Infodagen Gratis magazine

Jouw programma in het kort

Ga met het hele gezin vrijwilligerswerk in Tanzania doen en heb samen een unieke ervaring! 

 • Reizen op maat
 • Help de lokale bevolking
 • Leerzaam voor de kinderen
 • Combineer met excursies

Prachtig Tanzania

 • Tanzania
 • vanaf 3 weken
 • voor gezinnen

Tanzania is een republiek gelegen in het zuidoosten van Afrika en bij veel mensen vooral bekend door de grote natuurparken die het land rijk is. In de beschermde parken leven duizenden dieren, van vogels tot volunteer-correctgnoes en van olifanten tot een grote populatie katachtigen. Maar ook de bevolking van Tanzania is erg gevarieerd. De bij Tanzania behorende eilanden Pemba en vakantie-eiland Zanzibar zijn overwegend Islamitisch, terwijl op het vaste land van Tanzania vele verschillende stammen leven met elk hun eigen cultuur en taal. De bekendste stam is wel de Masaï, met hun kleurrijke kleding en sieraden. Tanzania kent uiteraard ook steden, zoals hoofdstad Dar es Salaam aan de kust en het kleinere Arusha, vlakbij de bekende Ngorogoro krater en het Serengeti National Park. Dit is tevens de stad waarbij onze vrijwilligersprojecten zijn gelegen. Een perfecte locatie om vrijwilligerswerk en (meerdaagse) safari’s te combineren!

Vrijwilligerswerk met het hele gezin

Dat vrijwilligerswerk in het buitenland alleen bestemd is voor jongeren is een misverstand. Of je nu net achttien bent of ruim in de vijftig, vrijwilligerswerk is er voor iedereen. Steeds meer families zetten de stap om op reis ook echt iets bij te kunnen dragen aan het land dat ze bezoeken en gaan met het hele gezin vrijwilligerswerk doen. Het vrijwilligerswerk team van Travel Active heeft al jaren ervaring met het organiseren van vrijwilligerswerk voor gezinnen. De feedback van zowel de deelnemers als de lokale bevolking is zeer positief! Vele handen maken licht werk en er wordt veel interesse getoond in de omgangsvormen binnen een 'Westers' gezin, die natuurlijk anders zijn dan de eigen omgangsvormen. Na terugkomst bent u een persoonlijke ervaring rijker, maar ook als gezin hebben jullie iets gedeeld wat niemand jullie meer afneemt!

Vrijwilligerswerk in Tanzania

Bij Travel Active stellen wij uw reis in overleg met u op maat samen, eventueel aangevuld met interessante excursies. Met jonge kinderen kunt u ervoor kiezen dat één ouder ’s ochtends naar het project gaat en de ander 'thuis' blijft bij de kinderen. U zou elkaar ’s middags kunnen afwisselen. Op het project zelf kunnen jonge kinderen met andere kinderen op het project spelen of assisteren bij activiteiten. Uit ervaring blijkt dat taal hierbij geen struikelblok is. Met handen, voeten en geluiden weten de kinderen heel goed met elkaar te communiceren. Zijn de kinderen al wat ouder, dan zal hun bijdrage op het project ook groter zijn omdat ze meer zelfstandig kunnen doen. Het Vrijwilligerswerk team van Travel Active adviseert u graag welke projecten het beste passen bij uw gezin. Er zijn mogelijkheden op sociale projecten, constructieprojecten en onderwijsprojecten. Ook een combinatie van projecten is mogelijk. Travel Active zorgt voor een goede en persoonlijke begeleiding, vanaf het moment van boeking tot aan uw vertrek. Ook tijdens uw reis zijn wij altijd bereikbaar en in het land zelf wordt uw gezin ondersteund door onze lokale medewerkers bij wie u uw vragen kunt stellen en terecht kunt, mochten problemen zich voordoen.

Vrijwilligerswerk Tanzania gezinnen 2

Reisdetails

Zijn jullie geschikt als vrijwilliger?

 • Het jongste kind is minimaal 4 jaar oud
 • Jullie zijn flexibel en initiatiefrijk
 • Jullie zijn ondernemend en zelfstandig ingesteld
 • Jullie vragen een Verklaring Omtrent Gedrag aan
 • Jullie houden van een uitdaging en zoeken graag naar creatieve oplossingen

Wanneer jullie op een project met kinderen willen gaan werken, zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar jullie rekening mee moet houden. Lees hier meer over onze visie & missie en over vrijwilligerswerk met kinderen.

Wat zijn de programmakosten?

Programmakosten

Deze zijn afhankelijk van de gezinssamenstelling en de lengte van de reis. Meer weten over de mogelijkheden en de programmakosten? Neem dan contact op met het Vrijwilligerswerk team.

Inclusief vrijwilligerswerk in Tanzania

Voor vertrek

 • Een goede voorbereiding & begeleiding van het Vrijwilligerswerkteam
 • Persoonlijk kennismakingsinterview
 • Handboek Tanzania; de complete voorbereiding van A tot Z
 • Vliegticket offerte – vraag deze na boeking vrijblijvend aan
 • Hulp & advies bij visumaanvraag
 • Deelname aan onze voorbereidingsworkshop

Na vertrek

 • Airport pick-up en transfer naar accommodatie
 • 1 dag oriëntatie
 • Accommodatie en maaltijden tijdens gehele reis
 • Een donatie op het project
 • Begeleiding van partnerorganisatie
 • Noodnummer - 24 uur per dag, 7 dagen per week
 • Certificaat als bewijs van deelname (op aanvraag)

Exclusief Vrijwilligerswerk in Tanzania

 • Administratiekosten: € 60,-
 • Vervoer naar het project. Dit ligt tussen de $ 20,- en $ 40,-.
 • Vliegticket naar Tanzania
 • Annuleringsgarantie - specifiek afgestemd op de programma’s van Travel Active
 • Werk- en reisverzekering - Tasman Verzekeringen biedt een speciaal pakket voor vrijwilligerswerk
 • Visumkosten
 • Kosten voor aanvraag Verklaring Omtrent Gedrag (deze is noodzakelijk om te kunnen deelnemen): +/- € 40,-.
 • Vaccinaties - Informeer bij Travel Doctor welke vaccinaties je nodig hebt
 • Volunteering permit: $ 200,-. Wordt door onze partner ter plekke geregeld

Hoe worden de programmakosten besteed?

Travel Active vindt het belangrijk om helder en transparant te zijn over de besteding van de programmakosten. Lees meer over de opbouw en besteding van de programmakosten voor onze vrijwilligerswerkprogramma’s. 

Vertrekmogelijkheden

Je kunt wekelijks starten met ons programma in Tanzania. Op maandag start je met de oriëntatie. Je dient het programma minimaal 1 maand voor je gewenste vertrek te boeken. Vrijwilligers kunnen aankomen op het Kilimanjaro International Airport of op de kleine luchthaven in Arusha. In feite maakt het onze partner niet zo heel veel uit maar is Arusha gewoon minder handig voor jezelf als vlucht. Je bent dan vaak wat duurder uit, lang onderweg en moet vaak 2 keer overstappen.

 Wil jij meer informatie over de vertrekmogelijkheden? Neem dan contact op met het Vrijwilligerswerk team.

Voorbereidingen

Travel Active besteedt veel aandacht aan de voorbereidingen op jouw reis. Een goede voorbereiding is immers een voorwaarde voor het succesvol laten verlopen van jouw verblijf in het buitenland. We lichten alle stappen in de voorbereiding even kort toe:

 • Na je aanmelding ontvang je van ons de verdere inschrijfformulieren waar je meer informatie geeft over jouw motivatie, werkervaring (CV), voorkeuren, lengte van je verblijf, startdatum, etc.
 • Wanneer jij de ingevulde formulieren hebt teruggestuurd, nemen wij contact op onze partnerorganisatie om alles voor je te bevestigen en zetten wij en onze partnerorganisatie alle voorbereidingen in gang.
 • Zodra alles bevestigd is, ontvang jij van ons uitgebreide informatie. Zo krijg je een informatiehandboek, onderteken je onze gedragscode en krijg je een uitnodiging om deel te nemen aan onze voorbereidingsworkshop. Nu kun jij ook je vlucht boeken, hier helpen wij je graag bij!
 • Ondertussen kun jij verder met alle andere voorbereidingen op je reis, denk hierbij aan: vaccinaties, aanvragen van een visum (indien nodig) en regelen van je reisverzekering. Het Travel Active team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden.
 • Ongeveer 3 weken voor je vertrek ontvang je van ons alle laatste reisdetails. Alles is voor je geregeld en onze partnerorganisatie verwelkomt jou graag. Je avontuur kan beginnen!

Accommodatie & maaltijden

Als vrijwilliger logeer je bij bijna alle projecten in een Engels sprekend gastgezin. Dit is een bijzondere manier om de Tanzaniaanse cultuur te leren kennen. Tanzanianen staan bekend om hun gastvrijheid. Het gastgezin zal dan ook goed voor jou zorgen. Het huis staat in een veilige buurt en wordt 's avonds bewaakt door een watchman. Je eet mee met de familie, je krijgt drie maaltijden per dag (of je krijgt lunch op je project). Het ontbijt bestaat uit brood of chapati’s (pannenkoeken). Het middag- en avondeten bestaat uit lokale gerechten zoals rijst, zoete aardappelen, bonen, ugali of chappati's. Het verblijf is niet zo luxe als in Nederland, maar de huizen van de gastgezinnen zijn voorzien van (stromend) water. Je hebt een eigen kamer of deelt deze met één of twee andere vrijwilligers (afhankelijk van de bezetting). Onze partner houdt nauw contact met het gastgezin tijdens je verblijf en je coördinator komt regelmatig langs om te kijken hoe het gaat.

Verantwoord vrijwilligerswerk

Volunteer correct

In 2017 gaven Niko en Reinier van Stichting Volunteer Correct aanzet tot het oprichten van een branchevereniging. Inmiddels hebben we, samen met 14 andere organisaties, officieel ‘Vereniging Volunteer Correct’ (VVC) opgezet: de eerste landelijke branchevereniging voor eerlijk, duurzaam en verantwoord internationaal vrijwilligerswerk. Om duurzame en verantwoorde praktijken te waarborgen, zijn er kwaliteitsrichtlijnen opgesteld. Hier dient iedere aan VVC deelnemende organisatie aan te voldoen. Met gepaste trots kunnen we zeggen dat wij aan deze richtlijnen voldoen en aanbieder zijn van verantwoord vrijwilligerswerk!

volunteer-correct

Extra's

Trips & excursies

 • Safari's
  Tanzania staat vooral bekend vanwege de wildlife. Een safari mag dan eigenlijk niet ontbreken tijdens je bezoek! Arusha, waar onze projecten gevestigd zijn, is tevens de uitvalsbasis voor veel safari’s naar de Serengeti, de Ngorongoro krater, Lake Manyara en Tarangire. Het bekendste park is toch wel de Serengeti. Ieder jaar trekken er honderden gnoes in kuddes door het park gedurende de jaarlijkse migration. Naast dit fenomeen is de Serengeti ook uitermate geschikt om leeuwen, zebra’s, giraffen en olifanten te spotten! Meer weten over de diverse wildparken? Je leest er hier meer over. Wil jij graag op safari tijdens je vrijwilligerswerk? Je kunt dit ter plekke heel eenvoudig regelen met je contactpersoon Emma Marije.
 • Wandeling Lake Duluti & bezoek Tengeru market
  Lake Duluti is een kratermeer, ongeveer 20 minuten rijden vanaf Arusha. Het meer is omringd door een uitgestrekt bos en is de thuisbasis van zo’n 130 verschillende vogelsoorten. Tijdens de wandeling om het meer (ca. 1.5 uur) heb je grote kans dat je apen of grote hagedissen ziet. Na de wandeling kun je genieten van het prachtige uitzicht van het meer vanaf het terras. Na de lunch ga je naar de lokale markt Tengeru waar je je ogen uitkijkt aan tientallen kraampjes die eten, kleding, lokale waren etc. verkopen.
 • Bezoek traditioneel Masaï dorp
  De Masaï is een nomadenstam die voornamelijk wonen in Kenia en Tanzania (Oost Afrika). De Masaï is het meest bekende volk van Oost-Afrika en staan bekend om hun traditionele leefwijze, eigen taal en hun prachtige sieraden en kleding. Verspreid over Tanzania vind je traditionele Masaï dorpen. Tijdens het bezoeken van een Masaï dorp (Manyatta) ontdek je alles over de eeuwenoude tradities en rituelen van de Masaï.
 • Wandeling/hike Sapuku Waterfalls
  De Sapuku watervallen liggen aan de rand van Arusha stad. Je gaat met het openbaar vervoer (dala dala) naar het startpunt van de wandeling. Je maakt een twee uur durende wandeling door het bos waarbij je kunt genieten van het prachtige uitzicht over de stad en de berg Mount Meru. Het is een pittige wandeling, maar het is goed te doen. Bij de watervallen ga je lunchen en kun je eventueel ook zwemmen, daarna wandel je terug naar het startpunt.
 • Leer Swahili
  Zodra jij in Tanzania arriveert, word je meteen verwelkomd door de vriendelijke bevolking. Met handen en voeten kun je met elkaar communiceren, maar het is natuurlijk veel leuker wanneer je echt een gesprek kunt aangaan met de Tanzanianen. Daarom bieden we een cursus Swahili aan. Voor € 25,- per maand krijg je twee middagen per week les en ter plekke kan jij beslissen of je deze cursus wilt gaan doen. Dit is een ontzettende leuke manier om van jouw vrijwilligerswerk een unieke ervaring te maken.

Reisverzekering

Natuurlijk sta je te springen om aan je vrijwilligerswerk avontuur te beginnen, maar soms kunnen dingen helaas anders lopen dan gepland. Tasman Verzekeringen is gespecialiseerd in verzekeringspakketten die afgestemd zijn op een specifiek reisdoel. Zo biedt Tasman Verzekeringen onder andere een verzekering specifiek voor het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland. Reguliere reisverzekeringen zijn namelijk vaak niet geldig of qua dekking ontoereikend voor dergelijke reizen. Tasman Verzekeringen voorziet je van goed en betrouwbaar advies en hanteert aantrekkelijke premies.

Annuleringsgarantie

Wanneer je op reis gaat naar het buitenland, boek je deze vaak al enige tijd van tevoren. Tenslotte heb je even nodig om je goed voor te bereiden, je ticket te boeken enz. Helaas kan het zo zijn, dat er in de tussentijd een kink in de kabel komt, waardoor je niet meer op reis kunt. Met een annuleringsgarantie zorg je ervoor dat veel van deze onvoorziene omstandigheden verzekerd zijn en dat je de kosten die annulering met zich meebrengt, terugbetaald krijgt.

Zo boek jij jouw Vrijwilligerswerk programma

 1. Meld je aan

  Boek het project of land van je voorkeur
 2. Intake & advies

  We begeleiden en adviseren je over alle (combinatie) mogelijkheden
 3. Training & voorbereiding

  Je wordt goed voorbereid en begeleid op jouw programma

Deel deze pagina

chat met ons!
Arrow