Infodagen Gratis magazine
Susette High School student in Canada 22 maart 2018

Susette is bezig met haar High School jaar in Canada. Ze ervaart de verschillen tussen een High School in Canada en een school in Nederland. Een ding is zeker.. ze heeft het erg naar haar zin!

Vanuit huis is de meest gestelde vraag over mijn High School: 'Ga je echt met een gele schoolbus naar school?'. Dit wist ik van te voren ook nog niet, maar ik kan jullie nu vertellen: 'Ja, ik ga echt met een gele schoolbus naar school' ;). Op mijn High School/In Canada volg je per semester vier vakken die elke dag 75 minuten duren. Dit klinkt misschien saai, maar ik vind het eigenlijk fijner werken dan in Nederland. Je kunt je namelijk volledig focussen op die vier vakken en je kunt elke dag bij je docent terecht voor vragen. Aangezien ik de lessen erg leuk vind, vliegen de 75 minuten ook snel voorbij.

Hoe het er aan toe gaat bij een High School in Canada

High School Canada

Ik weet niet precies hoe het er op andere middelbare scholen in Nederland aan toe gaat (ik zit op een montessori school), maar de lessen gaan er hier heel anders aan toe dan ik gewend ben. Er wordt een groot deel van de les klassikaal uitgelegd en je moet de aantekeningen van de docent overschrijven in je binder (hier kom ik later op terug). Ik volg de vakken: wiskunde pre-calculus (hetzelfde als wiskunde B), scheikunde, natuurkunde en dans. Behalve voor wiskunde heb ik geen boeken nodig voor de vakken. De aantekeningen die we maken tijdens de les zijn meestal het enige wat we moeten weten voor tests en quizes. Het systeem werkt best wel fijn. We maken eerst klassikaal opdrachten, daarna krijgen opdrachten die we individueel moeten maken en klassikaal gecheckt worden en tot slot maken we een assignment met dezelfde soort vragen die meetellen voor ons cijfer. Dit klinkt misschien als veel werk, maar je kan zo'n opdracht makkelijk in de les afmaken en de docent heeft altijd tijd voor je om te helpen. Je kennis wordt één keer per week / twee weken getest door quizes. Deze tellen niet veel mee voor je eindcijfer, het is vooral om jezelf te testen.  

En wat binders betreft; iedereen op school heeft ze, sommige scholieren hebben niet eens een rugtas, omdat een binder het enige is wat ze nodig hebben.

Hoe het er aan toe gaat bij een High School in Canada

Echte experimenten uitvoeren

Het leukste om te doen vind ik de practica met natuurkunde. Misschien heb je wel eens in een film of serie gezien dat groepjes de opdracht kregen om een ei van het dak te laten vallen zonder dat die breekt? Zelf dacht ik dat dit alleen in films gebeurde en dat het in de realiteit veel serieuzere opdrachten zouden zijn. Nou... Ik had het mis. We hebben één keer per week een natuurkunde practicum, waarvan het winnende groepje hun foto aan de 'wall of fame' mag hangen. De practica die we tot nu toe gehad hebben zijn: een papieren toren, een katapult en een papieren vliegtuig bouwen (deze laatste practicum heb ik met mijn groepje gewonnen :)). We krijgen allemaal verschillende materialen die we kunnen gebruiken en aan het eind van de les nemen de groepjes het tegen elkaar op. Daarna schrijf je in een reflectie waarom jouw ontwerp wel of niet succesvol was. Dit wordt dan weer meegenomen in ons cijfer.  

Hoe-het-er-aan-toe-gaat-bij-een-High-School-in-Canada

Voordelen Canadese schoolsysteem

Wat erg typerend is voor het onderwijs hier is dat het allemaal wat trager gaat en dat er veel herhaald wordt. Toch merk ik er vooral de voordelen van. Je kunt iets misschien wel snel en goed begrijpen, onthouden is iets anders. Doordat de docent blijft herhalen en je opdrachten maakt die op elkaar lijken, werk je alles in je systeem. Daarbij is het voor dagdromers zoals ik niet erg als je een keer even niet oplet, grote kans dat het even later weer herhaald wordt. Verder zorgen de docenten er hier voor dat we niet alleen leren hoé iets werkt, maar ook waaróm het zo werkt. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd waarom we de formule: n/2 (2t1 + (n-1)d) gebruiken. Dit wordt ongetwijfeld ook in Nederland uiteengezet, maar zulke stukjes uitleg in een boek kan ik nog wel eens overslaan...

Hoe het er aan toe gaat bij een High School in Canada

Sporten en activiteiten

Ik zou graag wat willen vertellen over de naschoolse activiteiten, maar ik ga er deze week pas mee starten. Dat komt omdat de sporten hier seizoensgebonden zijn en softbal, mijn gekozen activiteit, begint deze week pas. Wat ik wel kan vertellen is hoe het is om de wedstrijden van deze sporten bij te wonen.
Onze school doet aan veel wedstrijden mee en had deze week 4 kwalificaties om naar de provincials te gaan. Dit waren de jongens en meiden teams van basketbal en ijshockey. De jongens hebben geen van beiden gewonnen helaas, maar de meiden zijn door naar de provincials met ijshockey. Normaal ben ik niet zo'n fan van het kijken naar sport, maar wanneer je er samen met je vrienden zelf bij bent en het je eigen school is die speelt, is het toch wel heel leuk! Je gaat helemaal op in de wedstrijd en de school spirit is overal te proeven. GO YETI'S!!

Hoe het er aan toe gaat bij een High School in Canada

Waar je wel op moet letten is dat je weet waar je team moet scoren en op welke bank je mede-supporters zitten, otherwise mistakes will be made...  

Niet alleen in sport, maar ook met andere activiteiten zorgt je school ervoor dat je de school spirit voelt. Aankomende week hebben we bijvoorbeeld de 'crazy march week' met elke dag een ander thema om je naar te verkleden. De thema's zijn: Jersey monday, tackey tourist tuesday, pyjama day wednesday, hoedown throwdown thursday en twin day friday. De maand wordt afgesloten met een Avon View Talent Show, waarin ik graag wat vrienden van mij in zou willen zien performen.  

Ik hoop een beetje een goed beeld van mijn High School geschetst te hebben. Als je ergens een vraag over hebt, stel hem gerust, ik beantwoord hem met plezier!? In de volgende posts zal ik wat schrijven over mijn gastgezin en de dingen die ik doe buiten school.

Hoe-het-er-aan-toe-gaat-bij-een-High-School-in-Canada

 

Wil je net als Susette naar een High School in Canada, of ga je liever naar een andere bestemming zoals bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Amerika of Australië? Travel Active helpt je graag in al jouw plannen voor een High School avontuur. Bekijk alle High School mogelijkheden of kom naar een van de geplande infodagen en laat al je vragen persoonlijk beantwoorden!

Deel deze pagina

Gerelateerde programma's