10 cultuurverschillen tussen Nederland en Spanje

Larissa
Au Pair
18 juli 2017

Larissa maakte de keuze om als au pair te gaan werken op de Canarische Eilanden, inmiddels woont en werkt ze er al 4 maanden. De eerste weken moest ze wennen aan de cultuur en het dagelijks leven maar nu ze helemaal gewend is vertelt ze graag over haar bevindingen. Dit zijn de 10 grootste cultuurverschillen volgens Larissa:

 1. Comida (Eten)

Zoals vele al weten is het Spaanse eten verrukkelijk en erg verslavend. De eerste paar weken moest ik erg wennen aan de tijden waarop Spanjaarden eten. We ontbijten om half acht als de kinderen naar school moeten, de kinderen lunchen op school en de merienda(snack) is meestal rond een uur of half vijf/vijf uur. De tijd wanneer Nederlanders meestal hun avondeten klaarmaken en eten, eten de Spanjaarden dus een snack. Rond 21:00 uur eten de Spanjaarden hun avondeten. Zelfs met kleine kinderen gebeurt dit op dit tijdstip. Mocht je in een restaurant willen gaan eten, verwacht dan niet dat je om 19:00 uur al kan reserveren. De meeste restaurants gaan pas om 20:00 uur open. Het is dan ook niet raar om rond 22:00 uur een restaurant binnen te lopen en te vragen of er nog een tafel voor twee over is.

10-cultuurverschillen-tussen-nederland-en-spanje 2

Over het verschil in eten kan ik twee dingen zeggen: Het ligt aan jouw smaak en voorkeur plus het ligt er aan in wat voor restaurant je gaat eten. Je hebt restaurants waar ze net zoals in Nederland een biefstuk of hamburger aanbieden en je hebt de traditionele Spaanse restaurants, hier serveren ze tapas, paella of vis. Dat laatste heeft overigens na vier maanden zeker mijn voorkeur. Thuis bij de familie eten we vaak pasta, soep, vis of puree (fijn gemalen groenten). Als we uiteten gaan kiest mijn hostmom meestal voor Japans, Indisch of Chinees en ook hier ga ik uiteraard mee akkoord, ik zeg geen nee tegen sushi!

2.     Siësta

Iedereen is bekend met het woord siësta, maar wordt er nog siësta gehouden? In de grote steden waar de grote bedrijven, winkelcentra en restaurants zich bevinden sluit 95% niet rond 14:00 uur. Dit omdat het vaak toeristische steden zijn en grote internationale bedrijven open blijven vanwege het werk of de toeristen. Sommige bedrijven laten hun werknemers één voor één pauze nemen van een uur of zelfs twee uur. De tijd die ze hebben spenderen ze meestal in een restaurant of thuis (mocht je dichtbij je werk wonen). In de stad waar ik woon gebeurt dit ook niet meer, tenminste niet vaak. Sommige winkels van locals sluiten wel, maar gaan dan rond 17:00 uur tot 22:00 weer open. In de kleine dorpjes is dit nog wel van toepassing. Vaak sluiten ze om te gaan eten, dus niet om even een powernap te nemen. 90% procent van de pauzes of siësta’swordt etend doorgebracht.

3. Tranquilo

Spanjaarden staan bekend om alles rustig aan te doen en al helemaal op de Canarische Eilanden. Voor mij was dat erg wennen toen ik hier kwam. Alles gebeurt rustig aan. Van koken, lopen, ergens naar toe gaan, shoppen tot eten. Het maakt niet uit wat. maar Spanjaarden nemen graag de tijd om iets te gaan doen.

Verwacht daarom ook niet als je met iemand afspreekt om 20:00 uur dat diegene er ook om 20:00 uur echt is. Waar Nederlanders vaak 5 of 10 minuten te vroeg zijn omdat ze op tijd willen zijn, zijn Spanjaarden liever 10 minuten te laat. Een tip van mij: zeg tegen diegene dat je om 19:45 afspreekt, zo zijn jullie allebei alsnog om 20:00 op de afgesproken plek.

4.     Manaña cultuur

Nog iets waar de Spanjaarden om bekend zijn: Wat vandaag niet gebeurt, gebeurt morgen wel. Net zoals bij punt nummer 3, alles gebeurt rustig aan. Krijg je het niet gedaan op maandag, dan is dinsdag een nieuwe dag. Mijn ervaring is zelfs na 4 maanden dat de Spanjaarden de zaken die ze de vorige dag niet voor elkaar kregen, wel af op de volgende dag af maken. Geen excuses en uitstel, maar doen!

5.     Idioma (Taal)

De Spaanse taal. Een taal die ik altijd al heb willen leren en waar ik meteen verliefd op was vanwege de uitspraak. Nu heb ik eindelijk de kans om het te leren, mede dankzij de lessen die ik twee keer per week krijg. Het enige waar ik als Nederlander tegenaan loop, is de grammatica. Dit is erg verwarrend voor iemand die geen Spaans spreekt, want het zijn veel verschillende regels.

 

6.     Sociaal en gastvrij

Spanjaarden staan bekend om hun gastvrijheid. Mi casa su casa herken je vast wel. Bij mij viel dit op, op het moment dat ik met de familie op vakantie was in Gran Canaria. Mijn hostmom heeft een vriendin die ze al 20 jaar kent en haar ouders woonden vlakbij ons vakantieadres. Op een middag zijn we daar naar toe gegaan en werden we nog net niet feestelijk ontvangen. Ook ik, een persoon die ze niet eerder hadden gezien, werd gelijk gezien als familie.

Op straat wordt ik vaak aangesproken als ik met de kinderen of alleen met de baby loop. Spanjaarden, vooral de oudere generatie, maken graag een praatje. Of het nu in de bus is of op straat, ze beginnen al als je aan komt lopen. Het enige wat moeilijk is is het gesprek op gang houden of enigszins begrijpen wat ze zeggen als je zelf de taal nog niet 100% beheerst.

7.     Fulltime werken is normaal

Ik zal met de deur in huis vallen; parttime werken is not done here. Mijn hostmom werkt bij de bank. Ze werkt vijf dagen per week, van 8:00 uur tot het eind van de middag, zelfs met drie kinderen waarvan de jongste nog op de opvang zit. Iedereen werkt hier vijf dagen per week, slechts af en toe wordt er een uitzondering gemaakt dat je een uur eerder weg mag vanwege de kinderen. De kinderopvang (guarderia) is dan ook niet voor drie dagen te regelen.

Een voorbeeld uit de praktijk:
Op een vrijdag werd mij gevraagd om de jongste op te halen van de opvang. Na 20 minuten lopen in de zon kwam ik aan bij de opvang. Voor mij stonden twee soldaten om hun kinderen op te halen. Ik werd vriendelijke begroet en volgde het gesprek tussen de twee mannen. Met het Spaans wat ik nu ken, kon ik er uit op maken dat ze over een half uur weer aan het werk moesten. Met andere woorden; tussen het werk door je dochter of zoon ophalen, om hem/haar vervolgens bij familie te brengen en zelf weer te gaan werken.

8.     Buitenleven

Als je geen buitenmens bent is Spanje niet het perfecte land om naar toe te gaan. De Spanjaarden brengen meer tijd  buitenshuis dan binnenshuis door. Mijn gastgezin brengt veel tijd door in het park, winkelcentrum, op het strand of in andere steden. Elke avond als ik vrij ben zie ik mensen op straat wandelen, eten, drinken en gezellig praten. Alles gebeurt eigenlijk buiten. Na 4 maanden kan ik wel zeggen dat ik ook meer buiten wil zijn dan binnen. Op mijn vrije dagen ga ik het liefst wandelen of pak ik de bus naar dorpjes om deze te bezoeken.

10-cultuurverschillen-tussen-nederland-en-spanje 6

9. Klimaat

Het grootste cultuurverschil; het klimaat. In Spanje verschilt het erg in welke provincie je woont. Op de Canarische Eilanden verschilt het zelfs per eiland hoe het weer is. Aan het begin van mijn verblijf in Fuerteventura liep ik als snel in een korte broek. Op straat werd ik dan best vreemd aangekeken terwijl het begin maart al 24/25 graden was. Spanjaarden zijn de warmte gewend en lopen met 30 graden soms nog in een lange broek. Niet alle dagen schijnt de zon en is de lucht strak blauw er zijn ook dagen dat het erg bewolkt en grijs is, maar de temperatuur blijft alsnog rond de 25 a 30 graden. Het fijnste aan het klimaat op de eilanden vind ik dat ik niet hoef na te denken wat ik aan trek: korte broek, shirtje en slippers en je bent ready voor de dag.

10-cultuurverschillen-tussen-nederland-en-spanje 7

10. Verjaardagen

Iets wat ik totaal niet gewend was, is dat verjaardagen van kinderen of zelfs volwassenen vaak niet thuis gevierd worden. Families gaan naar het park, speelparadijs, zwembad of naar het strand. Iedereen wordt uitgenodigd en het is normaal als je als gast eten meebrengt naar het feestje. Mijn gastfamilie viert de verjaardagen wel thuis, omdat het met 3 kinderen niet te doen is vanwege het feit dat de jongste net loopt en alles wil pakken wat niet mag. Sta er dus niet vreemd van te kijken als je wordt uitgenodigd voor een feestje en er van je verwacht wordt dat je iets lekkers maakt of koopt.

Bonus: FLAMENCO

Deze dans heeft mijn hart gestolen. Voordat ik hier kwam wist ik wel wat het was en dat het een typisch Spaanse dans was, maar nooit had ik verwacht dat ik er zo verliefd op zou worden. Ik ben er zelfs over aan het denken om lessen te nemen net zoals mijn oudste hostchild.

10-cultuurverschillen-tussen-nederland-en-spanje 9

10. Verjaardagen

En.. heb je door dit blog ook zo'n zin gekregen in een au pair avontuur? Bekijk bijvoorbeeld ons aanbod in Spanje!

Gerelateerde programma’s

Deel deze pagina

Authentieke culturele uitwisselingen

30 jaar ervaring

Dankzij onze buitenlandervaringen helpen wij jou bij het creëren van jouw eigen inspirerende beleving.

Persoonlijke begeleiding

Wij en onze partners op locatie zorgen voor jouw unieke levenservaring.

Programma's op maat

Waar je ook heen wilt en wat je ook wilt doen, wij helpen om jouw reis op jouw wensen af te stemmen.