Infodagen Gratis magazine
Bärbel High School Canada 30 januari 2020

Naam: Bärbel
Leetijd: 19 jaar
Ging naar High School in: Canada
Gekozen voor deze bestemming omdat: De keuze om naar die kant van de wereld te gaan, was al vrij snel duidelijk. Sinds dat ik in groep 8 zat en verhalen om me heen hoorde over mensen die een jaar high school hadden gedaan, ben ik al enthousiast. Het Amerikaanse leven van de welbekende school films zoals High School Musical, wilde ik een keer in het echt beleven. Toch, heb ik voor Canada gekozen, omdat er in Canada eenzelfde provincie is waar je geplaatst wordt, en niet zoals in Amerika dat het elke staat kan zijn. Daarbij zag ik het wel zitten om eens een keer in het strenge winter weer te leven en zelf te ontdekken of Canadezen nou écht zo aardig zijn (ik kan het beamen).

blog-de-high-school-throwback-van-barbel

Bärbel over school

Het leukste vak dat ik op school had was Law. Mijn leraar was enorm enthousiast over zijn vak, maar nam ook vooral de moeite om zich in te lezen over Nederland. Ik vond persoonlijk school best makkelijk in Canada en ik heb het met mijn Law leraar dan ook heel veel over de verschillen in het schoolsysteem, de economie en uiteraard het rechtssysteem gehad. Het was bij dit vak gewoon heel leuk omdat ik echt wat nieuws leerde over Canada en het rechtssysteem daar. Ook kon ik mijn verhaal vertellen aan mijn leraar, waardoor ik vooral in het rechtssysteem verschillen heb kunnen ontdekken, wat ook verder doorvoert in de samenleving!

blog-de-high-school-throwback-van-barbel

Bärbel over vrije tijd

Ik heb vooral gesport als buitenschoolse activiteit, daarnaast heb ik veel met vrienden gedaan. In de winter was de ijshockeywedstrijden bezoeken, een welbekende Canadese sport, een van de dingen die ik deed met mijn vrienden. Zoveel mogelijk dingen bezoeken en Amerikaans/Canadees eten beviel mij ook. Zodra ik gesetteld was, werd de vrije tijdsbesteding net zoals in Nederland, simpel gewoon samen zijn met mijn vrienden, dit kon thuis zijn en een film kijken of naar de bios gaan.

blog-de-high-school-throwback-van-barbel

Bärbel over verschillen

Er warel heel veel verschillen! Het eten was voor mij het grootste verschil. Op Nova Scotia is er gewoon vrij weinig voedsel wat daar verbouwd kan worden. Alles moet geïmporteerd worden en dus is groente en fruit redelijk duur. Daarnaast is de Canadese eetcultuur veel meer het ‘moeten’ eten in plaats van het ‘willen’ eten, dus wordt er vaak makkelijk gegeten. Het weer was uiteraard een tweede ding, maar de sneeuw was fantastisch, een echte winter! Het schoolsysteem was heel verschillend. Het Nederlandse schoolsysteem is veel georganiseerder en wij zijn gewend om verschillende niveaus te hebben. Dat is in Canada niet het geval. Ook zijn Canadezen veel opener dan Nederlanders, elke vreemde kun je een gesprek mee hebben en dan tonen ze ook echt interesse in waar je vandaan komt, vriendelijkheid en openheid was een zeer positief verschil voor mij.

blog-de-high-school-throwback-van-barbel

Bärbel over haar meest bijzondere ervaring

Ik denk het deelnemen aan het rugby team op school. Dit was zo een mooie ervaring, mijn teamgenoten waren allemaal super aardig en enthousiast over de sport. Ik ben twee keer naar Halifax geweest met mijn team, regionals gewonnen en op de provincials zijn we derde geworden. Ik had deze sport met veel anderen in mijn team nog nooit gedaan en uiteindelijk hebben we dit bereikt. Echt een super ervaring met alle teamgenoten en coaches die er alles aan deden om na 13 jaar eindelijk weer een keer naar de provincials te mogen met ons!

blog-de-high-school-throwback-van-barbel

Bärbel over vrienden

Vrienden maken met Canadezen was soms wel lastig, zij hebben uiteraard hun eigen vriendengroepen en in Grade 12, het laatste jaar, kan ik ook wel begrijpen dat je niet per se een international meteen gaat opzoeken. Met de internationals was het vrienden maken wel makkelijk, je zit immers in dezelfde situatie. Later in het jaar heb ik via sport wel makkelijker ook vrienden met de Canadezen kunnen maken.

Maar ik denk dat bijna iedereen die ik in Canada ontmoet heb bijzonder was of is geworden voor mij. Mijn vrienden die ik daar gemaakt heb, daar heb ik een speciale band mee. Dat is puur om het feit dat je er maar 10 maanden maximaal bent, dus gaat het opbouwen van een vriendschap in een versnelde versie. Daarbij zal mijn gastgezin altijd bijzonder voor mij blijven, een tweede familie. Veel mensen die ik nooit zal vergeten, van leraren en voorbijgangers tot vrienden en familie.

blog-de-high-school-throwback-van-barbel

Bärbel over missen

Toen ik in Canada was miste ik mijn familie en beste vrienden het meest. Ik ben heel hecht thuis met mijn ouders en broers, dus de dagelijkse knuffel van mijn moeder had ik soms echt wel even nodig. Mijn beste vrienden zag ik elke dag op school en nu ineens tien maanden niet, dus dat was ook wel even lastig in het begin.

Eenmaal terug in Nederland miste ik het leven in Canada heel erg. Het is gewoon zo een beleving om daar te zijn, dat ik het algemene leven in Canada gewoon mis. Mijn vrienden van daar, het sporten na school, rondlopen in de stad (die niet eens al te groot was) om weer eens bij Tim Hortons iced coffee te drinken. Het was gewoon een fantastische beleving die ik altijd zou koesteren.

blog-de-high-school-throwback-van-barbel

Bärbel over advies

Het beste advies dat ik heb gekregen was: laat het vooral op je afkomen, neem initiatief en probeer zoveel mogelijk te doen, want de tijd gaat veel sneller voorbij dan je kan behappen. Hetzelfde advies wil ik dan ook aan toekomstige studenten meegeven: ga niet in je eentje thuis zitten, neem initiatief, zeg ‘ja’ als mensen je ergens voor uitnodigen en geniet!

Wil jij aankomend schooljaar ook graag naar een High School in Canada? Of wil je graag wat meer informatie over het programma? Vraag dan een gratis magazine aan of kom naar één van onze High School infodagen

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's