken. En de reden waarom ik natuurlijk ook voor een jaar naar Amerika ben vertrokken is om erachter te komen wat ik zou willen doen voor mijn MBO vervolgopleiding en daarna. Ik ben er nu achter gekomen dat mijn passie bij Fashion Management ligt, dankzij dit tussenjaar! Ik heb geen moment spijt gehad van deze keuze. It’s a dream that came true! 

Wil je net als Luna naar een High School in Amerika, of ga je liever naar een andere bestemming zoals bijvoorbeeld Zuid-AfrikaCanada of Australië? Travel Active helpt je graag in al jouw plannen voor een High School avontuur. Bekijk alle High School mogelijkheden of kom naar een van de geplande infodagen en laat al je vragen persoonlijk beantwoorden!

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's